Pages

Wednesday, August 21, 2013

Rasa itu Macam-macam Ada...

Assalamualaikum dan Salam Syawal....

Bersawang...aku tahu..
Hajat hendak update something pasal my past birthday..:) THANKS to all insan yang wish besday kat aku.. Siap ada yang nyanyi lagu lagi, terasa macam juri Vokal Bukan Sekadar Mulut Terjuih je... Love All of you guys... Muah!!!
 Tapi hati terasa nak mengomel benda lain dulu..


Tak tau kenapa, hari ni banyak betul benda yang datang ketuk pintu minda aku... Nasib baik datang berketuk, tak de la terjah semberono macam si cirit merebut jamban...huhuh.. Tapi aku gagahkan jua melayan kerenah mereka berputar-putar dalam ruang lobi minda ni... Banyak pelawat minda yang datang, menghasilkan rasa yang bermacam-macam. Walau terasa nak peribliskan semua tu, mengelak mungkin, tapi aku kena terima,fasa aku dah menapak selangkah, aku kena matang..hiihiii..

Rasa Marah, Simpati, Emosi, Tercapai Didetik dalam Hati.


Aku bukan nak ditakuti, cukup sekadar dihormati. Dipijak kepala aku tak suka, tapi dipijak belakang badan, tonyoh-tonyoh ,urut-urut badan, yang tu aku suka. Bukan aku tak nak meroyan, tapi kesian. Biar aku pendam sendiri, asal dapat puaskan hati. Hajat hendak beri peluang, agar ruang penuh apa yang kurang. Tapi macam tak ada hasil, makin panas dan terkebil-kebil. Lalu menyapa bisik kecil dalam hati, biar kau rasa balasan nanti. Walau bukan asbab dari  diri ini. Bisik nakal itu tak lah diniat sepenuh hati, kerna sayang masih berdiri,  tapi tak sangka benar terjadi. Harap bertiup angin luar, biar keluar jembalang, datang penawar.

Rasa Dihimpit, Tersepit, Mengepit.... Kiri Rasa Dicubit.. Kanan rasa digigit...Aww sakit..



Duduk tengah,kiri mencuit, kanan menjerit. Aku tersepit, saksi mengepit. Terowong itu panjang, bukan lalu hanya sekarang.. jalan pecah ditampal, paku sepah dibuang. Dua terowong diselia, agar tiada terkecewa. Tiada apa yang terbinasa, Adat orang baru,masih tidak tahu. tengok hari esok, adakah masih berkokok.. atau aku hanya tunduk. Meniti terowong sepi terhenjut-henjut...

Rasa Mahu, Tapi Tidak Tahu

Mahu,tapi bukan malu,hanya tidak tahu. Yang baik bukan mudah dijumpa,bukan senang disua.. Adat hati mahu yang gaya. Tapi mampu tak izinnya. Satu keperluan, tapi tidak mahu beban. Asal boleh jalan, hati tak keruan. Tunggu lubuk, baru ditunjuk, mana yang terjelupuk.

Rasa selesa, tak mahu diduga.

Adat hati, sudah suka, jatuh cinta. Sudah selesa, tak mahu diduga. Bukan lari, tapi tak berani. Hati masih tak berdiri. Lagi baik pening kepala, daripada pening jiwa. Tapi semua bukan ditangan, dapat titah, harus melangkah.

Rasa Sayang, Datang Rindu, Terjah Pilu...



Hati ada rasa. Bila cinta, dibisik sayang, disiul rindu.. Tapi dia tidak hadiri. Kekangan menjadi. Setia tetap abadi. Terus menanti. Sehari... dua hari... seminggu.. perlu terus menuggu? Hingga tiba yang keseribu? Hati jadi pilu, Jiwa jadi lara.. Bila pelangi dinanti, yang tiba hanyalah mimpi. Hiba rasa, ditunggu tak tiba, papan tanda yang menjelma. Dilarang kaki disua, terus cantas, terus pintas.. Ada apa? Mahkamah sudah mula bicara? Tunggu masa hukuman bermula? Untuk kesekian kalinya...

P/s: Warna warni dunia hadir dengan pelbagai jenis rasa, yang ada untuk dirasai semua, walau bukan apa yang dipinta... 

P/s lagi: Kalau rasa pening kepala baca entry ni, aku susun sepuluh jari mohon maaf. Mood tengah jem,huhuu...




Monday, August 5, 2013

“Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!”

Assalamualaikum. Salam Al-Mubarak...

Puasa dah makin bergerak pantas. Sangat pantas. Rasanya baru semalam aku dan housemate kelam kabut bangun sahur sebab dah pukul 5.15pagi. Padahal semalamnya kami masing-masing beria nak bangul awal sahur kat brader ane kedai mamak!! Ok ,tu memori first sahur.. tak nak ingat! haha..

Countdown raya tahun ni tak macam raya-raya lepas! Kalau dulu, mood semestinya GEMBIRA! Sebab duk pulun imagine berapa banyak la kertas merah, hijau dan biru yang bakal aku dapat ini tahun. Hello, walaupun dah bangka, aku tetap dapat duit raya, sehinggalah last raya. Jeles tak? hihihi.. Tapi this year, aku sedih, sebab first time kerja tetap,tapi jauh dari umah dan baru je posting. So, aku tak merasa lagi na berbuka dengan family, dan paling tragis, tak dapat nak merasa gaji first sempena raya..isk isk isk..so, kekanak kat rumah sekalian,next year la tuntut duit raya ea..ahahah Ok tak alasan aku mengelak bagi duit raya hahah


Ok raya ni nak duit raya? Jom masuk segmen masyuk kat Fuh.my ni..memang gempak..Just teka berapa jumlah syiling raya yang berjaya toyol-toyol kumpulkan itu..hahaha...






Ok ,setelah aku mesyuarat dengan ahli nujum seluruh papua new guine, maka aku mengumumkan jumlah syiling itu adalah...jeng jeng jeng.... RM 284.77



so, sape nak try nasib,jom join..mana tau ada rezeki..:) just klik je banner tu.

Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.MyBoniKacak.ComFizGraphic.ComKisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.net
Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.qho1PyQE.dpuf


Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.qho1PyQE.dpuf

Contest Mega Raya ini dianjurkan oleh Fuh.My, Media-Siber, Gempak.Org dan ditaja oleh penaja awesome iaitu HairanBlog.Com, Yanty.My, FizaFantagiro, SecretOfShaila, BanKami.Net, Aynoranur.Com, AimaBabyComel, Longoi.Com, SilenceBlogz.Com, KacangBoy.Com, CikKiwi, BeritaKaki, Khairul Asrol, KanvasDakwat.Com, Woww.My, KopiLekat, MoneyClub2u, PencuriMovie.Com, BlogFyna.Com, Pena.My, BoniKacak.Com, FizGraphic.Com, KisahEmasPutih.Com dan BulanPurnama.Net - See more at: http://fuh.my/pertandingan-mega-raya/#sthash.qho1PyQE.dpuf


Tuesday, July 16, 2013

Bisikan Itu Kembali...


ASsalamualaikum dan Salam Ramadhan...





Sunyi...
Sepi...
Badan terasa penat, namun aku gagahkan jua...
Langkah longlai...
Dapur dituju... perlahan...

Tiada suara..
Lampu tidak dibuka...
Suram... seram...

Tiba- tiba, fokus tercalar...
Telinga mencerap sesuatu...
Aku pasti... seyakinya pasti...
Bisikan itu.. bisikan itu...

Jantung berdebar...
Jiwa meracau...
Salah dengarkah aku??
Pipi ku tampar..sah! ini benar....

Suara itu... bisikan itu..
memecah kesunyian hari...
apa harus kulakukan?
kaget...

langkahku laju, deras...
terasa darahku mengalir laju...
nafasku kencang...
aduh.... ku masih tidak percaya..
sekilas ku lihat,...
ya..memang dia...
aku takut....
benar- benar takut...
kerana dia berbisik........

"Yusoff Thaiyobb".....

Kan..... meroyan sangat.... iklan je pun.. Kau takut apa? oh faham! Takut tak dapat makan siang hari la tu.... Haruslah,bulan puasa ok! hehehe
Salam Ramadhan Al-mubarak Zaxx ucapkan kepada semua umat Islam.. semoga Ramadhan ini memberi seribu satu barakah kepada kita dan keluarga tercinta.. Merasa la puasa jauh diperantauan selatan semenanjung.... Walau jauh dari keluarga tercinta, diri tetap sayang semua....:)

Rasa sekejap je dah bulan Ramadhan... rindu kenangan berblog last puasa... rindu nk berposto-posto kad raya bagai.. tapi ntah sempat tak,huhuhu

p/s: harap readers semua selamat menjalani ibadah puasa denga penuh berkat... jangan nakal- nakal macam Zaxx ...hehe Nakal macam ne? macam ni la-----> sila baca..gituh..:)

Sunday, June 23, 2013

Oh Ini Rupanya Pesta Buih...

Assalamualaikum...

Jamuan makan family main bakar-bakar ayam aritu memang meriah, sebab aku pulun duk main tiup buih belon dengan anak-anak kecil a.k.a sepupu sepapat aku. Belon Buih dari Jakarta tu memang asyik, aku tiup perlahan-lahan,dia kuar kecik kecik beribu-ribu lemon. Aku hembus kuat-kuat macam aku teran kentut, dia kuar besar gedabak! Asyik,memang asyik. Sepupu aku tu berkejaran , gigih memecahkan buih-buih tu ibarat sang raksasa menerajang bangunan. Terserlah keribenaan aku . Ala, apa salahnya, nak bermesra dengan sepupu made in Indon kan...

Ni brilliant ke malas? aku jawab brilliant,sebab aku pun selalu buat macam ni,haha credit to:  Asydia.blogspot



Itu kisah buih sabun. Napa aku terkenang momen tu? Sebab aku terbaca cerita tentang buih yang menarik perhatian aku.Serius.. 

Sumber: UTUSAN ONLINE


47 remaja Islam ditahan ketika sertai parti buih

KUALA LUMPUR 22 Jun - Seramai 47 remaja Islam termasuk tiga pelajar tingkatan lima ditahan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ketika asyik berhibur dalam parti mandi buih di sebuah restoran di Jalan Yap Kwan Seng di sini malam tadi.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa Jawi, Wan Jaafar Wan Ahmad berkata, dalam serbuan kira-kira 12.30 tengah malam itu, pihaknya menahan seramai 38 lelaki dan sembilan perempuan yang berusia lingkungan 17 ke 30 tahun.

Menurutnya, tiga daripada remaja perempuan terbabit berusia 17 tahun dan masih bersekolah.

"Ketika serbuan dilakukan kesemua mereka sedang menari sambil mandi buih dengan berpakaian seksi," katanya ketika ditemui selepas operasi yang turut disertai oleh anggota Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Menurut Wan Jaafar, setiap pelanggan yang menyertai pesta itu dikenakan bayaran sebanyak RM40 seorang.

Beliau berkata, pihaknya melakukan intipan di restoran berkenaan setelah mendapat maklumat daripada orang awam mengenai kegiatan maksiat itu. - UTUSAN ONLINE

 Tidak pedihkan mata.. *iklan syampu ... (tapi pedihkan hati) sumber: Utusan Online



Oh ini rupanya pesta buih...  Patutla dulu-dulu bila kengkawan sebut pesta buih,diorang gelak-gelak. Aku suspek diorang kutuk aku hensem macam Eman Manan. Rupanya diorang gelak pasal parti buih. Serius dulu aku tak tau * sacarstic  Aku mati-mati ingat pesta buih tu tentatif programnya macam seperti berikut:


8.00 malam- Para peserta berkumpul dan membuat pendaftaran serta diberi name tag bertulis "Tukang buih"
8.10 malam- Pihak penganjur mengedar sebakul baldi berisi sesuatu kepada peserta
8.30 malam- Penganjur menabur sabun cap TROJAN kelantai
8.40 malam- Lantai disembur sejumlah air guna pili bomba
8.50 malam- peserta bersedia di garis permulaan sambil memegang berus 
8.51 malam- peserta dilepaskan, masing masing duk pulun menyental baju kotor dengan buih sabun sehingga bersih
9.15 malam- pertandingan tamat. Peserta dengan baju putih berkilaau terbanyak diisytihar pemenang dan diberi hadiah washing machine dan bekalan sabun Trojan selama setahun

Ternyata telahan aku tersasar jauh sejauh taman larangan dalam hati ini. Muda mudi zaman sekarang mudah terpengaruh dengan trend yang dirasakan cool, tapi hakikatnya hot!! Hot sebab memang menge'hot'kan hati para masyarakat especially mak dan ayah mereka. Pemilik restoran tu pun aku pelik, jual makanan ke jual buih? Kalau buih teh tarik tu takpela ..Sedap! Kan kan.. Aku lebih rela tentatif pesta buih tu seperti fantasi aku reka di atas,sebab aku pun tak tau la hakikatnya tentatif sebenar macam mana kan... Any idea?? Tak kan takat menari-nari dalam buih je,ye tak? Okey fine, aku yang berprasangka buruk.huhuhu..


Ingat lagi sabun Trojan? Aku dulu masa kecik, siap hafal dialog iklan Trojan, tapi sekarang dah lupa, sebab aku sekarang ngah menghafal dialog akad nikah je..eh?? hahah



P/s: Pesta buih bagi kami zaman kengkanak dulu adalah time main air, sabun dan berus- menyental ruang depan rumah nenek. Abis basah lantai. Penat main gelongsor kaki, kitorang main pulau-pulau dilautan. Ni kawasan pulau aku..tu kawasan kau..Tengah-tengah,laut..Konon. Tapi entah kenapa satu hari aku termain jadi ikan duyung berenang dilautan.. Geli kan? hahah Nasib baik kat Malaysia tak ada kerang saiz gergasi,kalau tak mau aku memakaikan beliau ke dada ini..! eh? K bai..:p

Saturday, June 22, 2013

Macam Mana Nak Menyanyi Macam Penyanyi Omputeh??

Assalamualaikum dan Salam Au Cak...Muah2..

Bukak channel ni ada nyanyian, tengok channel tu pun nyanyian.. Zaman lo ni penuh dengan nyanyian kan.. Dolu-dolu masa aku kecik-kecik, kalau nak tengok konsert atau program nyanyian kat TV kadang-kadang je. Tak Muzik-muzik, Sinaran Pasport Kegemilangan. Tak pun sekali sekala tengok Hiburan Minggu Ini (HMI). Dan Kadang-kadang gak je ada Konsert macam Konsert Unplugged Ziana Zain ditayang kat TV. Entah kenapa aku dulu peminat kakak angkat kening ni.hahah...

kak Zzz...

Tu dulu, tapi sekarang lain. tengok situ, Mentor. Jenguk sini, Idola Kecil. Tu belum lagi bukak Astro..lagi la banyak programnya. Nak lagi best godek-godek internet.. Tengok kat Youtube, taip je apa yang nak. Maybe sekarang memang trend semua orang nk famous, nak jadi penyanyi.. Ada yang sekadar suka-suka tapi ada gak yang nak serius dalam bidang nyanyian katanya... Nak kalahkan Kak Melah la tu..huhuu.. Aku suka tengok video cover version kat youtube. Ada yang kelakar, ada yang ohsem dan ada yang wat aku cairrrrr...!! Teringin gak nak post video macam tu , tapi apakan daya suara aku hanya sesuai nyanyi lagu "laju,laju..aku nak kawin dengan anak raja..." cewah!! Korang macamne? tak teringin ke nak kongsi video korang? But wait!! Sebelum korang nak menyumbangkan suara emas korang tu, apakata tengok dulu video ni. Mana tau dapat inspirasi macam ne nak nyanyi ala-ala penyanyi omputeh ..:)




p/s: Aku dah tertarik dengan video-video dari channel Nigahiga. Try check it out video ohsem yang wat bulu-bulu ketiak menari-nari sambil korang gelak..:P





Thursday, June 6, 2013

Kamera Mu, Kameraku Jua?? Segmen: Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree

Assalamualaikum dan Salam Peluk Cium Muah-muah...


Dah hadap gambar kat atas tu? Kacak kan? Hahaha..Ok, poyo!.. Aku bukan la kaki kamera untuk dua-dua part: - tukang tangkap gambar atau sebagai model menjuih mulut depan kamera. Sebabnya, aku memang tak pandai dalam skil snap-snap gambar  dan aku bukanlah fotogenik, FOTOGEDIK mungkin, haha. Kalau korang rasa nak dapat gambar yang asalnya orang duduk atas kerusi tapi bila snap jadi merangkak atas pokok, bolehla try service aku..haru...hihi. Serius! Aku hanya pandai snap gambar blackout je.. senang, hitam, gelap gelita! Bab posing pun aku fail!! Ajarla pose hidung kembang dengan tangan meliuk ke, punggung angkat 20 darjah ke,  kaki silang tikar mengkuang ke, nescaya aku hanya mampu berdiri tegak dengan muka tanpa perasaan,ngee..:)

Orang kata gambar mampu menceritakan segalanya.. Betul, aku setuju! Walaupun bukanlah gambar tu dok bercerita guna mulut pot pet pot pet macam Mami Jarum tu hokey..tapi melalui gambar kita dapat ketahui peristiwa, kisah dan story mory sebalik gambar tu. Sebab tu la, salah satu cara orang nak rakam satu detik indah atau memori just dengan snap picture. Aku dulu masa kecik-kecik memang anti kamera. Ntah apa yang aku duk takutkan pun aku tak tau. Gamaknya aku ingat kamera tu kuarkan cahaya (flash) macam X-ray kot, lari takut sel darah hilang bila kena flash tu.. Pergh,saintis giler aku walaupun time tu kanak-kanak kan,hahaha.  Dan kerana kesindroman aku tu la, kurangnya gambar aku masa kecik-kecik..Ala ruginya korang tak dapat nak tatap gambar aku tomey-tomey...:)

tadika time..tomey tak macam kak ton??


Tapi bila dah semakin besar mungkin selepas minum Tongkat Ali, kamera dengan aku dah tak jadi musuh. Au pun mula berjinak-jinak,meow-meow dalam dunia modelling...cewah! Kalau dulu, masih lagi guna kamera kodak ( actually filem untuk kamera,tapi sebab masa tu famous jenama KODAK,so bila nak beli menatang filem tu mesti panggil kodak..:)). Bila ada kamera,memang heaven la kalau bawak pergi rombongan. Kira korang ala-ala jutawan kampung la. Boleh snap sana sini.. Tapi time tu kan masih budak hingusan, duit pun tak berapa nak ada. Duit habis beli sticker digimon buat kumpul untuk dapat hadiah.haha. So, zaman guna kamera tu adalah zaman paling sesuai dengan ungkapan "sharing is caring". Yela, bila ada rombongan or event, pakat-pakat kongsi duit beli kodak. Lepas tu , siap kira bilangan snap setiap sorang,nak bagi adil katanya. Tapi owner kamera untung la sikit, sebab kodak biasa ada percuma dua snap,so yang free tu owner kamera la yang punya. Tu la ,sape suruh tak ada kamera sendiri.. Aku tak mampu beb. Nanti nak kena kongsi duit pulak bila nak mencuci gambar..huhu..

best dapat buat rombongan dengan family..:)


Bila dah mampu sikit, dapatla beli kamera kodak sendiri, tapi abang aku punya. Cuma aku leh gak guna dan nak menunjuk-nunjuk bawak masa rombongan.haha. Yang paling heaven dan marvellous nya kamera kodak ni adalah sense of SURPRISE yang begitu tinggi. Korang mesti ada pengalaman, bila dah tangkap gambar, tertanya-tanya macam mane la rupenye gambar tu nanti. Ye la , nak tau kena la cuci dulu, nak cuci kena hantar kat kedai uncle Konica tu dulu. Nak tak nak kena la gak tunggu beberapa hari,bandar bukan nya dekat nak pergi ulang alik jalan kaki. So menunggu la... dan yang paling surprisenya bila apa yang dibayangkan tak seperti yang diharapkan... hewww~~~ Gambar yang diharapkan meletops macam cover majalah, tapi yang keluar macam iklan wajah sebelum guna Fair & Lovely,hahah.. Tu ok lagi, at least ada la bentuk mukanya, yang paling hampeh bila gambar blurr sebab kan efek cahaya matahari..OK dah bazir beringgit-ringgit for one pic! Boleh aku wat tambah sticker digimon dua keping hokey!! 

But, thats the fun of using kamera kodak.Ingat lagi aku adik beradik excited nak buat gambar konon-konon kat oversea la. Kitorang ada tanam pokok anggur kat tepi rumah dan ianya menjadi! So ada la daun-daun anggur dan buah-buah nya, kecik-kecik je. Kami pun pakat pakai baju sejuk masing-masing dan bergambar depan pokok anggur tu. Time ni jarang lagi anggur ada orang tanam. and guess what, untuk dapat efek salji,, kitorang amik gabus (polisterine), leraikan butir-butir dia dan sorang jadi penabur salji!! hahah Klasik!!..:) Tapi dah boleh agak, bila snap tak de pun nampak macam oversea, salji bagai sebab kamera kodak biasa,tak dapat nk fokus macam DSLR.huhu.. dan lagi satu efek yang famous time tu adalah efek yang aku gelar upside down. Korang susun kerusi or meja bagi terbalik atas lantai, pastu korang bagi jadi macam korang melekat kat dinding ala-ala spiderman..syok!! hahah

Macam ni mungkin rupa masa bergambar dengan anggur..:) -gambar hiasan



Sekarang ni dah berlambak kamera digital yang canggih manggih.. tu belum compare dengan DSLR lagi.. bab function memang superb la kalau nak dibandingkan kamera kodak. Tapi no more sense of surprise. Ye la. dah ada skrin, so bila tak kena je, delete!! Wahh..ada jerawat kat hidung!! OH my, punggung tak cukup tonggek!! so? Delete la...huhuhu.. Tapi at the same time, teknologi ni berguna sebab kita boleh dapatkan yang terbaik dan tak perlu nak spend untuk unsure picture..:)

P/s: Nanti kalau aku jadi tukang tangkap gambar guna DSLR, bila orang tengah syok posing juih bibir kedepan, mata dibulat biar galak dan muka wat comel ala kiyomi, aku tunggu setengah minit, aku nak cakap.... "ALAMAK, KODAK ABIS!!!" hahahah Klasik!!

* Entry ini ditulis sempena segmen Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree. Boleh menang kamera digital tu..:) masyuk JOM JOIN!!
Maaf Encik Nabeel Fikree, teredit tajuk entry..:) mohon jangan sumpit ye..heheh




Korang tau ke Nabeel Fikree sekarang tengah mencari pemenang untuk Samsung Camera Digital Giveaway dia tu? Kalau korang tak tau, haaa mari sini saya kasi tau. Sebelum tu, saya nak bagitau korang syarat nak join giveaway ni pun senang je.


Giveaway ni dibuat sebagai tanda terima kasih kepada pembaca blog nabeelstories katanye. Saya malas nak cakap panjang lagi, terus je bagi korang baca syaratnya :

  1. Follow blog NabeelStories.com
  2. Buat satu entri bertajuk Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link penyertaan pada ENTRY INI sahaja

Macam mana? Senang je kan? Saya join ni pun sekadar ingin mencuba nasib. Manalah tau kot2 terpilih dapat jugak posing depan kamera baru hari2. Hehee..


TARIKH TAMAT PENYERTAAN : 20 Jun 2013





Sunday, May 12, 2013

Pesanan Buat "Kita", Ini Bukan Rasis

Assalamualaikum. Salam Perpaduan...



Pagi Ahad yang cerah, mencerahkan lagi mata yang menguyu. Jari tak henti mengelik sana-sini. Mahu dicari berita sensasi gamaknya. Pagi-pagi ni rasa termotivasi diri saat melihat satu video ni. Pesanan buat kita. Mohon hayati, ada maksud dan pengajaran di dalamnya.. Eh macam puisi lak ayat aku,haha..

"Kejayaan tu 10 % wawasan,yang selebihnya keringat!"

" Kita bangsa pendekar, zaman moden ini biarlah kita jadi pendekar ekonomi!, Siapa kata tak boleh? Nenek moyang kita dulu berdagang seluruh dunia, Hanya menaiki sampan!"


"Otak ibarat pisau, kalau tak diasah,takkan tajam"



Termotivasi di pagi hari..Maaf, ini bukan rasis..:)

Thursday, May 9, 2013

Demam Pilihanraya: Kanak-kanak Pun Keluar Mengundi?

Assalamualaikum, Salam Muhibah..

Pilihan raya umum (PRU) ke-13  dah berakhir, keputusan pun dah tau. Walaupun banyak isu yang timbul, tapi hakikatnya seperti ramalan Prince of Noob di blog Buasir Otak .Aku suka baca blog ni sebab analisa dan penulisan menyeluruh, dan nampak yang penulis wat research.:)

Pilihanraya kali ni aku berpeluang keluar mengundi menandakan umur yang semakin lanjut, tak sesuai nak main jengket-jengket, apatah lagi main Pukul Berapa Datuk Harimau. Dan merasa jugaklah aku beratur ikut saluran ditetapkan, menuggu nama disemak, dicalit dakwat kekal yang kekal hanya sebelum aku basuh tangan guna sabun masa nak makan lepas balik mengundi, memangkah calon pilihan dan memasukkan kertas undi kedalam tabung undi. Wah lengkap semua proses. Satu perkara je yang aku terlepas nak buat.. Post gambar jari dengan dakwat kekal dalam Facebook!!!

 Demam pilihanraya mungkin dah surut sikit,tapi bab selesema tu masih ada. Tengok je la, laman sosial, blog dan media lain masih lagi membincangkan isu pilihanraya. Tu belum lagi cerita part-part perhimpunan termasuklah Himpunan Suara Rakyat Suara Keramat yang berlangsung malam semalam. Tapi, dalam banyak-banyak demam pilihanraya selain bendera parti yang direka macama-macam bentuk, aku tertarik dengan video simulasi pilihanraya Tadika Ceria Az-Zahra. Aku dapat tahu tentang video ni pun bila tengok Malaysia Hari Ini (MHI).



Mula-mula tengok, terdetik kat minda . "Eh, budak-budak pun nak dedahkan politik? biar betol?"
Tapi ternyata cikgu-cikgu tu memang ada objektif tersendiri. Dengan motif utama untuk melatih kanak-kanak tersebut membuat pilihan, selain dapat memupuk semangat kepimpinan dan keberanian. Siap ada part jari dicop okeyh... Ala-ala dakwat kekal gitu, tapi yang ni memang tak kekal la, cop je pun,huhu. Cuma aku tertarik bila ada sesi bergambar bagi calon yang dipilih oleh cikgu-cikgu yang dirasakan ada ketrampilan. Dah macam YB aku tengok adik-adik ni.  Tapi pilihanraya ni tak ada la pulak manifesto-manifesto macam yang real. Nanti terkejut beruk ada manifesto calon - " Harga susu bakal turun!", " Mainan Barbie akan diberi secara percuma!", "Bantuan Lego Satu Malaysia diteruskan"... Kan naya gitu,hahah.. TApi poster-poster calon tetap ada,.. Meriah!!

Lagi menarik, menurut cikgu yang ditemubual secara telefon oleh MHI, ada satu calon yang kalah telah menangis, tetapi dipujuk oleh rakannya sambil dipeluk.. "Saya dah undi awak.. Saya dah undi awak!" " Menang atau kalah ,itukan ujian ALLAH"... wahh so sweettt..:)

Semoga pilihanraya seterusnya yang akan diserikan dengan kanak-kanak ini nanti akan jadi pilihanraya yang aman tanpa isu berbangkit..:)




Wednesday, April 24, 2013

Ini Bukan Kisah Seram: Segmen Bloglist Tambah Follower PariPariPutih

Assalamualaikum..

Aukk..Aukk ..Aukkk..( bunyi anjing)
Malam yang sepi...
Sepi.
Sepi...sepi..sepi sekali...
Sekian...

Ok,fine, tak seram..Kan dah bagitau kat tajuk. Ini bukan kisah seram..hahaha
(yes, abis dah pendahuluan..:P)

Lama dah tak join segmen. Kali ni nak join segmen akak sempoi yang memang sempoi abes la aku nak habaq mai. Aku selalu panggil dia mama. Nak panggil darling, aku risau aku yang di fyling kick hendaknya..:) Mau muka secomel Kak Ton ini bakal makin comel ala-ala Gwiyomi lepas dilanyak..auwww...

pari pari putih



Blogger Pari Pari Putih ni memang sangat la sporting mortingnya. Walaupun aku tak pernah jumpa feet to feet ( kaki ke kaki.eh ada ke?:P) , tapi aku dapat rasa aura friendly, sporting dan "kekaktonan" (istilah masa kini untuk kecomelan) beliau. Tapi apakan daya, tak berpeluang lagi nak ketemu sidia, dibawah sinaran lampu jalan, bertemankan mentadak kehausan Ali Cafe... Ouch.. Masa aku bersanding mungkin baru ketemu..ececeh..:P

So, jom ramai-ramai join segmen ni. Klik je kat banner tu..Kasi gegar itu blog mama vouge ni ha..:)
yee haa..gwiyomi sikit.. yeah!..:)

Saturday, April 13, 2013

Lepas Ketua Tingkatan Dibelasah, Kini Pelajar Perempuan Pulak Bergaduh Ala-ala Ninja Terbang?

Assalamualaikum ...

Pernah tengok ninja perempuan terbang? Tak pernah? Bagus!! Nah, aku bagi tengok! Aku tak tau la ni video baru or dah lama. Aku dapat dari SINI. Tapi sebelum tu, jangan la mengharap ninja tu cun melecun macam Maria Ozawa ..:P




OK. Tuan-tuan dan Puan-puan, inilah sindrom anak muda a.k.a pelajar sekolah zaman sekarang...  "Lu langsir, Wa gantung lu kat Tingkap! " Eh, silap. Maksud aku.. "Lu langsi, Lu mati!!". Pantang silap sikit, maka berhamburanlah hikmat Rasengan Tujuh Petala Langit Biru Mawi AF, tak pun jurus Seksikan Kainmu di ABPH.. Ok aku ngarut.. Maksudnya, bila ada je salah sikit yang tak berkenan di hati,mulalah melenting. Bukan dengan mulut je. Nah kau, dengan kaki-kaki , tangan, siku, kepala lutut, tumit, buku lali dan macam-macam lagi la anggota badan yang boleh diguna. Nasib baik la pankreas dan ginjal tak boleh bawak keluar, kalau tak mau nya dibantai kawan tu dengan Hikmat Gabungan Ginjal Pakreas Menari Harlem Shake...

Wahai adik-adik sekalian..

Hari ni abang nak ulang kembali kata-kata abang pada entry lepas kat SINI

" Take a few seconds for a thinking session to avoid a forever regret"

Memang la bila baca ayat di atas, some will say..eleh poyo je.. Tapi bila direnung, beberapa saat inilah yang boleh jadi penyelamat anda untuk mengelak dari melakukan kesilapan yang boleh mengakibatkan impak negatif pada masa depan anda. Fikir sebelum bertindak, baru tingkah tak terlajak.

Aku tak taulah punca pergaduhan student dalam video tu.. Jadi banyak la tafsiran boleh dibuat bagi aku yang menonton. Mungkinkah masing-masing berebut tandas sebab kebetulan terasa nak cirit bersama? Atau mereka tak merestui hubungan cinta hamster perliharaan mereka gara-gara tak sanggup menjadi besan? Semuanya masih menjadi misteri... Lagipun, aku tok pehe sangak ghapo dio hok diore kechek...( tak faham sangat apa yang diorang cakap)...

Tapi aku tertarik baca status sorang kawan yang share video ni. Sila baca sambil wat muzik latar macam ni..jeng jeng jeng...



OMG ( Oh Mukaku Gataldigigitnyamuk)!! Kalau betullah bergaduh sebabkan insan bernama JANTAN!! Kau memang kesian.. Aku tak kata salah untuk mencintai. Tapi adik-adik yang tersayang, berbaloikah kalian memperjuangkan kecintunan anda tu dengan cara sebegini? Alangkah elok dan molek kiranya anda simpan tenaga tu untuk berkhidmat kepada sekolah wat masuk acara lompat kijang ke, rentas desa ke. Kan ada gak pekdah. 

Walaupun bukanlah konfirm diorang bergaduh sebab pakwe,tapi nasihat aku la , tak perlu sampai macam tu sekali adik-adik ye.. Kalau betul la si dia tu mencintai kamu, takkan dia mencintai dua orang dalam satu masa,. Ke adik-adik yang tangkap lentok bertepuk sebelah tangan? Kalau ye, rentikanlah, sebab kat tempat abang ni ada satu kes berlaku, student perempuan bergaduh sebab rebut pakwe. Dah penat masing-masing bukak bunga silat, pulun sana , pulun sini, tapi bila ditanya kat si lelaki tu, terus dijawab... " Aku tak cinta pun dua-dua!! " Haaa, azab la korang berdua. Jantan tak dapat, tapi gantung sekolah yang menanti.. Apa lagi boleh buat? Nganga jela..

Mind speaking: Walaupun ada cara tulisan aku berbentuk humor atau mengarut, tapi dengan seriusnya aku nak tegaskan kepada adik-adik pelajar luar sana... Berfikirlah sejenak sebelum membuat apa-apa keputusan. 
Emosi+ Keputusan= kehancuran.  TETAPI,
Rasional+ Keputusan= keselamatan.

Aku cukup risau bila nak menghadapi dunia pendidik ni sebab aku sedar, pelajar dulu dengan peajar sekarang , banyak bezanya. Faktor zaman dan persekitaran barangkali. Terfikir jugak, dulu-dulu kalau gaduh macam mane la gayanya ye? Adakah gaduh guna OH SOM macam dalam video parody ni?




Thursday, April 11, 2013

Sekolah Bukan Tempat Bertinju: Siapa Salah? Pembuli, Mangsa Buli atau Penonton?


Assalamualaikum...

Jambu @ Gangster?

Mak kita selalu pesan, pergi sekolah belajar.. 
Ayah pulak nasihat, nak jadi orang berguna kena belajar pandai-pandai..
Ni bukan kisah dongeng, ini hakikat. Sapa yang tak setuju, angkat tangan!

Kalau dah nama nya sekolah mesti la tempat untuk menuntut ilmu..
Ok fine, boleh la jugak sambil-sambil tu datang nak citer pasal bola kat Tv semalam, atau pasal gaun Rozita Che Wan yang Seksa Seksi kat ABPH 2012 ataupun nak promote jual Kolagen rumpai laut mahupun peplum. tapi MESTI ingat,niat utama ke sekolah adalah untuk apa ya murid-murid? ya betol. jawapannya, sekolah adalah tempat belajar bukan tempat untuk KURANG HAJAR!

Semalam memang hangat kisah student kena belasah. 
"Ketua tingkatan dibelasah tiga pelajar", "Lan Todak menggananas", "Samseng Sarip Dol belasah ketua tingkatan","Ubat kuat penyelamat malam pertama", dan macam-macam lagi tajuk berita  yang panas.. 
ok fine yang last tu aku tambah.. Ngade kan..huhuh..



Sebenarnya, isu buli dan belasah membelasah ni dah lama terjadi kat sekolah, tapi mungkin kali ni sebab ada insan yang "bijak", bukan saja merakam, malah menyebarkan video tu, memang azab la pelakunya pasni. Dulu-dulu tak ada lagi handphone kamera nak rakam-rakam, so lagenda belasah membelasah hanya didengar dari mulut ke mulut je (bukan CPR).

kes belasah membelasah ni men seriaukan aku..erkk..


Kali ni kes memang hangat. Sampaikan ada blog khas updating pasal perkembangan kes ni kat SINI. Nak tau update latest,terjah je blog ni. Bukan tu je, FB khas rentetan kes ni pun ada kat SINI. Try skodeng page ni, nescaya korang akan perasan bahwa dikatakan ketua tingkatan yang dibelasah tu sebab report kat cikgu kes bawak handphone kat sekolah. Haruslah,dia kan ketua tingkatan!


Ok fine. Besar sangat ke kesalahan tu? Sampai melayakkan kaki, kepala lutut, tangan, siku dan segala bagai hikmat samseng tu dihadiahkan kat badan anak orang? Kadang- kadang aku terfikir, perkara yang pelik-pelik akan berlaku bila emosi yang merajai fikiran. Come on, kadang-kadang jugak benda remeh temeh je boleh jadi penyebab aktiviti patah mematahkan tulang temulang.

facebook jugak dapat nama..huhuhu


Aku konfirm pembuli ni mesti menyesal bila dah berlaku, sebab bila diorang sendiri fikir balik, mesti terasa..oi berbaloi ke aku belasah orang macam nak mati just because a small matter? (for me). Nasihat aku untuk jiwa-jiwa muda luar sana, kawal emosi, fikir dua kali, baru buat apa yang dikehendaki.. Ni kalau dah jadi macam ni,sapa yang susah? Menurut status page PDRM (SINI) tiga pelajar yang berkaitan telah pun dibuang sekolah..

Maklumat lengkap dan info lanjut mengenai pembuli tu boleh korang cekidaut (check it out) kat  SINI, dan SINI selain blog dan Fb page yang aku link kan tadi. Kata orang, benda buruk cepat je tersebar dan tak boleh nak disorok, ala, ibarat bangkai raksasa yang dikalahkan Ultraman, busuk nya bau seluruh bandar. Sampaikan ada yang dah hack FB suspek dan dapatkan phone number sekali.. 

Hakikatnya, dalam kes ni, sape salah? Pembuli, Mangsa buli atau penonton? Jawapan terletak pada tafsiran anda sendiri.. Pembuli semestinya bersalah sebab dah terang-terangan melakukan serangan fizikal pada mangsa. Mangsa? Dalam kes ni, mungkin mangsa hanya jalankan tugas memberitahu tentang handphone yang dibawa. Penonton? Sapa tak suka dapat tengok drama Ong Bak free kan? Tapi kena fikir gak, berbaloi ke kesyokan menonton tu kalau efek selepas tu contohnya cedera parah ataupun mungkin kematian yang berlaku? Pada aku, tu semua dapat saham sebab tak ada usaha membantu meleraikan kalau terjadi apa-apa yang tak diingini.. Tapi, ada hikmah jugak siapa yang merakamkan video ni, at least ada pendedahan untuk dunia luar tahu apa yang terjadi. Semoga lepas ni tak dah dengar kes-kes seperti ni. 

Tertarik dengan entry Prince of Noob kat SINI. Satu ayat yang aku suka--->

Dan kepada kaki2 buli, sila baca di sini, mungkin budak yang anda buli tu satu hari nanti akan jadi bos anda bila dah dewasa nanti, so stop bullying. Jangan diikutkan sangat perangai budak2 korang yang baru nak up tu, perjalanan kehidupan masih jauh.

Ok, cuba pejam mata, bayangkan anda seorang bos, dan bila anda buka mata, anda lihat pekerja anda di depan mata dan guess what, dia adalah PEMBULI yang buli anda dulu.. Ok, what next? ITS REVENGE TIME!!! *#$%@^(*&^#%#@^##%^&@&#^#&&##&#$#&& (Babak ni telah dicensored, harap maklong). Betullah,itu lumrah, rata-rata , walau tak banyak ,mesti akan ingat dan mungkin ada yang masih berdendam. Tapi untuk kebaikan, lupakan yang buruk, tanamkan benih-benih kebaikan. Bukak buku baru... 

Mind speaking: Harap-harap bakal anak murid aku nanti baik-baik belaka, nakal takpe, jangan gangster.. Dan yang paling penting, comel macam Kak Ton..:) Kepada adik-adik luar sana, " Take a few seconds for a thinking session to avoid a forever regret" 
 Moga-moga aku dijauhi la perkara seperti ni.. Cikgu pun dibantai...Cikgu Zaxx tak kawin lagi OK..:)





Sunday, April 7, 2013

Jin Pun Diiklankan?


Assalamualaikum dan Salam Pekaboo...





Hari ini hari Ahad... Bukan hari Khamis atau malam Jumaat. Tapi aku tetap nak citer pasal kisah seram... Seramm ker?? Awrrr... Aku dah la penakut..
Mestilah seramm.. Citer pasal jin la dek non oi... Jin..aummm...bukan Jins Samsudin okeyh...

Dunia perniagaan sekarang memang makin maju. Marketing menggunakan teknologi memang meledak-ledak macam gunung berapi meletop. Tengok je la medium FACEBOOK, memang satu medium yang baik untuk iklankan produk anda. Memang boleh buat duit la.. Ikut pengalaman kawan aku, dia buat online bisnes ni je tapi boleh kumpul RM10 ribu  ++ last year. Kalau aku dapat duit banyak tu, mohon sesape angkat tangan, aku nak masuk minang.eh? Ok ngarut..:P 

Selain FACEBOOK, blog dan web pun berguna untuk pasarkan produk korang. Tambah-tambah yang ada shopping cart dan order form, lagi memudahkan urusan.. Dan satu lagi medium pengiklanan yang berkesan adalah web-web or forum iklan macam Mudah.my, Lelong, Cari Gold, Majalah.com dan banyak lagi. Ala, macam blogger la, nak ping entry kat web ping macam BUSUK.org, Carimember , Pingje.com dan macam-macam lagi la...

Semalam, tengah duk bosan melayan feeling menenung masa depan, aku pun belek-belek la web Majalah .com, web pengiklanan yang agak fofular gak. aku suka cek-cek kat sini,kot-kot ada barang-barang murah. Tengah syok menekan-nekan iklan, tertarik tengok satu iklan ni. Bukan iklan " Tawaran istimewa!! Percutian 5 hari 4 malam bersama Jozan..!!"... apatah lagi iklan "Ubat Kuat sekuat pencuci Kuat Harimau!!"..tidak..tidak.. tapi ini iklan gempak punya.Lain dari yang lain.. 


Haa..lain kan.. Jin sebagai pelaris!!! Biasa aku tengok iklan pasal baju,peplum, pinjam wang, kolegen marin, dan macam-macam produk la. tapi ni first time aku tengok iklan jual JIN.. aiyooo... ada gak ye yang promote macam ni..ingat seluar jeans..rupanya jin betul-betul.. Bukan cobaann!! Ketahuilah ye audiens sekalian terutamanya yang beragama ISLAM meminta pertolongan jin sebegini boleh syirik. Harap dijauhkan..biarlah kita mencari rezeki yang HALAL dari sumber dan kaedah yang juga HALAL. Baru berkat dunia akhirat. Nasib baik komen-komen untuk iklan ni positif dan menasihati yang lain supaya tidak terjebak..



Tapi si pengiklan ni tetap dengan pendirian nya. Cuba baca..



Mungkin betol pendapat seorang pengomen ni, Lanina 2. Mungkin pengiklan ni bukan beragama ISLAM, so yang lain yang beragama ISLAM jangan pulak terpengaruh ye. Sebab tu aku blurr kan email pengiklan ni...mohon dijauhi..




Komen-komen lain....



Minda Speaking: Rezeki yang halal menghasilkan kebahgiaan dan keberkatan. So, mohon sangat diri ni dijauhi dari anasir-anasir khurafat dan syirik macam ni.. Dari mintak kat jin baik mohon pada Allah...






Tuesday, April 2, 2013

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Doraemon.

Assalamualaikum... Ada orang tak? 

Ang.. Ang .. Ang...

animasi legend.. tetap feymes sampai sekarang...

Ehem..aku bukan nak berdialek kedah tau.. Yang kedah tu bunyinya hang,hang, hang... kan lain. hikhik 
Ang ang ang tadi tu lagu yang feymes zaman-zaman aku berhingus kuning kehijauan dulu-dulu..

Masa tu, robot biru nama Doraemon ni memang la feymes. Pergi la kat mana-mana semua pakat kenal la.
Tak caya tanya uncle jual ABC tu kenai tak Doraemon? Konfirm dia jawab, "Hang ingat aku ni out dated ke tak kenai menatang biru tu?" sambil pulun bukak kotak berisi komik Doraemon berjilid-jilid bilangannya dengan hidung kembang semangkuk..

Tu belum lagi korang tanya Mak Cik Senah jual kacang kuda naik beskal tu, nescaya dengan topeng Doraemon pun dia pakai.. sambil goyang-goyang punggung dengan menjerit.. "Dora the explorer!! Eh silap.. Doraemon, Doraemon kaulah suri dihatiku!!! " Punyala kipas susah mati (die hard fan)..huk huk huk..

Aku memang minat giler Doraemon ni. Bukan sebab dia comel, apatah lagi mukanya tak la sehensem aku,eh? hahah... tapi sebab dia best.. Dulu-dulu pulun kumpul duit nak beli komik-komik dia. RM4.50 okeyh.. time tu bagi budak hingus meleleh macam aku memang mahal la. Ala-ala sanggup menyeselim (slim) kan perut nak beli komik, tapi bagitau kengkawan, aku tengah diet, nak body macam Naomi Campbell,cewah..

Awatla tetiba aku nk citer pasal Doraemon ni? Ekceli (actually) semalam dalam kebosanan menunggu Neldya Senrose  datang mendodoi aku di kala malam bulan mengembang sipi-sipi, aku belek la majalah komik yang abang aku bawak balik (KREKO). Majalah ni dah jadi macam majalah sisipan mingguan adik beradik kitorang sebab kami semua giler komik. Kalau dulu majalah sisipan kami sekeluarga adalah DARA.
Ok,yang tu aku tipu,hehe

Kreko atau nama panjangnya Komik Remaja. aku remaja lagi okeyh.hehe


Dalam Kreko tu ada satu artikel info tentang Doraemon ni, Menarik lak aku baca coz baru aku tau Doraemon pun ada latar belakang yang unik,huhu.. Jom pakat-pakat baca Perkara Yang Perlu Anda Tahu Tentang Doraemon. Jom Jom Jom...:)

1. Apa maksud nama Doraemon?
- Nama Doraemon sebenarnya dicipta dari dua patah perkataan: Dora dan Emon. Dora adalah seperti kucing jalanan yang liar, manakala Emon pula adalah kata ganti untuk haiwan jantan bagi bahasa Jepun. Jadi maksud nama Doraemon adalah kucing jantan liar! Tapi adakah Dora the explorer bermaksud Si pengembara Kucing jalanan liar?? huhuhu

2.Tarikh Lahir Doraemon?
- Doraemon dilahirkan pada 3 September 2112 iaitu tarikh di mana Doraemon dihasilkan. Cuba teka umur aku masa Doraemon lahir berapa? hikhik

3.Doraemon Mempunyai Kod Pengeluaran?
- Ya! Doraemon memiliki kod pengeluaran iaitu MS-903. Ini adalah nama asli Doraemon sebagai robot dan dengan nama inilah ia dipanggil oleh pemilik kilang robot dimana ia dicipta!. Ok kod pengeluaran aku plak adalah..em..em..ok next..:P

4. Apa Warna Asal Doraemon?
- Warna cat asal Doraemon adalah kuning. setelah mendapat tahu telinga digigit tikus, Doraemon dengan mood sedih ala-ala feeling Ombak Rindu merasa tertekan dan menyelinap ke atas menara dan meminum air ramuan berlabel "kesedihan". Ketika Doraemon menangis, warna kuningnya luntur dan suaranya berubah disebabkan ramuan itu. Patutla kot pepatah Inggeris guna 'in blue' untuk merujuk kesedihan. Lepas ni bila frust menonggeng putus cinta,aku tak nak dah nangis selak-selak, takut jadi biru,.hahha

5. Berapa Jumlah Alat Di Dalam Poket Doraemon?
- Terdapat lebih kurang 4500 alat telah dikeluarkan dari poket Doraemon, termasuklah yang paling terkenal iaitu Doko Demo Doa ( Pintu Ke Mana Saja), Tate Kopta (Alat Terbang Buluh) dan Time Machine (Mesin Masa). Kolagen rumpai laut je Doraemon belum kuarkan. eh? haha

6.Doraemon Mempunyai Nombor Ajaib?
- 1293!! Doraemon memiliki berat 129.3 kg (amboi beratnya, obesiti ke hapa nie?), dan tinggi 129.3 cm. Boleh berlari sehingga 129.3km/jam ketika dalam ketakutan disunat dan melompat setinggi 129.3cm ketika diancam bahaya. Lingkar pergelangan tangan berukuran 129.3mm, kaki berdiameter 129.3mm dan dicipta pada 3/9/2112. Tengok! Angka 1293 ada dimana-mana.. eh saiz underware aku pun 129.3meter..eh?:P

7.Di mana butang On/Off Doraemon?
- Pada bahagian ekornya  berbentuk bulat berwarna merah.. Butang aku lak terletak kat sini (sambil jari tunjuk pengembangan hidung)...

8.Kenapa Doraemon dan Dorami dikatakan adik beradik?
- Kerana kedua-duanya berasal dari tangki minyak yang sama,tetapi Doraemon dihasilkan dua tahun lebih awal. Dan kenapa aku dan Aaron Aziz dikatakan adik beradik? Ya, kerana kami berdua hensem..Ok, poyo!.haha

9. Doraemon pernah bersekolah?
- Pernah, di sekolah yang namanya Sekolah Robot. Aku teka dia belajar menari ballet kat sekolah ni. Gelek Dangdut sekali sekala. haha

10. Bagaimana Prestasi Doraemon di Sekolah?
- Prestasi yang buruk sehingga tiada sesiapa yang berminat mengambil sebagai teman sehinggalah Sewaishi (cicit Nobita) sangat menyukai Doraemon dan menghantarnya kepada Nobita untuk menjaganya. Ooo rupanya Doraemon pun berprestasi buruk macam Nobita,huhu

Tu je antara info-info yang aku dapat petik dari Kreko tu. Tapi ada gak yang aku macam tak berapa berkenan dalam citer Doraemon bila ada usaha nak ubah zaman silam. Laci Masa tu kan boleh pergi ke zaman lepas atau zaman depan.  Tapi walau macam mana pun, tetap tak berubah kan kan. Sejarah adalah rujukan masa lepas untuk ikhtibar hari ini. Kita tak boleh merubah masa lepas, tapi kita boleh membentuk masa depan. kan kan kan..

Minda Speaking: Industri animasi Malaysia pun dah banyak berkembang. Kalau dulu animasi 2D macam Sang Wira memang jauh dibanding dengan anime 2d Jepun macam Doraemon ni. Tapi sekarang, kehadiran bakat-bakat yang menghasilkan animasi makin bermutu, macam Upin Ipin, Bola Kampung dan banyak lagi memberi sinar baru bagi industri animasi ni. Sebagai rakyat Malaysia aku bangga dengan perkembangan dunia animasi Malaysia hari ni. Moga standard dan kualiti makin bertambah, setanding dengan animasi antarabangsa yang lain.




Thursday, March 14, 2013

Kek Yang Buat Anda Kata WOW!

Assalamualaikum dan salam pagi syahdu..

Mood masih dalam kesedihan. Dugaan datang dan pergi. Hanya doa dan ketabahan yang mampu diiring. Dengan minda asyik terus berputar, aku sedar.. Walau apa pun yang terjadi,kehidupan tetap perlu diteruskan. Bila sedih dan kusut, aku cuba nak hiburkan diri. Doa tetap dipanjatkan.. 
Bila sedih, aku suka lakukan apa yang aku minat. Menyanyi, melukis , baking.. Tapi bab nyanyi memang tak ada mood..:( Nak melukis takda bahan, terus hilang mood.. So sekarang baking je la jadi peneman. Kebetulan masih lagi menerima order. Tapi jujurnya, apa yang berlaku tetap sedikit sebanyak mengganggu. So hasil baking ari ni tak berapa memuaskan hati..

Sambil melayan perasaan,aku sempat mengoogle melihat kek-kek yang cantik dan amazing bagi seorang yang baru dalam bidang ni. bila lihat kek-kek ni,sedikit terubat rasa serabut di minda.. Maaf sebab banyak celoteh. Jom kita lihat sama-sama..

1. Kek Sotong Kurita

Kek ni nampak real..tapi aku rasa macam menakutkan je.huhuhu.. tapi detailing cantik..


2. Kek Kamera DSLR Nikon

Kek yang marbeles bak kata orang dulu-dulu..:) Aku pernah try wat kek kamera, tapi tak de detail macam yang ni.. :)

3. Kek Kereta Saiz Sebenar

Sekali tengok memang macam kereta betul. Saiz sebenar, kek ni kalau wat kenduri satu kampung pun cukup..Cop!! Aku nak gigit part tayar.haha


4. Kek Stadium

Detailing yang kemas sangat. Cantik.. kalau tengok sekali imbas tak perasan pun ini kek. Gud Job..:)


5. Kek Akuarium

Apa yang aku tertarik dengan kek ni adalah efek air dalam akuarium tu.. Aku tak pasti samada tu air betul or efek,tapi memang cantik walaupun simple.


6. Kek harta karun

NI harus bagi kat Captain Hook, lanun laut tu..haha Sapa nak harta? Tapi tak boleh jual, kena ngapp je..yummy..:)


7. Kek Penyu 

Kek ni molek letak kat pantai kat Terengganu, pastu ramai-ramai nyanyi " Kita tengok, penyu telor"..:) realistik sangat hasil ni.. mabeles mabeles!


 8. Kek Bumblebee Transformers Cake Boss

Ni salah satu kek kegemaran aku dalam Cake Boss. Saiz besar dan detailing mekanikal yang menjadi. Bukan je kemas, tapi ada efek gak. Ada kuar bunga api,asap, sayap boleh bergerak!! One word---> SUPERB!!


9. Kek Pengantin Perempuan Saiz Sebenar

Pergh, kek ngan pengantin dah seiras. Kalau aku dibuat kek macam ni, rasa tak sanggup lak nak potong. Bayangkan.. potong kapala dia..haha macam kena penggal lak..:P Harap- harap pengantin lelaki tak tersalah sarung cincin ke kek tu ,,hihihihi



10. Kek Orang Miang (zaxx)

Ok fine..ni bukan kek,hahahaha... sekadar gambar orang miang...bhuahahah...:P



Coret hati: Tak tau kenapa, tetiba minat dalam baking ni timbul. Moga-moga dapat kembangkan lagi untuk kepuasan diri sendiri.:) Bagi yang nak tengok kek-kek yang amazing, korang boleh tengok kat Cake Boss, search kat Youtube pun ada..:)
 

 



Hidup Itu Dugaan

Assalamualaikum..


Semalam..
Siang..
Pagi...
Syukur..Syukur..Syukur...
Doaku makbul
Agar tidak terlanjur....
Alhamdulillah...

Solusi..
Masih dicari..
Minda-minda ligat berlari..
Demi satu rangkaian solusi...

Semalam..
Malam..
Kerisauan menjelma..
Hidup itu dugaan...
Perlu ditempuh walau ranjaunya berliku..
Tohmahan,cercaan...
Rencah meniti keinsafan...
Semoga calaran bakal hilang..
Aman dan sejahtera..

Coret hati: Dugaan yang datang sebagai ujian kehidupan. Allah tidak akan membebankan hamba-Nya dengan beban yang tidak tertanggung. Usaha, doa dan tawakkal sebagai bekalan dan teman...

Wednesday, March 13, 2013

Detik Telah Tiba

Assalamualaikum...




Mata..
Terlelap jua..
Namun, adakah lena?
Masih kerap terjaga..

Subuh itu..
Telah Berlalu..
Tanda tibanya hari baru..
Hari ini..
Detik ini..
Dapat ku firasatkan sesuatu...
Yang bakal berlaku..

Redha, aku redha..
Aku punya tenaga.
Tapi tak punya daya...
Merintih minta diambil nyawa...
Tapi itu dosa...

Kini aku sedar..
Aku bukan kanak-kanak ria..
Aku seorang dewasa..
Pilihan mula menjelma..
Adakah aku bisa?
Memilih yang sinar?