Pages

Saturday, January 30, 2010

Cabutan Bertuah di Yanmieonline.com

Yanmieonline.com adalah sebuah laman blog peribadi Yanmie dan Keluarga. Tiada sebarang kaitan dengan yang hidup mahupun yang sudah tiada. Sekiranya ada, kemungkinan ianya hanyalah kebetulah sahaja. Yanmieonline.com dengan ini ingin mengadakan cabutan bertuah sempena Tahun baru 2010.

Pemenang untuk pertandingan ini akan menerima 1 set Minyak Wangi Pure dan Barangan Mutiara Asli dari Sabah. Opss!! lagi ada hadiah khas untuk referrer tertinggi akan menerima hadiah yang sama seperti pemenang utama

untuk keterangan lanjut tentang Pertandingan ini, baca di http://yanmieonline.com/2010/01/cabutan-bertuah-di-yanmieonline-com/

reference: saya tahu pertandingan ini dari blog http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/

Friday, January 29, 2010

red roses dessert...

resepi percubaan.. testing n experimental.cuba2 juga dalam cuti sem lepas... tp sambutan x hangat.hahha.. ader bahan yg memng xkena mnyebabkan keseluruhan rase agak fail..aku pun x mkan abis.huhuhu..tp kalo leh modified, i think will be better..

bahan:
~ buah lai
~susu sejat
~gula
~pewarna merah ( leh guna sirap)
~secubit garam
~air
~daun pandan
~susu tepung
~sedikit tepung jagung


cara2:
1. kupas buah lai, kemudian dipotong dadu
2. masak buah td dengan campuran air,gula, pewarna merah, dan daun pandan.. masak sehingga agak lembut dan warna merah meresapi buah td. selepas agak masak, toskan dan sejukkan.
3. masak pula untuk kuah, iaitu campuran susu cair, sedikit gula, susu tepung, sedikit garam ,tepung jagung dan sedikit air.masak sehingga agak pekat.
4. untuk hidangan, tuang kuah keatas buah lai yg telah dimasak..tambahkan ais untuk nikmat yg lebih ketara.

# komen: buah lai yg diguna masa wat resepi ni agak rapuh. jd bila masak terasa sangat lembut dan agak mual untuk dimakan.. jd untuk penambahbaikan, mungkin boleh ditambah buah lai segar tanapa dimasak sekiranya tidak suka tekstur lembut buah lai yag dimasak...



ketidakpuasan hati,limpa,jantung????

perjumpaan dengan jurulatih malam tadi menjawab sikit sebanyak persoalan dalam minda aku selama ni..ya isu rambut yg dibangkitkan minggu lepas... aku sebenarnya tertanya-tanya apa pendirian kawan2 dan juga jurulatih...jawapannya aku dpt dari perjumpaan td... biarlah ia menjadi pengetahuan aku sendiri tanpa perlu aku maklumkan di sini.

secara peribadi, aku tidak setuju dengan tindakan drastik arahan itu. pertama, terhadap dasar dan prinsip yg dinyatakan.kedua berkaitan dengan method dan cara arahan itu dipersebarkan...bukan mahu menentang tetapi sekadar melahirkan rasa tidak puas hati dengan pendekatan yg dibuat..

tujuan dan matlamat adalah mahu menampilkan disiplin semaksima mungkin. persoalannya, adkah hanya dengan rambut dapat mencerminkan sratus-peratus disiplin yg jitu dan terbaik? pendek + botak = berdisiplin??? bagaimana dengan sikap dan pemikiran yang tidak selaras dengan disiplin yang sepatutnya? bukankah itu yang perlu lebih dititikberatkan?
jika pendekatan itu hanya sekadar mahu membanding2kan atau bersaing dengan institusi lain, aku kira tindakan itu tidak lebih sekadar lakonan berbaur hipokrit..

aku faham.. mungkin pada hemat beliau, mahu memantapkan struktur institusi kami ini di mata masyarakat sekeliling... tp harus tepat pada masa dan caranya... matlamat dah betul..cumenyer mcm terlampau terlebih permintaan itu, bagi mereka yang memang tidak selesa ngan permintaan tu.. mungkn bg sesetengah orng isu ni kecil.tp rata-rata tidak puas hati... dengan alasan peraturan yg sepatutnya tidak pulak mengatakan begitu... waalupun ader pihak cube mengusul dengan membanding dgn institusi satu lg,tp ditolak...

adakah kami terpaksa mengambil risiko bersepakat untuk lakukan pe yg aku cakap mase perjumpaan td? aku pun xpasti dengan apa yang kengkawan aku akan lakukan tp, kalo btol nak,kene wat sepakat , semua ambil part..

bg aku ada benar pendapat sesetengah pihak,kalo tol nak laksanakan perlulah orang diatas juga lakukan perkara yang sama... barulah cakap itu serupa bikin...

lg perkara yg menimbulkan kekecewaan n tak puas hati ialah berkenaan laman web... aku xpasti apa sebenarnya tujuan dan matlamat terlalu mendesak supaya laman web ni dibangunkan secepat mungkin,..kalo kata ader pertandingan xder lak dengar ura2... benar kita xperlu lakukan sesuatu hanya untuk pertandingan,tp car desakan yg melampau tu aku xleh terima langsung... sbabnya berkaitan dengan tugas tu sendiri..sian aku tgk kat exco terlibat,jenuh nak menjawab..soalnya buka mereka xmenjalankan tugas,tp haruslah difahami, kerja yg melibatkan teknologi ni bukannya senag.silap sedikit jer leh rosakkan keselruhan sistem..ingat,kita dah diberi sampai 4 web adress... dr v1 hingga v4.. so kene la hati2 ..xkan nak mitak pihak ict bg kali ke -5? aritu aku ader bukak web tu sebelum di tutup semula untuk pembaikan..it is ok basically...sume benda basic da ader,tinggal nak update aktivit n galeri gmbar... tudah kire ok ar... aku yakin exco terlibat bukan sengaja x publish awal2, lagipun mereka tu cos seni... bzi ngan tugasan..seni adalah subjektif n perlu kemahiran.semua tugasan mengambil masa..so xkan la 24 jam nak fokus laman web...

merka sepatunya tau tugas web ni susah..so jgn la mendesak sgt ..mengeluarkan air liur, bercakap, beri arahan memang la senang..cube try laksanakan? entah2 terbengkalai sampai sudah... please give them time.. sebenarnya antara sebab aku sangt xpuas ati isu laman web yang didesak teruk ni pas dengar satu kenyataan... kalo xdapat nak wat,letak jawatan,ganti orag lain!! amboi, sesdap rase jer... letak jawatan? ya bagus cadangan tu..nah,ambik wat sendiri..senang citer... aku tau exco terlibat tu kalo leh skang pun nak lepas tanggungjawab tu... xsanggup.. tp sebab xnak lari dr tanggungjawab dia relakan juga... berkorban!! bagi exco terlibat... aku doakan yg terbaik untuk korang sume..takpe,lumrah dunia...setakat ni pun aku rase korang dah wat yg terbaik... bg aku korang tetap best..

Wednesday, January 27, 2010

kerana setitis embun...

waa.aku gerammmm sangat!!! tension,malu pun ader... mybe ade hikmah atas yg berlaku..lagipun salah aku gak...terima ja lah..

malam td dalam kul 11.30 aku ngan ekin turun bwah kuo.. kami nak pi letak bekas untuk tadah air embun... lokasinya kat depan kuo,area pokok2 renek dekat ngan pondok jaga tu la... time tu nak g gantung plastik n letak tapaware...

tiba2 ada satu pengumuman kedengaran..bukan suara orang berkempen,tp pengumuman tu berbunyi:
" kepada semua penghuni KUO anda ditegah berdua-duaan di halaman kolej"..ha? mula 2 terfikir gak dia tujjukan kpd siapa..last2 biler ader jer suara orang ramai bersorak( melaung aku rase), baru tersentak..aku ngan ekin ke yg dimaksudkan? ye la sebab kami x anggap pun kami berdua-duaan, coz kami nak amik air embun... tp pastu aku mmg kuat rasakan yg dimaksudkan adalah kami... wrghh..camne ni? mesti dah salah faham... sebabkan aku yakin, kitorang xwat ape2 pun yg x elok,cuma org jer yg salah faham,so aku suruh ekin g khar sebab dier pun nak amik barang kat serra... aku tetap teruskan usaha menggantung plastik..lantak lah diorang nak cakp per...kalo aku balik, mane nak carik air embun..baik aku wat jer... alang2 kan...

cuma yg aku sakit ati ader lak dalm suara ramai2 tu keluar perkataan.. woiii!! berzina... berzina...
xkan ar orang berzina tepi jalan mase ader lagi kenderaan lalu lalang? siap ader pak guard lagi kat pondok tu... kitorang bukannyer jauh dari pak guard..dekat jer..kalo btol nak buat benda xelok pun xkan la bodoh sgat, x pikir orang sekeliling...

pas abis gantung aku pun dengan selamba masuk kolej . tp sebenarnya tebal muka aku nak lalu masuk.tp aku kuatkan ati,sebab aku xwat paper..berani kerana benar... mase kat bilik jmk aku nmpk cik raizo, tp xder lak dier panggil aku ke..so konfius gak...td tu sape yg dimaksudkan??
aku pun nmpak jee kat blik jmk tu.nnti aku nak tnye dier ar tuk kepastian...

tp macam yg aku gtau mula2 aku pun salah gak,g berdua..aku faham, tujuan pengumuman tu untuk menegur dan mengelak sesuatu yg buruk,mereka hanya menjalankan tugas..aku pu xsalahkan mereka yg wat pengumuman tu..lain kali aku kne hati2 la.. ye la aku en dah biasa ngan ekin,so xterfikir lak benda ni nak jadi... huhu..fikir2 blik kelakoo ar... nti kalo nak amik ari embun kene maklum kat pak guad ar...suruh dier temnkan..baru selamat... sian kat ekin.hihii xtau ar time ni dia tidoo kat khar x..td dier kata xnak balik kuo..to ekin sorry gak la yer,coz aku yg pilih kul 11 n xpilih kul 9.30...

Tuesday, January 26, 2010

nasihat orang? reti ke??

hihihi... lum pape dah gelak... td bukak facebook..ader inbox.buka2 rupenyer dr erma..kawan aku yg dekat ngan felda aku...dier ni anak kawan ayah aku...kenal mase urusan pembinaan rumah kat chemomoi dulu... bekas rumah.huhuu dah jual dah rumah n tanah tu... disebabkan masalah tertentu..malas nak ingat..benda dah lepas..wat pe nak sedih2 lg en... biasalah hidup kat dunia ni byk cabaran.. thanks mama n papa.. walaupun dulu byak ngat peristiwa sedih, kita tetap bahagia sampai kini. moga berkekalan selamanya... aminn... xper.. nnti kami adik beradik nak hadiahkan tanah n rumah kat mama n papa...tu la impian kami..insayaallah!!!

berbalik kpd citer td ttg erma.. dier msj pasal prob dier ngan kawan baik dier...ader konflik kot... then dier mtk nasihat..huhu..aku mane reti bg nasihat..tp ape yg aku terfikir aku taip gak..ye ar kawan ngah sedih , kene ar bantu..let the smile shine again!! hehehe...

ni aku paste kan msj tu..xtually ader gak kat facebook:

from erma:

Erma Damayanti 26 January at 09:17
salam..maaf if ganggu plak ur life skang..hehe..umm, actually juz nak tnye bout smthing..kenape kite tak leh jadi sempurna dimate org laen?..kenape asyik kite yang selalu mengalah?..kenape kita yang kene jage hati org laen?sedang die langsung x jage n pikir tentang hati n perasaan kite?..kenape bile kite ikhlas nak tlong org laen,tibe2 kite masih dpersalahkan atas sebab yang kite sendiri pon tak sangke?? perluke kite citer keburukan n masalh ngan kawan2 sendiri kat org laen??..perluke kite maseh bersabar dan teros bersabar?? hope give some word 4 me to think...i'm sick think bout all this thing...(org laen tu, kawan baek sendiri..)

my answer:

Zul Ak 25 January at 22:53
salam... kita memang xakan boleh jadi sempurna..impossible!! tp kita boleh jd terbaik... mengalah adalah sesuatu yg baik untuk menjernihkan keadaan,TAPI dengan syarat xder seksaan jiwa yang berlaku kpd diri sendiri... menolong orang dengan ihklas mmg murni, cuma percayalah walau apa pun akibat yg kita dapat lepas menolong orang itu, walaupun buruk semuanya ada hikmah, janji kita kene ikhlaskan hati... sentiasa yakin dengan rahmat ALLAH...
konflik dgn rakan mmg menyeksakan kan. walau seburuk mane kawan, ingatlah saat manis bersama.. untuk menceritakan masalah kita kpd org lain boleh asalkan kita percaya dgn orang itu, tp jgn sekali2 memburukkan sesorang kpd kawan lain...takut nnti masalah makin besar... sekiranya kawan itu membawa keburukan,cukuplah sekadar memperingati kwan yg lain tanpa niat menjatuhkan maruah nya...
cuba sehabis baik jernihkan keadaan..tegur selalu walaupun dia mungkin mengelak... senyum dan bersikap mesra kepadanya..tapi percayalah... satu saat nnti dia akan fikir kembali apa yg baik apa yg buruk...
cume perlu diingat, xsume keadaan kiter biarkan diri mengalah, elakkan org lain memijak kepala kiter...sabar itu bagus, tp dalam sabar perlu diselitkan dengan ketegasan...

tapi sekiranya segala kebaikan yg kite tunjukkan terhadapnya x berkesan,sebaliknya membuatkan kita lagi tertekan, eloklah redakan emosi dan mental diri dulu..ambil masa sendiri... tenagkan hati.. konflik itu subjektif, cepat atau lambat selesainya konflik itu, bergantung kepada usaha dan masa..jgan lupa berdoa memohon petunjuk ALLAH..kerana hanya ALLAH Maha MEmberi Pertunjuk...

harap sedikit sebanyak dpt membantu ko.. aku pun bukan reti bagi nasihat,cuma saling memberikan pendapat la... k dont be sad ya... heppy! smile!!!

Saturday, January 23, 2010

simple dessert : milo banana freshie..


aku reka resepi ni mase cuti aritu ar... time tu pas makan nasi, rase ngat nak makan something sweet... ade lak pisang yg masak ranum kat dapur.terliur lak rasenyer..so tibe je dpt idea.. hehhe

cara2:

pisang potong kecil2..xkisah nak dadu ker,nak bulat2 ker..terpulang... pastu masukkan beberpa ketul ice cube..gaul pada pisang n tabur garam... gaul lagi.. kemudian masukkan sedikit air manis ( time tu ader air sirap,so aku campur skit)..leh gak ganti ngan soya or susu segar.. tapi sunquick mungkin xsesuai kot..xpernah cube lg.. dah campur air gaul lagi..xper kalo ais mencair.. then taburkan serbuk milo..agi bnyak lagi bagus..huhuhu pastu tuangkan susu pekat atas campuran td..leh tambah ais kalo suke lagi sejuk....

Hidup AZRI!!!

muhammad azri amatan... seorang yang berprinsip, berani melontarkan pendapat,kritikan, cadangan yang difikirkan berguna,bermanfaat dan terbaik. Bersuara lantang dalam menyalurkan apa yang dianggap benar menjadikannya seorang yang aku kagumi... butir patah kata yang tersusun ( sebutir-sebutir bak kata kengkawannya.huhuhu) dan kadang2 diselitkan unsur falsafah membuatkannya kelihatan unik dan lain dari yang lain.. itulah AZRI, housemateku atau lebih dikeali sebagai YB Kunak dalam kalangan rakannya ( terutama geng suksis)...

baru2 ini, AZRI mengambil bahagian dalam penamaan calon MPP UPSI... menjadi calon yang dicadang oleh abg li dan disokong oleh AB... berita itu menjadi bualan kawan2 termasuk geng suksis.. dan sokongan penuh tentunya kami berikan... jika terpilih menjdi wakil MPP ( aku meramal mungkin dapat menjawat jawatan tinggi,MT mungkin, n aku rase mungkin boleh membolot YDP) , maka rumah A-3-6 bertambah orang2 besar.hahhaa ( besar ker? huhuhu,..maksud aku yg memegang jawatan sem ni).aku ( timbalan presiden) n en usop( presiden) untuk PGS , abg li setiausaha PGS n presiden Pengajian Malaysia, AB exco kebajikan PEngajian Malaysia n exco disiplin ...n iswandi JMK kebajikan KUO...

tp semalam kami dapat satu berita sedih... pencalonan AZRI ditolak disebabkan terdapat bantahan... memang tak puas hati dengar berita ini..lepas penerangan n cerita mereka2 yg tau pasal ni..aku mmg rase geram...tertanya adakah di dunia ini ketelusan semakin tiada kewujudannya? ??

aku pun xleh nak ulas lanjut pasal hal ni...sebab aku xdr di tempat kejadian n aku tak terlibat secara langsung untuk pencalonan AZRI..tapi untuk lebih lanjut, bace nukilan AZRI dalam blognya mengenai isu ini... aku sempat bace full baru td..coz bizi semalam..mmg terharu membacenyer sebab aku tau AZRI begitu bersemgat dan aku percaya krediabilitiya..lagipun kami serumah... untuk AZRI...walaupun rezeki untuk bertanding dah punah,namun teruskan perjuangan anda..kami menyokong anda sepenuh hati.kami xmau menjadi pisau yang menikam belakang!!! hidup AZRI!!!

link blog AZRI ( klik di sini )

kerja gila lagi...

ni kire sekuel citer malam td... berlaku pun malam td tp xsempat nak post..ni baru ader mase ak post..
semalam pas balik dari pekan..misi diteruskan lagi... misi mengunting rambut x tercapai lg... so, mijie ajak g kat salon target mula2 td... malam xramai orng.lagipun mijie nak gak tau servis pe yg ader kat situ..mane tau ader 'services special' ke.. hahaha... mijie tu sebenarnyer nak rebonding rambut dier tu..wah! statement..hahaha
aku segan nak masuk mula2.. ramai orang kat luar..last2 masuk gak ar..nak tunggu orag kurang jawabnyer kul 12 la baru masuk..

aku disambut oleh brader apek rambut ala2 tomok.hahah.. tp kaler je lain.. junior rm1o senior rm 14..la pulak.. ader junior senior? pe ke hal ni? rupenye tu harga kalo nak gunting..kalo gunting ngan senior mahal skit...

aku sbenarnyer was2 gak nak gunting sini..sebbnyer aku nak gunting pendek,.esoknyer nak kawad... tp style dier gunting mcm nak stylish lak, adoi..aku bukan nak g function majlis award!! so mula la aku megomel..pendekkan skit tepi n blakang yer.. atas pendek lagi... ya itu die... ni la first time aku digunting rambut hampir sejam lamanyer..fuh megantuk aku menunggu dier gunting..last2 hasilnyer..nice kot kalo untuk style( padahal aku rase mijie dah gelak2 tengok aku) hahah.. tp aku nak g kawad esok ar..huh penat ar aku nak suh pendek lg..so trime je ar..kuar ar duit kertas wane merah mmbayar..huhuhu...

kat umah lak, tgk rambut dak2 ni uih..pendek kot... so aku pun membuat la lawatan muhibbah ke rumah2 mereka.ternampaklah bro zaidi digunting rambutnyer..aku pun menjenguk...ha.. nak tau..last2 aku gunting sekali lagi..by ustaz... ambik..ha baru pedek..so.. pe gune ar aku korbankan duit merah aku? waa... xpe ar dah lepas... eksperiment..bak kata mijie.hahaaa


before gunting


after salon




after re- cut..( gambar pas kawad..gelap muke)

Friday, January 22, 2010

kerja gilaaa....

memang satu kerja yg giler..ahhahaha... ptg td ngan mijie nak pusing2 kedai depan khar nak carik kedai gunting...salon depan tu bukak..tp ramainyer orang... g ar jalan2 dulu, last2 bile bas ke kampus jalan...terus adegan kejar-mengejar berlaku... yaaa kite ke pekan...aku pun nak carik barang..kata mijie dengan nada selamba..uish...jgn diajak..aku mau ikut.hahhaha.. so pengembaraan pun bermula... tiba di kampus mencari2 bas ke pekan..yes!!! ader sebijik! tp kne tunggu sebentar..hahaha,... so sempat ar berposing2.. then bas bertolak..
sampai di pekan...uhhuhuhu....tiba2 satu silauan terpancar.. flash hanset aku ker? hanset aku mane ader flash bile tgkap gmbar.. alamak!! hujan daa..lebat lak tu...tp demi misi kitorang redah jerr!!!
first target..payung2!!! g grand union carik payung..aku pun g car myak rambut..aku nyer da nak abis... then dapat ar payung...sempat lagi posing2 kat grand u..

then ke destinasi seterusnya.. waa pizza hut..aaaaa... masuk ni 3 kali da g pizza sem ni... rezeki2... thanks mijie...hehehe.. time ni pun xlepas peluang memosing kan diri..sempat ar snap gambar dua tiga walaupun malu ramai orang...hihiihi

pastu dah lewat.so pe lagi aktiviti membelahkan diri ar... dah kul 7.50 mlm..xdr bas..so mijie ajak jalan kaki,...ya jom jalan jalan cari pasal.hahaha...sempat singgah surau,solat maghrib.. then teruskan journey ke kolej tersayang... sambil2 jalan kitorang practise vocal..wah statement! melalak ar...
mcm2 lagu yg keluar..hahaha...
akhirnya sampai jugak kat kolej..fuh..penat..
.

Thursday, January 21, 2010

heppy besday to you....FARIS!!!

PUISI BUAT MUHAMAD FARIS AZMI

saat mengenalmu kurasakan dirimu sebaya...
bila ku tilik kad matrikmu..WHAT??? 1990...
urh.. adik la..aiseh aku tua??
xper yg penting aku tau aku muda.hahahah

walaupun kamu muda... tapi..
dah ader aweks tu.. kalah aku..
yg single mingle xtau berterusan sampai kurun ke berapa...

sejak ku mengenalmu,
kamu seorang yang cool...
bwak2 la berubah jd poyoo..hahahha
tp aku tau aku byak memberi mu "cabaran"
wei lab report n asignmnt bile nak siap...
sorry bro... akunyer enjin mmg lambat panazz...
hahuhiheho...

bile ku pandang mu..
kadang 2 nmpak mcm pak jojo dlam citer tasbih cinta...
huh kembang ar tu...
tp aku tau..
ko la insan yg giler kan graphic editing..
photoshop dah jadi bini no 2..
kan..kan..kan..
hahaha
marah teddy choc mampuih aku...
sorry mem.. faris ader sorang jer bini...
kuikuikui


walau apa pun jua dirimu itu..
kau tetap..
MUHAMAD FARIS AZMI...
frenz forever...
SELAMAT HARI LAHIR KE - 20...

Tuesday, January 19, 2010

nestlo ice blended..

alang2 dah ader resepi yg adik aku tolong taip ni.aku post skali la..algipun pasni ntah bile la dapat berblog lagi.mybe dah xleh slalu.kene fokus asignment lak... so let's try...


Emi Nes – Lo Iced Blended

Bahan – bahan :

Milo
Nescafe
Susu tepung
Susu pekat
Gula
Sedikit garam
Ice
Air

Cara :

1. Masukkan semua bahan & kisar.
2. Untuk hidangan, bolehlah ditabur milo.

* Jika ada krim, boleh ditambah supaya lebih pekat.

wuhuhuhu... mix salad...

wah dah ketagih berblog...aku ader nak post story lain sebenarnyer,tp rase malas lak nak taip...so, ni aku menaip skit.nak kongsi resepi dr kawan aku si jamil..menu ni aku dpat dr dia mase dier invite berbuka pose kat umah dier sem lepas..first time aku bukak pose,menu western... lain dr yg lain... tp sedap sioot..sume jamil yg masak, ader pasta, saladn dessert skit( kuih2).. pendek kata yummy la..heheh

Mixed Salad Jamil’s style

Bahan – bahan :

Mayonis
Kentang
Lada hitam
Buah – buahan ( cnth : epal, nenas, jambu, strawberi )
Sayuran ( timun, sengkuang )
Lobak
Kobis
Garam

Cara – cara :

1. Potong kentang kecil dan goreng hingga agak garing. Cincang kentang goreng kecil.
2. Potong buahan dan sayuran mengikut saiz yang disukai.
3. Masukkan kentang cincang ke dalam saturan & buahan tadi.
4. Tabur sedikit garam.
5. Tambah mayonis dan gaul.
6. Lobak dan kobis dihiris halus dan dicampur ke dalam campuran tadi. Gaul hingga
sebati.

*Jika suka pedas, campur sedikit cili kisar @ cili tumbuk.
*saladini jika suka dihidang sejuk, boleh tambah ais @ sejukkan terlebih dahulu.
.

ooh... what? when? how? who? where?

hahahha... pe ke he nye tajuk atas tu..ye aar tu melambangkan keserabutan aku..ni dah mula dah...otak xleh nak set..huhuh... skang pun bizi sbenarnye.tapi tgn ni gatai ngat nak post gak entry ni... aku skang leh dikatakan bizi..( aku pun xsure aku bizi or aku yang membizikan diriku ini..) dgan sekreteriat, pastu homework, then riso psl AGM suksis lak... sume benda nak kene progress... tp aku..ai sempat lg berfacebook.. ader ker patut..so..pasni kene kurang2kan... or i will got the effect la... aku xnak ar nyusahkan kengkawan aku lg... n xnak ar rase diri ni useless sesangat( walaupun aku slalu rase gini..skang pun rase useless..byk benda x settle lg nih...waaa)... walaupun aku ngah blurr ni, tp meeting sekreteriate td aku ttp nak heppy... xper ar,time tu xnak ar pikir yg leh peningkan kepala..stakat ni tahan lg ar..walaupun rase nak tarik diri dr join hari terbuka ni... come on zaxx.. 2 minggu jer lg..hihii...dah2 skit2 jer la..wat keje tuh..online jer..daa..

Sunday, January 17, 2010

nasi ayam emi's style...

resepi lagi..huhu.. jap g nak g uruskan pasal sekreteriat... so sajer2 ngah tunggu ni post satu lgi menu... ni pok de yg ajar mase aku keje ngan pokde... aku lapo skang ni..tp aku skang bukan teringin nak makan nasi..aku nak aiskrim!!! who want to give me asikrim??? jap g kalo sempat nak beli ar nnti.hehhehe...

Bahan :
1. Ayam
2. Bawang kecil
3. Bwg putih
4. Halia
5. Rempah sup
6. Sup bunjut
7. Kicap
8. Sos tiram
9. Cili padi
10. Cili besar
11. Serbuk kunyit
12. Daun sup +daun bwg
13. Sayur (salad,timun,tomato…)
Cara:
1. Rebus ayam hingga empuk campur kan sedikit halia dan bwg. Simpan stok rebusan.
2. Toskan ayam yg direbus td ( simpan ayam sedikit dalam air rebusan untuk dibuat sup). Ayam diperap dengan kicap,sostiram,sedikit stok rebusan, gula dan garam. Biar diperap seketika.
3. Untuk nasi, basuh beras. Kemudian gunakan air dari rebusan ayam seabagai air untuk menanak nasi. Campur sedikit serbuk kunyit yg telah dilarutkan dalam air unutk mewarnakan nasi.
4. Untuk sup, tumis rempah sup,sup bunjut,bwang,halia… masukkan bahan ditumis dalam air rebusan td. Biarkan mendidih.
5. Ayam yang telah diperap bolehlah digoreng..
6. Untuk sambal, kisar cili merah(besar), bawang merah,sedikit bwg putih,gula ,garam bersama sedikit air ( supaya pekat).sambal boleh dimasak seketika. Tetapi jika tidak mahu dimasak, air yang digunakan untuk mengisar mestilh air yg sudah dimasak,bukan air paip.
7. Ayam yag digoreng boleh dicincang kecil supaya mudah untuk dimakan.
8. Lebihan bhan perapan ayam boleh dijadikan sos kicap.
9. Hidang dengan sayur dan bawang goring dan daun sup untuk sup..

kursus etika suksis: pulapol air hitam

video ni adalah kire mcm triller la.hahaha bajet jer.. sajer2 edit time cuti aritu.aku bknnyer pro,so hasilnye wahwahwah..malu la..xper la saje suke2.. kursus ni time ujung sem 2.. best la gak.. but xtiviti indoor jer byak..outdoor cam senamrobik n sukan ade gak.. best time presentation ar.huhuhu papepun aku enjoy kursus ni..

video

really miss u...miss mazlina.hehhee

mlm td, time aku ngah surf tenet n wat skit report, tibe2 aku dpt msj...pjng nyer no phone.tp mcm familiar jer..ya xlain xbukan no dr ym... rupnyer miss mazlina yg antar..so pe lg aku on la ym aku..then kami pun berborak ar...xder ar lame ngat..lgpun tenet ni prob ar..kejap ader kejap xder..cam biskut lak... mula2 aku ingat nak post ym tu..( aku copy pe yg kitorang borak..huhuhu) but last2...xjd..let it be my secret.hahahaha... miss citer at sane winter...bestnyer... lupe lak miss kim slam kat sume...kalo saper2 terbacer, sebar2kan lah salam miss ni yer... last2 time borak tu miss pun tnyer pasal pointer sem lepas...oppss!!! wahahaha...aku ckap la gak...pas aku bgtau pointer,tup2 internet putus trus... ym pun xlepas..aiseh gerammm... tp ok gak... segan nak citer psl pointer kat miss.hhehehe..... miss kta nak bg gambar mase kat sane..semalam try gune ym tp xleh lak..so bg email ar..but aku xcek lg...semalam dah xpat tenet, aku pun jd maleh.hahhaa.. any ways really miss u miss mazlina.heehhhee all the best kat oversea tu!!!

Saturday, January 16, 2010

thanks dr.zainul...


malam semalam dr.zainul belanja makan kat pizza... great dinner..i like it.. g naik prebet,kul 8 dah ader kat sane..aku kul 9 ader meeting lak..tkt ngat x sempat..seb baik order sampai awal..waa sesi melantak habis-habisan..kenyang2... sambil tunggu oder posing2 dulu..time makan pun sempat gak berposing...huh giler foto kitorang ni...hihii... semalam baper org ek sumenyer? lupe lak, ader gak dalm 10 orang rasenyer... sempat ar gak aku makan pizza...kul 8.55 lebih kurang aku gerak lak nak g kuo..meeting2..cepat2..ni meeting ngan tn saiduri,nnti kene tegur lak lewat.huuuhuu..last2 sempat gak sampai walaupun jam dah 9.10...rupnyer tn dtg lewat.fuhh..lega.. but!!! bile bukak facebook pg td,wow pas pizza doirang g secret recipe rupenyer,ptut la aku pelik kek yg ditapau malam td bungkusannyer secret recipe..ihihiihi xper ar, asal dapat mkn kek gak.huhuhuu... thanks dr. skali lagi for the meal n the special gift... thank u so muchhhh!!! love you!! hehehe.....




ni la special gift yg dr bagi..huhuu... tq very much dr..

Friday, January 15, 2010

ptptn???

huh..td bangun tido..then rase lapoo wat la air milo..biskut aku da abis.semalam aku melantak sampai abis pas meeting sekreteriat.. ngah duk ngadap laptop.housemate tersayang aku gtau PTPTN yg ditunggu2 dah masuk.katanyer dier dengar org ckap dah masuk,tp dier pun xcek lg,tkut xmasuk..kecewa jer.hehehe.. xtually dari malam td aku dah dengar pasal ni..mase wat lab report kat kafe kuo ngan faris... bile dengar jer trus suruh AB g cek..balik umah pastu rupanyer AB ckp x masuk lg..ceh.. pe la dak tu,wat suspen jer...
tp ni kalo tol2 dah kuar, aku xleh kuarkan lagi..nnti abes..kene wat bajet dulu.takut jd cam sem lepas, kata nak wa bajet..tangguh2 langsung duit x terurus..aku ingat sem ni nak lebihkan makan ar.hahaha...dah lame teringin nak makan pe yg aku suke.hahaha...tp berpada gak ar...n motif utama,,selesaikan pe yg x selesai lg...hutang2 n bayaran yg tertangguh tu jgn wat2 lupe lak yes..huh statement!!!

kebengongan terserlah!!!

waaa... malu, panik, cuak..sume ade..gini critenyer... td g semayang jumaat kat masjid baru tu... first time g situ.. pas khutbah, siap2 ar nak solat, mase rakaat kedua, tibe aku rase bergetar di bhagian poket kanan aku...pe ek? msj kot, tp xper aku dah silent hnset..tup2 aku dengar bunyi muzik yg aku familiar sangat..ya itu dia.. mimpi yg mati by blizzz..lagu alarm aku..aduh!! baru teringat aku wat alarm kul 2 daily punyer..so automatil everyday kul 2 akan berbunyi walaupun hset mode silent...grrr... dah ar time tu ngah solat.. jd x khusyuk aku... jelas giler lagu tu..org lain aku rase confirm terganggu,tambah2 yang duk dekat aku... berdebar dah aku ni..panik.. aku try ar nak tutup, aku amik tgn,tekan kat hnset,aiseh button hnset menghadap kebawah lak, bile tekan pun button xkene..camne ni? aku usaha2 xpat gak..lagipun xleh pergerakan besar lebih 3 kali...last2 bunyi tu berhenti sendiri..seb baik... ader ar gak dalam 2 minit berbnyi..adui2.. jd pengajaran nih.len kali cek hanset sebelum solat yer...

resepi lg..huhuhu... modified spaghetti!!!

menu ni aku wat mase kat umah..time cuti sem ari tu... x g kuar bandar, so xder ar mee spagehtti.. aku pun tukar gune mee kuning, tu pun sebab adik aku yg nak sgt makan...
Mee with sphagettied sauce Emi style

Bahan – bahan :

1. Mee kuning
2. sos tomato
3. sos cili
4. tomato
5. bawang ( bawang besar,bawang kecil & bawang putih )
6. halia
7. lada hitam
8. kiub ayam
9. kentang
10.serai
11.lada ( lada merah & cilia pi )
12.garam
13. gula
14. air

Cara – cara:

1. Mee dicelur supaya lembut
2. Bawang kecil, bawang besar, bawang putih, serai, halia, kentang, lada hitam,
lada merah, cilia pi, kiub ayam dan tomato dikisar bersama.
3. Masukan bahan yg dikisar ke dalam periuk. Tambahkan air, sos tomato, sos cili dan
Garam. Masak sehingga pekat.
4. Setelah sos pekat, bolehlah dituang ke atas mee tadi dan sedia dimakan.

• Mee boleh digantidengan sphagetti atau bihun.
Lebihkansos tomato supaya rasa masam tomato dikekalkan. Jika tidak suka masam boleh ditambah sos cili atau cili padi.

Wednesday, January 13, 2010

apple bread sweetened...

resepi dtg lg.hihi..resepi ni tercipta time zaman darurat sem dua... besala ngah kering wat je la menu ape pun berdasarkan bahan yang ada... so time lapo mase pg2 tu kebetulan ader epal yang aku beli ngan roti..pulun ar...tp sorry xder gambar menu tu utk di share kat sini...

Category : Breakfast @ Dessert

Apple Bread Sweetened

Bahan-bahan:

Epal hijau (boleh dicampur dengan epal merah)
Gula
Esen vanila
Roti
Mentega
Air
Garam

Cara-cara
1.Epal dipotong dadu. Masukkan epal, gula, esen vanila, mentega dan air. Masak sehingga gula menjadi larutan pekat.
2. Sapu roti dengan sedikit mentega. Roti boleh dibakar atau digoreng saute’dalam kuali.
* Saute’ ialah goreng dengan minyak yang sedikit.
* Jika menggoreng, minyak boleh diganti dgan mentega.
3. Untuk dihidangkan, tuang sos epal yg telah dimasak ke atas roti tadi.

Wednesday, January 6, 2010

sand drawing: one of the amazing technique of art

sand drawing... for me i am not familiar with this skill of art. jujurnya, aku baru je dengar ttg teknik ni semasa aku buka metacafe bebrapa hari yang lepas. amazingly, aku betul2 tertarik dengan perssembahan sand drawing oleh seseorang yang bernama KSENIYA SIMONOVA... yg menariknya dalam video tu bukan ditunjukkan lukisan statik semata-mata tetapi melibatkan satu jalan cerita. kalau x silap ianya mengisahkan tentang world war II. ditambah dgn sound efek yang dramatik dan lukisan yang nice to be seen...mcm lukis gune pena or charcoal... aku jd minat lak dgn artist ni..paling aku suka mimik muka semasa melukis..penuh gaya..mcm kalau kita tgk org main piano or violin dgn penuh perasaan... so lovely... penceritaan yg di persembakan mmg bg kesan. aku tgk penonton ada yg mengalirkan air mata.n seriously, first time aku tgk (sorang2) mmg terasa pilunye.. ( i'm not sure yours.heheh)
so after that aku try search kat youtube n jumpa some of the other video... aku xsure kalo art mcm ni dah lama diperkenalkan, sebab aku baru jer jumpe..tp aku rase dah lame dah teknik ni feymes.. sape lagi yer artis yg gune teknik ni.teringin nak tgk... mase search kat youtube ader gak tnmpak video dr artis lain,cam Ilana Yahav .yg lain2 xsure lak..


ni antara llink youtube untuk video tu:

KSENIYA SIMONOVA'S AMAZING SAND DRAWING ( i like it the most,hehhe)

KSENIYA SIMONOVA'S AMAZING SAND DRAWING 2

and the other link( i just type the link, not the title..hihii)

http://www.youtube.com/watch?v=-3GF6s2TmwI

http://www.youtube.com/watch?v=Qmw_7uV361E&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=o2pLHLOnG6I&feature=related

try la search kat youtube,mybe byk lg video yg akan anda jumpa...









my dinner


ni la dinner aku mlm ni...lauk telur goreng campur.huhuhu..wat yg simple jer xder bhn.. caranyer, goreng dulu ikan bilis sampai garing, keluarkan, kemudian tumis bawang,masukkan telur dan goreng sebentar. telur td boleh dihancur-hancurkan..masukkan kicap dan sos... then masukkan sayur.. ni pun sayur lebih ptg td,huhu.. masuk sikit garam..goreng lg sekejap...dah siap...

Sunday, January 3, 2010

dilema lagi???

Uhh.. baru balik dr umah.. best2 walaupun ade perkra yg x seperti diharapkan.heehe..lain kali aku citer..ni nak citer pasal dilemma.. wah2 mcm citer impian sunsilk lak ade dilem2 ni..huhuu.. xder..citernye gini.. tersebutlah kisahhhh..ewah cam penglipur lara lak.. dah2 citer cepat.. aku td dapat msj dari kelab penyayang,esok 4 aribulan ader meeting utk program um tu la.. aku ingt mmg xnk terlibat dah, lagipun ari selasa ni ader kuiz fizik,kire nak study skit ar mlm tu.. tapi fikir2 balik aku rase nak g ar meeting tu.lagipun bak kata nuar last program ni..pastu xjoin dah… tmbahn lak meeting wat kat khar, xjadi lak wat kat kampus..xsedap lak kalo aku xdtg… walupun time kejadian nnti aku ade latihan suksis kalo xsilap… pastu dapat lak msj dr acad..ader mesyuart sekreteriat kuo hari terbuka..aku ingat kul 4 ptg td.mmg x gar kalo kul 4 coz aku baru balik..penat sioot.. tup2 bukan kul 4,tapi 4 aribulan daa.haha salah bace..dah tu acad cakap mybe malam meeting.. 4 aribulan esok ar..loh same lak ngan meeting penyayang..aiseh camne ni.. gamaknye xsempat study ar kalo aku nak g dua2.. so,skang aku ngah piker nak g yg mane, or tak g dua2??? Arggh pening da…. Yg penyayang walupun aku xnak terlibat tapi nuar offer nak wat persembahan..aku teruja la gak.heheh,yg sekreteriat acad ckp mybe untuk dj n mc..huh guane ni??tgk la esok camne.. mtk2 dapt wat kputusan terbaik..aminn.

Saturday, January 2, 2010

Satu impian…my cute little girl..go girl!!!

Wahahhaa… happy gak ni… baru pas abis tgk Idola Kecil 2 final.. aku en balik umah minggu ni..dpat ar tgk ngan family.. ingat x entry aku ttg idola kecil 2 dulu? My feveret contestant are azzam,dayana n ain… guess what??? 3 orang ni yg menang.hahaha juara dayana, 2nd azzam n 3rd ain… overall, puas ati persembahan malam ni sampai aku pun pening gak nak teka sape menang, huhuhu… azzam malam ni macho ar..I suke.huhuu dayana tetap cute, cume mlm ni cun sikit…kuikui…mulanyer xsngke gak ain dpt tempat coz aril agak mantap,tp ain ngan rock die mmg power…
Keputusan mlm final aku puas hati.dayana dgn lagu baru satu impian bg aku personally mmg layak ar. Tiap2 minggu pun persembahan dier mmg best n mantap..so, she deserve to be the winner… Cuma untuk final ni ntah rase cam ade kurang, tp azzam mmg masyukkk…persembahan mantap.bab feeling serah kat dier, kelebihan azzam dari segi personality n karisma..aura kuat tu..byk peminat.hehehe… salah satunyer adik aku kat umah ni.ahahah… vocal azzam pun best. Mlm final ni byk teknik yg dier gune, kalo aku ar..huh susah nak wat gitu. For ain, kelebihan malam ni sebab rock dier bleh, gaya cute pun dier boleh…aril time rock,fulamak kapak tuu..tp second song mybe sebb dah byk tarik,suare ader xkuar skit.. tasha vocal ok.cume mybe dari segi kelainan, karisma n aura kurang berbanding yg lain.. maulud lak,huuu pe lagi..vokal ar.. showmanship mmg bagus,tp tang vocal tu…ehem2… kene byk practice..
Aku ni lebih2 lak komennya.hihhi.. xtually it just sekadar hiburan, untuk menghibur hati.. macam yg aku tulis dulu… yg penting kene dahulukan ilmu n jgn smpai terleka… tak dinafikan si kecil ni mmg berbakat..tp tu la..kene beringat la gak en..
Mmg aku penah bace satu ruangan yg menegur rancangan ni sebab terlalu bersosial, berpegangan tangan..benda ni la yg x digalakkn sebenarnya.. lain masa mgkin benda leh di titik beratkan.. aku pun penah tgk satu video yg menggambarkan situasi kanak2 di Malaysia n Indonesia.. di Malaysia di tunjukkan rancangan tom tom bak (kalo x silap,ader kanak2 menyanyi) n di Indonesia rancangan berbentuk cungkil bakat menyampaikan ceramah agama… mmg berbeza n bila difikirkan ade kbenaran dan motif yg ditunjukkan dlm video tu di mana anak2 la pewaris generasi masa hadapan.. apapun, timbang2lah..