bahan:
~ buah lai
~susu sejat
~gula
~ buah lai
~susu sejat
~gula
~pewarna merah ( leh guna sirap)
~secubit garam
~air
~daun pandan
~susu tepung
~sedikit tepung jagung
2. masak buah td dengan campuran air,gula, pewarna merah, dan daun pandan.. masak sehingga agak lembut dan warna merah meresapi buah td. selepas agak masak, toskan dan sejukkan.
3. masak pula untuk kuah, iaitu campuran susu cair, sedikit gula, susu tepung, sedikit garam ,tepung jagung dan sedikit air.masak sehingga agak pekat.
4. untuk hidangan, tuang kuah keatas buah lai yg telah dimasak..tambahkan ais untuk nikmat yg lebih ketara.
# komen: buah lai yg diguna masa wat resepi ni agak rapuh. jd bila masak terasa sangat lembut dan agak mual untuk dimakan.. jd untuk penambahbaikan, mungkin boleh ditambah buah lai segar tanapa dimasak sekiranya tidak suka tekstur lembut buah lai yag dimasak...
~secubit garam
~air
~daun pandan
~susu tepung
~sedikit tepung jagung
cara2:
1. kupas buah lai, kemudian dipotong dadu2. masak buah td dengan campuran air,gula, pewarna merah, dan daun pandan.. masak sehingga agak lembut dan warna merah meresapi buah td. selepas agak masak, toskan dan sejukkan.
3. masak pula untuk kuah, iaitu campuran susu cair, sedikit gula, susu tepung, sedikit garam ,tepung jagung dan sedikit air.masak sehingga agak pekat.
4. untuk hidangan, tuang kuah keatas buah lai yg telah dimasak..tambahkan ais untuk nikmat yg lebih ketara.
# komen: buah lai yg diguna masa wat resepi ni agak rapuh. jd bila masak terasa sangat lembut dan agak mual untuk dimakan.. jd untuk penambahbaikan, mungkin boleh ditambah buah lai segar tanapa dimasak sekiranya tidak suka tekstur lembut buah lai yag dimasak...
0 si kacak dan si cantik berkata-kata...:
Post a Comment