Pages

Thursday, August 30, 2012

cinta itu racun: berbaloikah?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Salam Aidilfitri....


Satu Syawal telah berlalu...  Di saat orang ramai meraikan Hari Raya dengan gembira , Zaxx in da House pun tak lupa maeraikannya sampaikan amik cuti raya sampai dua minggu lebih. Nah, blog ni cuti sampai entry pun ikut cuti, mengalahkan cuti-cuti Malaysia mahupun cuti bersalin Cik Senah..eh? Tapi semestinya tak ada kaitan dengan cuti-cuti cinta...hewww..

Lama menyepi bukan bermaksud membawa diri, cuma sedang merenung  masa depan yang entah apa akan terjadi. Adakah yang sudi? Menerima diri ini? Untuk dijadikan Suami? eh lagi? Carutan apakah ini?
* dah macam puisi la pulak...huhuhu.. Ni mesti terkena badi Cik JPEG yang pro bab-bab puisi ni.. :) Virus...

Cinta itu Racun...Racun itu bahaya... Kalau kita makan racun ikta akan mati..  Abes, kalau bercinta,kita akan mati jugak la? Eh..tidak!! bukan itu maksudku..huhu... Cuma apa yang aku maksudkan sebagai racun adalah sesuatu yang rumit dan boleh menyebabkan sesuatu di luar jangka serta berbahaya... Bahasa mudahnya boleh memberi kesan luar jangka la,samaada baik atau buruk. Cinta itu kan anugerah, dah tentu la ia memberi seribu satu kenikmatan. Bercinta memang mudah, skopnya pun luas...tapi bagaimana menguruskan cinta tu yang susah.. bab tu la yang aku kaitkan dengan istilah 'racun' tu... Jika tersilap langkah, macam-macam boleh berlaku. Namun, cinta itu sangat-sangat SUBJEKTIF. Kalau macam soalan peksa  tu, tiada pilihan jawapan yang exact, kita yang perlu mengisi jawapan kita sendiri dan selalunya akan banyak berkaitan dengan persepsi dan tafsiran kita sendiri.. Ye la, even orang kata kat kita macam ni.....


" Kau suka mamat tu Joyah? Dia tu mana ada klasssssssss!! ee yeuww!! " kata Minah sambil menunjukkan jari kelingkingnya ke arah Randy Pangalelamajnun (bukan nama sebenar).

Kita tetap akan jawab macam ni...


" aku tak memandang klasssssss Minah. yang penting,janggut kontot dia tu membuatkan aku cair... Macam susu cair atas air batu campur..yummy.." Joyah membalas sambil mata merenung tajam janggut pilihan hatinya itu...

Itu normal... Cinta kan SUBJEKTIF.... :)



Walaubagaimanapun, memang cinta itu buta, walaupun pemainnya kebanyakan celik fizikal. Hanya buta bila hati sudah angau, segala kritikan dan teguran diterima hinggap sekejap macam langau... Cuma pujian yang dapat terus menetap lama ibarat warganegara sebuah  negara.

Ekceli,aku ni tak berani nak ulas pasal cinta, kang orang tanya pengalaman, berpeluh nak jawab ,hahaha (maksudnya aku single la ni, xfaham2, hahaha..:P) Tapi ini sekadar berkongsi pengalaman orang lain yang ditafsir ikut persepsi sendiri..cewah!!..:)

1. Kerana cinta, seseorang tu sanggup mengalah. Biarlah tiap-tiap kali gaduh, yang pujuknya dia sorang je, si sorang lagi hanya tunggu untuk dipujuk,dibelai manja, di usap-usap kepala.. eh? Bila part ikut kata, tentu-tentu kena ikut yang sorang lagi tu je.. " My word is an order!! your word is... erm I suka I buat." Jadah...!!! Come on ,cuba bertegas sikit! Tak suruh banyak,sikit je.. At least, dapat buatkan dia rasa diri tu perlu dihargai... Tapi takpa, cinta tu kan SUBJEKTIF, awak suka, awak terima....:)

2. Kerana cinta, seseorang yang innocent, hati murni, sangat baik, suka menolong, boleh terpaut pada cinta suami orang. Nah, ni la bukti, cinta itu buta.. Walaupun diri sangat baik dari segi peribadi, bila bab cinta kita boleh kalah. Aku tak bermaksud orang yang bercinta suami/isteri orang itu jahat, dan tak jugak menggalakkannya, itu kan soal jodoh. Cumanya, diharapkan kalau boleh elak,elakkan . takut nanti-nanti mendatangkan masalah lain pulak.. soal silaturrahim kan bukan perkara kecik.. kalau dah bergaduh sesama tetangga,bukan senang nak pulih semula.. Tapi takpa, cinta tu kan SUBJEKTIF, awak suka , awak yang kena pilih..:)

3. Kerana cinta, seseorang itu terpaksa berduka dan bersedih bila si dia bertukar arah.. Curang... Bukan curang kalau yang belum berkahwin, proses membuat pilihan mungkin..:) Bila dah diabai, mestilah sedih, bila dah sedih, terseksalah hati..  Tapi tak pa, cinta tu kan SUBJEKTIF, awak suka, awak kena la sanggup..:)

4. Kerana cinta, seseorang tu boleh berubah. Berubah kearah kebaikan, itu berkat! Tapi kalau sebaliknya? Adakah musibat? ataupun penamat? Bila berubah perangai, itu susah...  tapi cinta tu kan SUBJEKTIF, awak suka, awak la pembuat keputusannya...

Namun ada satu cinta yang hakiki, cinta yang bukan racun, tapi penawar.. Penawar kepada semua racun yang disebut tadi.  Cinta kepada yang Maha Esa.. Satu-satunya cinta teragung., cinta abadi..yang dapat menyembuhkan luka lara panahan racun-racun asmara yang sementara itu..

P/s: Pari-pari Putih mohon jangan bimbang dah..ni new entry untuk kamu..:) Tak tau napa tajuk ni yang dipilih,huhuhu.. Sekali sekala entry skema,mohon jangan bosan.. :)




37 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

paripariputih said...

alo lo lo terharunya aku membace entri ko ni kan... (sambil kesat ingus dgn hujung tudung cik senduk) ha ha ha....

sejak bila ko tukar profession dari pembuat kek secara pukal kepada, profession doktor cinta ni?? ha ha ha... kelassss... boleh la aku hantar kaunseling hamster aku 2 ekor tu kat ko (derang x bertegur sapa nak dekat sebulan) sebab aku asingkan tempat dia seekor kat atas seekor kat bawah... cam ner tu doc?? ha ha ha ^..^

oh... ko ni sungguh minat ye dgn ayat2 SUBJEKTIF... apa ko ada kenangan pahit ke dgn SI SUBJEKTIF nie... ha ha ha...

ok la aku tak nak komen aku lagi panjang dr entri ko tu kan.. pepe pun CINTA TU ada baik ada sebaliknya yang penting camner cara pembawakan cinter tu kan macam ko cakap tu la... SUBJEKTIF (dia ni lagi)...

Ha ha ha ok last but not least, tak perlu risau untuk yang ni... tapi mohon risau pulak untuk entri akan datang ye.. keh keh keh... ^..^

Momo said...

manusia snggup buat macam2 kerna cinta.. daa.. aku tak tau la betapa hebatnya kuasa cinta ni..

zaxx said...

PPP: amboi...komen ko mmg dh mcm satu entry.hahahha
mohon hantarr hamster lu kt wa..biar wa ubatkan,hahahaha
anyway, tq ppp trus support zaxx..ececece

zaxx said...

momo: heheh btol2... kausa cinta merobah sgalanya..eh? hehe

Zul De Alexis said...

cintai lah aku seaadana syg...muah2...


eh!...

T_T mohon rindu2 gua...haha :P

Zul De Alexis said...

seadanya*

paripariputih said...

ha ha ha tak kosa aku dgn buah hati ko yg bernama si ZULIA DELIA ALEXISIA tu... BANZAIIIIII!!! (cakap jepun sket sempena kemerdekaan ni) keh keh keh ^..^

Mr.She said...

very nice entry wa rasa :)

boni kacak said...

dasyat juga bro.. ni semua di atas pengalaman2 lepas ke apa ni?hehehe

jaakechik said...

bermadah ke berhelah ni? dah mcm dr.cinta pulak..hehehee

zaxx said...

zul de alexis: jgn risau,wa sentiasa mencintaimu seadanya...wa xkesah kalau kentut lu busuk..eh?? hahha

PPP: waa banzai!! hahaha jom masuk perbarisan

zaxx said...

mr she: hehehe ala wa pun xda pengalamn byk bab cinta..haha mohon amik wa jd suami? eh,hahaha

zaxx said...

boni: hahahah eh2..xla..pengalaman org sekeliling je,hahahahahahah

kak ja: madah berhelah nyanyian ziana zain..eh? hahahaha

dilladoodledat said...

wow blog die ade love2 bnyk hehehehhe
hai hai chef pastry wat biskut utk kite satu

zaxx said...

dilla..lve2 tu khas untuk rya jek,hahah dh tukar dh,,heheh meh alamat nk antor kuih,heheh

BeLLa said...

haiiih sedih :(

zaxx said...

Bella: alololo awat sedih? meh sini nk hiburkan hati,heheh

Everything's Everythings said...

Eh ni hebat entry psl cinta ni.. slalu nya dok tgk kt Dr Cinta lgsong xdpt membantu.. hak2

Selamat hari Raya juga btw ^^

zaxx said...

Everything (erm nama apa ye,hehe) : hahaha alamak sy ni xpkar pun..just tulis berdasarkan pngalamn org..(haha bukan pglman sndiri,coz xlaku.ececece...)

CikMunBlogger said...

mun percaya cinta sejati hanya milik Allah . bila masa nya sudah tiba masa untuk kita bercinta , maka Allah akan berikan kita cinta sejati tuu kat kita .

eh eh eh ! XD

bai baizura said...

Awrrr abg cikgu entry class gitu.mohon bg cinta kt wa sedas dua.kahkah

bai baizura said...

Awrrr abg cikgu entry class gitu.mohon bg cinta kt wa sedas dua.kahkah

Yasmin Aris said...

cinta pd yg esa akan membawa kite pd cinta yg satu ! :D
hehe , bro zaxx dah macam dokte cinte :P

Cik Yaya said...

amboi..sume kerana cinta plak da en.zaxx kiter ni...nk jadi doc.cintan ke haper..^,^

Nadia Elena said...

cepat2 lah kahwin..ngehhh~

zaxx said...

cik mun: btol2..stuju..:)

bai baizura: mohon tunggu umah.abg masuk minang..eh? hahaha

Yasmin: hahaha eh2 lum doktor,jururawat baru,hahah

zaxx said...

cik yaya: hikhikhik kunun2 nk jd dr cinta la,ahahah

nadia elena: xda calon..mohon jd calon zaxx..eh? hahahah

man said...

cinta adalah anugerah allah swt.eheheheh.sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

KorN said...

aku cuma ank ulas no 4 tu... no 4 tu aku tak berapa berkenan.. sebab die berubah hanya kerana cinta... bukan kehendak dirinya... memang lah baik kalo berubah ke arah kebaikan... in case, katakan satu hari nanti, mereka berpisah, dan orang tu pasti akan ungkit kembali, yang die berubah hanya di sebabkan cinta nya... bila tak dapat terima kenyataan, mulalah perangai lama nya datang semula.. thats why aku x stuju berubah kerana cinta...

ikan bilis said...

cinta muka buku

Dkna Abza said...

dkna merelakan diri untuk dicintai..jom kita bercinta..hahaaa

zaxx said...

ajax: btol2..:)

korn:owh..stuju ngan ko..:) btol la tu..ekceli perubahan harus dengan ikhlas dan niat yg btol..:) waa korn dr.cintta:)

zaxx said...

ikan bilis: cinta ikan bilis..eh? ahhah

DKNa: hahaha eh2..jom2..mhon syangi zaxx.eh? hahah

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Adoi..susah ak nak trima zazz statement cinta itu buta. Mana mungkin gitu sih..kalau cinta itu buta, emangnya udah tentu ramai kecundang, ramai yg meroyan, ramai juga yg salah penilaian.

Hakikatnya, cinta itu mana mungkin buta..cinta itu suatu rasa yg enggak boleh dibilang sama kata2.. bak kata kamu sih,ianya subjektif (ngapain sih bnyk skali subjektif disini, pening kpala guwe dibuatnya).

Yang buta itu manusia sebenarnya..bukan cinta..suke bener mereka membutakan diri sendiri demi cinta yg mereka sendiri sbnrnya enggak pahami erti cinta itu sendiri.

oh tidakkkkkk, what happened to me, duk slanga indonesia pepagi ni..
(-_-) bhahahaha

Tinta Lana said...

eh, perenggan second last aku tu, macam putar belit plak aihh ayatnya..aku harap ko paham..bnyk plak 'sendiri' kat situ,keh3

ikan bilis said...

post lar pasl kek lagik

zaxx said...

tinta lana: eh2 kamu dari jakarta ya? eheheh oh mungkin beanr.cinta itu tidak buta.pemilik cintanya yang buta...:) heheh jom kita bercinta.eh? ehehe

ikan bilis: alalala..byk ni story n gmbr2 kek..tp hold on dulu..tkt org kopius ni jd blog msakan plak,hahah