Pages

Sunday, July 8, 2012

Just a Thought: Aku dan Uncle Cina

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
 
*Ehsan Pak Cik Google


Lokasi: ATM Maybank Triang
Masa: 3.45 p.m

Aku: Berada dalam bilik berekon( aircond) Maybank
Uncle Cina: Juga berada dalam bilik berekon Maybank

Aku: Sedang beratur menunggu giliran menggunakan mesin cash deposit
Uncle Cina: Sedang menggunakan mesin cash deposit

Aku: Sedang memegang berhelai-helai kertas yang dikenali sebagai wang,duit, atau money
Uncle Cina: Juga sedang memegang kertas sebegitu,menunggu untuk dimasukkan ke dalam mesin, tapi bukan berhelai-helai, berbuku-buku mungkin

Ini yang dimaksudkan berbuku-buku duit kertas..* ehsan makcik google plak

Aku: Kertas yang dipegang tadi berwarna,tapi 16 keping kertas tu berwarna merah.
Uncle Cina: Kertas yang dipegang juga berwarna tapi berwarna biru ala-ala hijau sikit-sikit pun ada... bukan 16 keping tapi entah berapa puluh belas ratus keping pun tak dapat diketahui..

Aku: Kejelesan..
Uncle Cina: Tersenyum bangga..


Jurang ekonomi semakin ketara...

Moral: Jangan cemburui apa yang orang lain miliki, sebaliknya berusahalah mencari apa yang mahu dimiliki...

P/S: Just a tought, tiada kena mengena dengan perkauman atau yang sama waktu dengannya...

22 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

Ibnu Solih said...

Luaskan perniagaan. .

faizal mohd said...

awat tak suruh uncle tu kongsi sket ngan zaxx. hehe

KorN said...

lahh.. aku ingtkan ade ape insiden la tadik.. jom join buat duit dengan aku.. wahh.. dah aku terpomot plak.. muahaha

Apple said...

Haha.. Jika zaxx nak cam pck cina tu, kena masuk dunia niaga lah. Jika keja gov atau makan gaji, mmg lama lah nak sampai tahap tu. Lol. Tiap mggu Apple jumpa pakcik versi sama. tapi syukur, Apple pun macam pakcik tu cuma versi muda sikit. Lol.

zaxx said...

Ibnu Solih: Insya Allah..minat dlm bidang perniagaan dh ada.hehe

Faizal Mohd: hahah..kongsi? segan nk mntak,haha

zaxx said...

Korn:hhaha..oit bro!! nk gak wat duit! nak join,hhehehe

Apple: Waa untungla apple ada duit berbuku-buku..mntk skit,ehehhe cba la kogsi rahsia dpt duit cmtu..teringin gak..:)

hairy said...

haha kna usha lbh..

zaxx said...

Hairy: heheh btol2..usaha lif kejayaan..:)

Ikhmal Malique said...

apek...mintak la sebuku...huhu

anamizu kaito said...

aku pon sllu nmpk unce CINA jns cash deposit cenggitu.. manyak gile duit.. bisnes jual org ke hape tah =P






Slm kenal,
cik ana

Boni JLL3 said...

memang jurang antara orang Melayu dengan orang Cina sangat2 ketara.. ini adalah fakta.. lihat saja siapa yang kuasai ekonomi Malaysia ni? lihat sahaja siapa yang banyak memegang title TAUKE kat Malaysia ni.. bukan orang kita. tapi orang Cina.. Kita ni sepatutnya memikirkan sesuatu untuk bersaing dengan mereka.. tapi masalahnya orang kita ni pula ada satu tabiat pelik. iaitu tak boleh melihat kejayaan kaum sendiri. asyik nak menjatuhkan je.. dan, ini pun adalah fakta.. fikir2kan dan renung2 kan.. hehehe

Pecinta pink^^ said...

memang ketara ada jurang perbezaan.sebenarnya kita kena ubah mentaliliti kita ..itu yg pnting:)

zaxx said...

ihkmal malique: hahah nk try gak mntak..tp tkt uncle tu bg je..bg penumbuk haha..ngeri!! :)

anmizu kaito:hahah teettt.. terfkir gak bisnes menda la tu ea..:) salam kenal gak..:)

zaxx said...

Boni : btol bgai yang dikata setuju sgt..:) kadang2 kita sendiri kena amk satu masa,fikir apa tindakan kta untuk mgubah realiti ni ..:)

Pencinta PInk: betol2.. dh masanya untuk kita perbaii jurang ni dengan berusaha lebih keras..:)

Edy Fee said...

hahahha mmg hakikat diorang lg senang..hurmmm jom cari duit.hahaha

zaxx said...

Edy: hahah,..jom2 kita pakat2 carik duit..:)

etuza said...

hebat blog ni, follow awak ya

zaxx said...

etuza: thnks ye..:)

CikMai said...

bisness mmg cepat pegang duit banyak.ehee....

zaxx said...

cik mai: btol3..eheh so jom kita berbisnes.hihii

AmyZana said...

anak melayu tak ramai nak jadi perniaga sebab takut amek risiko. Chinese orang2 dia berani amek risiko sebab tuh dorg boleh berjaya.

*tanam tekad nak jadi bussinesswoman suatu hari nanti*

Momo said...

beza org cina dan org melayu... :(