Pages

Wednesday, August 21, 2013

Rasa itu Macam-macam Ada...

Assalamualaikum dan Salam Syawal....

Bersawang...aku tahu..
Hajat hendak update something pasal my past birthday..:) THANKS to all insan yang wish besday kat aku.. Siap ada yang nyanyi lagu lagi, terasa macam juri Vokal Bukan Sekadar Mulut Terjuih je... Love All of you guys... Muah!!!
 Tapi hati terasa nak mengomel benda lain dulu..


Tak tau kenapa, hari ni banyak betul benda yang datang ketuk pintu minda aku... Nasib baik datang berketuk, tak de la terjah semberono macam si cirit merebut jamban...huhuh.. Tapi aku gagahkan jua melayan kerenah mereka berputar-putar dalam ruang lobi minda ni... Banyak pelawat minda yang datang, menghasilkan rasa yang bermacam-macam. Walau terasa nak peribliskan semua tu, mengelak mungkin, tapi aku kena terima,fasa aku dah menapak selangkah, aku kena matang..hiihiii..

Rasa Marah, Simpati, Emosi, Tercapai Didetik dalam Hati.


Aku bukan nak ditakuti, cukup sekadar dihormati. Dipijak kepala aku tak suka, tapi dipijak belakang badan, tonyoh-tonyoh ,urut-urut badan, yang tu aku suka. Bukan aku tak nak meroyan, tapi kesian. Biar aku pendam sendiri, asal dapat puaskan hati. Hajat hendak beri peluang, agar ruang penuh apa yang kurang. Tapi macam tak ada hasil, makin panas dan terkebil-kebil. Lalu menyapa bisik kecil dalam hati, biar kau rasa balasan nanti. Walau bukan asbab dari  diri ini. Bisik nakal itu tak lah diniat sepenuh hati, kerna sayang masih berdiri,  tapi tak sangka benar terjadi. Harap bertiup angin luar, biar keluar jembalang, datang penawar.

Rasa Dihimpit, Tersepit, Mengepit.... Kiri Rasa Dicubit.. Kanan rasa digigit...Aww sakit..



Duduk tengah,kiri mencuit, kanan menjerit. Aku tersepit, saksi mengepit. Terowong itu panjang, bukan lalu hanya sekarang.. jalan pecah ditampal, paku sepah dibuang. Dua terowong diselia, agar tiada terkecewa. Tiada apa yang terbinasa, Adat orang baru,masih tidak tahu. tengok hari esok, adakah masih berkokok.. atau aku hanya tunduk. Meniti terowong sepi terhenjut-henjut...

Rasa Mahu, Tapi Tidak Tahu

Mahu,tapi bukan malu,hanya tidak tahu. Yang baik bukan mudah dijumpa,bukan senang disua.. Adat hati mahu yang gaya. Tapi mampu tak izinnya. Satu keperluan, tapi tidak mahu beban. Asal boleh jalan, hati tak keruan. Tunggu lubuk, baru ditunjuk, mana yang terjelupuk.

Rasa selesa, tak mahu diduga.

Adat hati, sudah suka, jatuh cinta. Sudah selesa, tak mahu diduga. Bukan lari, tapi tak berani. Hati masih tak berdiri. Lagi baik pening kepala, daripada pening jiwa. Tapi semua bukan ditangan, dapat titah, harus melangkah.

Rasa Sayang, Datang Rindu, Terjah Pilu...



Hati ada rasa. Bila cinta, dibisik sayang, disiul rindu.. Tapi dia tidak hadiri. Kekangan menjadi. Setia tetap abadi. Terus menanti. Sehari... dua hari... seminggu.. perlu terus menuggu? Hingga tiba yang keseribu? Hati jadi pilu, Jiwa jadi lara.. Bila pelangi dinanti, yang tiba hanyalah mimpi. Hiba rasa, ditunggu tak tiba, papan tanda yang menjelma. Dilarang kaki disua, terus cantas, terus pintas.. Ada apa? Mahkamah sudah mula bicara? Tunggu masa hukuman bermula? Untuk kesekian kalinya...

P/s: Warna warni dunia hadir dengan pelbagai jenis rasa, yang ada untuk dirasai semua, walau bukan apa yang dipinta... 

P/s lagi: Kalau rasa pening kepala baca entry ni, aku susun sepuluh jari mohon maaf. Mood tengah jem,huhuu...




9 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

Yana Sakura said...

ayat sastera bak hang..tp cheq gigih utk pahamkan satu-persatu bait-bait indah yg tersembunyi sejuta melon maksudnya.. =)

Tetamu Istimewa said...

Singgah dan follow di sini. Jom ke blog saya pula.

cweet pinky said...

memang agak sukar untuk difahami , tapi nice entry , makna yang cukup mendalam .. good job ..

dah posting ker ??

Anonymous said...

Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with
us so I came to give it a look. I'm definitely enjoying the information.

I'm book-marking and will be tweeting this to my followers!
Outstanding blog and outstanding design and style.



Visit my website :: http://www.jpnearl.com/blog/

tirahzairi said...

tirah pun bru nak start blogging balik nie...hihi

tirahzairi said...
This comment has been removed by the author.
KorN said...

bila nak update?

Anonymous said...

Wow! After all I got a web site from where I be able to in fact take valuable information regarding my sttudy and knowledge.


my homepage: google play gift card code generator (http://inteligenciaholistica.bligoo.com/content/view/1565156/catastrof)

cweet pinky said...

singgah tuk kali kedua kat entry ayat sastera nih, again question, dah posting ker ? hahaha ~ CP dah abes dah belajo, tunggu konvo pulak bulan 11 nih...