Pages

Wednesday, August 15, 2012

Recipe: Chocolate Topping & Chocolate Sauce

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Salam Ramadhan...

Seorang bujangga (ala-ala pujangga mungkin..) telah berkata....

"Sejak bila blog lu jadi blog masakan nih? :P" MK Syahir, 2012.

Hahaha... eh memang la..bersama-sama saya dalam rancangan 5 Sepah 5 Raksasa... Resepi hari ini ialah bunga-bunga Cinta Monyet Bersalut Tepung Abadi.. Bahan-bahannya ialah... seorang aweks dan seorang balaks.. Ok sekian..jumpa lagi di abad hadapan..Maseh..:)

Hajat hati memang la teringin nak jadi macam Sherson Lian.. (sebut betol-betol,bukan lion ok!..aummm) Tapi dah tak ada bakat, jadi Cepwan pun okey la.. * Cepwan adalah Tokwan yang jadi cep .. sekian untuk sesi karut mengarut yang ntah apa-apa ni...Baik tengok Karrot Komedia,lagi best..hehehe


Nah, ni entry resepi sebagai respon dari CharlieAngelo. Harap-harap dapat membantu kamu..:) Saya budak baru belajar, kalau salah tolong pukulkan montot ni ye..dengan senduk tu tau..heheh Nah amik gambar dulu..KLikk!!!








Ekceli ada banyak cara dan variasi untuk topping nie (merujuk kepada topping coklat).. Cara paling mudah ialah dengan mencairkan coklat masak atau mana-mana coklat kesukaan dan just tuang atas kek . Cara lain leh wat ganache atau mana-mana jenis sos coklat... Ni ada beberapa cara yang Zaxx selalu wat..Untuk resepi ganache yang asli, leh google search..ni just bagi yang zaxx biasa wat..:) experimental sendirik,haha

1. Original Coklat cair
- Cara ni yang paling mudah macam yang zaxx bagitau tadi..Cuma cairkan coklat masakan atau coklat lain yang digemari (coklat kompaun misalnya) dengan kaedah double boiling...

2. Sos Coklat Simple
- ni resepi yang zaxx cuba-cuba.. Just masukkan serbuk koko, susu pekat, sedikit saja air masak ( kalau suka leh letak sikit susu tepung).. Panaskan direct heat dengan api perlahan...kacau sampai pekat..kalau rasa cair leh tambah sikit larutan tepung jagung..

3. Sos Coklat Campuran
- Yang ni zaxx dah modified dari sos coklat simple tu... Sekarang zaxx memang selalu guna cara ni , sebab rasa dia lagi rich dan lagi mudah nak kawal konsistensi dan kepekatan yang dikehendaki.. Yang ni jga guna direct heat tapi api perlahan.. Campurkan serbuk koko, coklat masak atau coklat kompaun ( zaxx suka campur kedua2nya) , sedikit coklat putih ( ni optional,kalau ada leh letak, tapi zaxx lebih suka guna coklat kompaun putih dari coklat masakan putih) , susu pekat, susu tepung (optional), sikit je esen vanila, dan sedikit je air. Tapi kalau dah sedia kepekatan yg dikehendaki even tak tambah air,so takperlu lagi nk tmbah air k.. kacau sampai pekat.. sos jenis ni cepat mengeras,so kalau nak wat sos ni, make sure kek dah sedia dibakar ,just tunggu untuk ditoppingkan je..kalau tak,satu hal plak nak kena panaskan semula sos ni kasi cair..

* untuk sukatan bahan,zaxx just campak ikut sesedap hati,huhu.. leh pm Fb zaxx kalo nk tau lanjut.. (promote fb ,hahah )

P/s: ehem2 ada gaya cepwan tak aku ni? :P

21 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

paripariputih said...

Nakkkkkkkkkkkkkk ceklat kek he he he >..<

Cik Rongoks said...

terbaik !

zaxx said...

PPP:nah..nganga mulut...wa nk kasi cekelat kek sama tisu..ahah

cik rongoks: ahahh mcm boboboi lak.terbaikk..hihi

Eyda Syahida said...

wa tak makan kek cekelat . hikhik


muhun buatkan kek butterscotch special utk wa :D

Jiwa Perempuan Gila said...

jeles siot ngan kau .. jadi chef pun boleeeeyyyyy :)

boni kacak said...

haha. memang ada bakat jadi chepwan ni..

Mk Syahir said...

kah kah kah..wa harap cepwan bersara lepas baca entry lu nih

Edy Fee said...

perghh sedap kot..pandai lak ko buat,..hebat

paripariputih said...

Ceh kedekut ngan business partner pun ko nak berkira... ada ke ko nak suapkan jer.. aku nak sebjik ler.. ha ha ha (main2 jer, tapi lau betul2 pun best gak ni kan..)

Eh asal tetiba ko punya lay out ni tukau jadi "haluan kiri" lak ni?? anyway santek... >..<

tirahzairi said...

mohon dtg umah i buatkan...hehehe

zaxx said...

eyda shahida: wa bg kek tempoyak la..hahah

JPEG: tp au mau jd pelakon,.eh? hahaha

boni: hahah ok puan2.mula2 itew koyak kulit ayam ni..tmpal kt kulit kita..:)

zaxx said...

mk syahir: hahah wa pun harap begitu.. mohon lu jd pembantu wa..tlong cabut blu ayam..heheh

edy: mohon dtg rumah try tester,hihihihi

PPP: mohon nganga mulut luas2 so kek sebiji leh muat,hahah
*tukar angin,tukar layout,hehhe thnks to cik razanh..:)

tirahzairi:mohon korn dtg amik wa tunjuk jalan ke rumah kamu..:P

ikan bilis said...

ala asyik kek je.. skali skale ajar lah wat apam balik

zaxx said...

hahaha ikan bilis,nk ajar masak ikan bilis goreng la..haha

SaddLone said...

perghhhh !! aku campak2 pun menjadi ehh..perhh lah !

zaxx said...

Saddlone: campk bhn tau,jgn campk org,hiihihi

CharlieAngleo said...

hahak...tq2...slalu guna cara yang 1st and 2nd tu...tapi tak berapa suka...hihi...esk try buat yg 3rd tu....thanks zaxx!! love yeah!

zaxx said...

Charlie: heheh hope dpt la membntu charlie k..heheh wat time raya nnti..:)

Awie Omar said...

Salam Syawal. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai game top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Ada ganjaran untuk pemenang. Harap sudi la sertai kami :)

Nadia Elena said...

wahhh dah lama tak wat kek coklat ni..nyum nyum nyum~

zaxx said...

awie: trima kasih kerna menjemput..insya Allah ada masa nnti zaxx join..:)

nadia elena: jom wat kek sesama..eh? eheh