Pages

Monday, July 2, 2012

Tandas dan Lari Dari Rumah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tandas atau bahasa sopannya jamban selalu dikaitkan dengan kotor,ee www jijik dan BUSUK!! Tapi tahukah anda entiti yang secara unibersal (universal) nya dipanggil toilet ni adalah sangat penting!! IMPORTANT you know! Sebab tandas merupakan tempat melampiaskan NAFSU!! Maksud aku, nafsu memerut atau lebih mesra dipanggil proses perkumuhan (buang air). Ayokk!! Korang fikir nafsu lain eak,hahah!!! Sang lelaki,sila jawab!:P

Tandas memang penting , bahkan dalam rumahtangga pun. Kenapa? Sebab, kerana tandas pun leh buatkan sang isteri melarikan diri dari rumah. Pelik? Tapi tu la yang terjadi kepada seorang suami isteri hasil bacaan aku pagi tadi kat akhbar Kosmo Online. Dengan tajuk "Tandas Dihias Sambut Kepulangan Isteri" memang menarik aku nak membacanya, ibarat magnet menarik besi, tertarik,melekat tak leh nak dipisah..cewahh!! Rupanya si isteri malu sebab rumah yang diduduki bersama suami ( rumah mertua) tak ada tandas. Kalau nak melakukan proses penyahtinjaan terpaksa ke kawasan lapang. Dan keluarga si isteri nak datang melawat, tu yang dia malu sampai lari diri dari rumah. Akhirnya,sebuah tandas dibina dan suami isteri tu hidup happily ever after!! wah, dah macam story telling dah.haha!! Klik SINI untuk baca lebih lanjut.


Gambar diambil dari KOSMO ONLINE.
See!! Kan aku dah cakap. Tandas tu penting. Yang busuk-busuk ni la korang paling nak pergi kalau time tu korang tengah on da way nak gi dating, tapi perut tiba-tiba wat proses mengejut, lubang usus tiba-tiba nak terbukak.. Mula la mencuak-cuak search GPS toilet terdekat kan,..kan..kan..Bila dah jumpa tandas, berlarian 100 meter dan KECEBURRR!!! arh lega..baru terasa nikmatnya yang tak terhingaga.heheh..Kalau kat highway yang R&R dia jauh lagi, camne eak?ermm... fikir sambil senyum sinis...huhuh

                                                              ***********

Kecik-kecik dulu, aku takut nak pergi tandas... Bukan malam je, siang pun. Kalau malam, alasan nya biasa la..takut! Dulu-dulu tinggal sekali dengan nenek. Rumah nenek tandasnya dekat luar. Luar tu pulak kat belakang rumah. Kat belakang rumah tu pulak tak ada lampu. Takda lampu pulak jadi gelap..Ok2 penat...senang citer,malam-malam tandas tu nampak macam rumah hantu, walaupun orang yang nak masuk kedalam tu pun ala-ala spesies hantu gak (aku la tu). Jadi, kala malam bulan mengambang je, mesti sedaya upaya menahan perut dari memproses tinja-tinja tu. Tapi, langit tak selalu cerah, rupanya hujan ditengah hari.. (gitulah perumpamaannya) Perut tetap meragam, jadi inisiatifnya...aku berak je kat longkang tepi rumah tempat air mengalir. Geli? Okeyh. Aku kecik lagi ek time tu..Jadi etika nya kurang la sikit,haha Takpe kan? Dimaafkan ye tak? huhuhu..

Yang tu bab malam, tapi bab takut pegi tandas siang hari pekejadahnya semua ini? Edisi siasat menyiasat akan membongkarkan kegiatan paranormal ini,heheh. Sebenarnya takut kat nenek aku..

 Pembaca: Eh apsal plak? Nenek ko tu hantu ke?
Aku: Ish..ada plak.. sebab nenek aku tu pembersih sangat.,,heheh

Nenek aku memang pembersih sangat orangnya. Kalau anak-anak dia atau cucu-cucu dia masuk ke tandas, lepas je keluar, wajib mandi. Katanya tandas tu kotor. Ok, alasan diterima. Tapi, sangatlah sedih kalau kita baru je lepas mandi, tiba-tiba sakit perut. Alamatnya nenek aku pun berkata.. " Hey ,take your bath again!" hahah.. Dan sikap nenek tu kekal sampai sekarang,cuma sekarang nenek kurang sikit ketegaran pembersihnya.. Jadi dah jadi macam satu peraturan untuk mandi lepas kamu BERAK!!! Ada satu kali tu, pakcik aku baru kawin, betol-betol petang lepas persandingan belah lelaki. Nak dijadikan cerita, isteri dia (menantu baru nenek) nak pergi la tandas. Masa tu kami ramai-ramai ada kat beranda belakang yang dekat dengan toilet. Pokde aku tanya la makcik baru aku tu..

Pokde: Nak kemana tu?
Makcik baru: Tandas... (kalau bahasa lainnya,berak!!)
Pokde: HAaa.. nanti lepas tu mandi ye.
Makcik baru: Eh... baru lepas mandi tadi, takyah la mandi lagi...heheh
Pokde: Tak boleh,kena mandi jugak..
Makcik: Kenapa?

Belum sempat Pokde menjawab, tiba-tiba, si nenek keluar dan ternampak makcik aku...dan soalan sama  seperti Pokde ditanya...

Nenek: Lepas berak pergi mandi, kotor tu.!!

Makcik pun dengan penuh redha dan pasrah mengangguk dan berlalu pergi ke tandas.yang diimpikan selama ini. Tapi sebelum masuk ke tandas Pokde sempat berkata.

Pokde: Tu la sebabnya kena mandi..mak ko tu pembersih orangnya. Peraturan baru untuk ko ni.hahahah
(sambil yang lain pun gelak)

Tapi takpe la, pembersih tu kan amalan mulia. Sekurang-kurangnya kami diajar untuk sentiasa jaga kebersihan. Thanks nenek, nanti belanjer sate ea..:)

Korang kalo nak baca entry best tentang toilet leh baca kat blog famous kegemaran aku ni. Blog brader Zack Zuhairi. Sila klik SINI Jepun memang terkenal dengan tandas yang bersih dan unik. Sampaikan ada restoran pun berkonsepkan tandas. Tapi,korang sampai hati ke makan dalam mangkuk yang berbentuk mangkuk tandas?? huhuuu


Gambar dari Pakcik Google: Anda sanggup? heheh tapi ni gambar kat Taiwan


P/s: Aku suka guna tandas cangkung sebab lagi puas bila wat aktiviti memerut. Sebab tu la bila pergi tandas awam, aku akan pilih yang hujung sekali coz biasanya kat hujung tu la adanya tandas cangkung ni. Tapi apakan daya , langit tak selalunya cerah, rupanya hujan di tengah hari (sekadar perumpamaan), tak semua tandas ada tandas cangkung. Jadi, aku dengan selambanya mencangkung kat tandas duduk tu. (jangan tiru aksi huduh ini!!)Tapi lepas tu aku jirus bersih-bersih tempat duduk tu, nanti naya lak kat orang lain. huhuhu... (p/s ni panjang bebenor,dah macam entry satu perenggan ,hahah!




17 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

una pedora said...

hahaa , kelakar la takot pegi tndas waktu siangg . selalunye wktu mlm je , hahaa :D

p/s : mmg tndas cangkung lagi best pon *pengakuan berani mati nihh ;p

zaxx said...

una pedora: hahahha kan..nmpak sgt penakut nk mandi sy nie,hehe tp kan mmg btol,luv cangkung so much,hahah

Pn. Sheila@CC said...

hehe... tandas mmg ptg utk kita...

zaxx said...

pn shiela: btol3 (nada upin ipin.;-) )

Sue-Rya Qistina said...

saya terjah di sini. saya dah follow back :D

KorN said...

fuhh.. header smart dah.. tapi kalo ejas besar sikit lagi smart...

dulu2 imaginasi aku selalu bukan2 kalo dalam tandas.. aku pk akan ade satu tgn kuar dari lubang jamban tu.. huh.. ngeri sungguh

Yasmin Aris said...

eh same lah ! haha
kalau sy la en, sebelum nak gune tandas yg jenis duduk tuh, sy cuci dulu , bary rase yakin sikit nak duduk . haha. geli ouh , tak biase -.-

zaxx said...

Sue-raya: thnks sudi terjah sini..eh2 terjah2 dh ala2 naz ahmad melodi lak,heheheh anyway..thnks ea..:)

Korn: heheh thns puji header tu.. wat express cincai2 je ..xpandai bab edit2 ni.. k bro, nnti try wat header besar..
korn., imaginasi ko dh mcm citer seram jepun je..hehe

Yasmin: heheh aah la..sama..sy pun mesti cuci dulu,tmbah2 kt tndas awam,coz pernah terkena ada orang ludah kt tepi tu..siot je..

misSbLurRy said...

sememangnya toilet itu sangat penting!

nana kamarul said...

Siap hias bilik air tak boleh blah tu! LOL. Anyw, susah la kalau tiap2 kali lepas pegi toilet kena mandi! Kalu jenis yg pegi toilet lapanbelas kali sehari, lapanbelas kali la dia mandi :P

Misz Mieza said...

Kahkahkah! Citer pasal bini lari sebab takde tandas kat atas tu dah tenggelam dek cerita awak dengan tandas.. Gelak tergolek2 MM dibuatnya.. Lawak ar zaman2 kecik dulu kan? MM pun ada masalah nak ke tandas gak zaman kecik2 dulu.. Ngahahaha! ^o^

zaxx said...

misz mieza: heheheh..la yeke? tenggelam ea..xpela,anggap yg part tu pendahuluan je,hahah
tp mmg zaman kecik2 tu kesengalan terlebih,haha

Noor said...

haha..org tua2 dulu mmg cmtu.arwah tok wan sy pun mcm tu gk.bkn pe,bila mndi ni yakin sikit yg diri tu bersih.nak bsolat pun xwas2.

zaxx said...

noor: btol2.. sbab tkt was2 time nk solat..:)

Isabel Diaz said...

Hahah, ade k patut lari gara2 tandas.. BTW, please visit my blog if you have time.. Best lh CCTV awk tu..

zaxx said...

isabel: hihhihi tu la uniknya kehidupan.macam2 ada hahah..ok i will visit u..:)

Blogger said...

Looking for the Ultimate Dating Site? Create an account and find your perfect date.