Pages

Sunday, August 5, 2012

Segmen Raya Sakan : Teka Juadah Raya!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


"Bila sebut pasal raya, Semua ingat Hari Raya.Tapi jangan pulak kita lupa, Ada seribu satu kata Berkait dengan raya, Selain Hari Raya.Tak kira apa bangsa Orang melayu orang cina, Orang putih atau orang india,
Orang timur orang barat Di seluruh dunia Ada hari raya. "

"Kalau banyak harta benda, Orang itu kaya raya. Kalau tempat lalu kereta, Itulah jalanraya. Hentian bas ibu kota ,Itu di Puduraya, Di tengah bandaraya. "
 
"Kalau banyak jalanraya,Dipanggil lebuhraya. Bunga lambang negara, Namanya bunga raya.Tukang menyelenggara Mengawas harta-benda ,Jabatan Kerja Raya"

"Gembira kita di hari raya. Makan kenduri di balairaya.Kalau kita malas nak puasa. Kita sama macam hantu raya"

"Selamat hari raya
Selamatlah beraya"

Bunyi alarm handset itu  menyentakkan aku dari terus bermimpi berasamara dana dengan Neelopa, aweks Korn sambil berpegangan telinga masing-masing... (Oh yang panjang-panjang kat atas tu lirik lagu alarm ker? Ngape? Korang ingat tu tulisan aku ea? Mohon ampun, aku tak kreatif camtu,hahah Makluman, itu adalah lirik lagu Raya dari Jalil Hamid.. Ape, ingat dia pandai nyanyi lagu ayam je ke?)

Ok sambung. Jam dah menunjukkan pukul 6. Aku masih lagi tersadai kat atas katil ibarat ikan disalai atas bara.. BARA ok..sila jangan buang huruf A disitu.. Sedar tak sedar, dah 5hb Ogos.. cepat masa berlalu.. Eh harini besday Korn la.. Camat yer bro...

Setelah agak hilang mamai dibuai keasyikan mimpi bersama Neelopa tercayang, aku sekali lagi tersentak.. Au cak,sayang mama, berdiri!! Eh? (lagu pampers)... 5 hb Ogos gak tarikh monopose expired komplot 3 orang makhluk asing berikut:


Klik banner untuk join..



So apa kena buat? Senang je..korang tak yah wat apa-apa! Cuma tekan tanda pangkah kat atas belah kanan skrin korang..Ala, dalam petak merah tu.. ( Ok aku tipu!! Ke ada korang yang buat? :P) 
Nah, sbenarnya korang kena  teka gambar di bawah ni adalah gambar juadah raya apa? Klu: berinti...

kejadah apakah ini? aku blurr..huhuhu


Mula-mula aku rasa nak jawab macarron with strawberry filling, takpun vanilla shortbread with mango sorbet atau berries pavlova.. Eh tak ngalah , nak makanan omputeh gak .. Gedik..hahaah  Tapi kitakan rakyat Malaysia, so aku bangga nak jawab teka teki ni dengan meletak jawapan------->
Kuih Dadar Gulung berinti..

p/s: weyh,aku tak tau jawapan dia sebenarnya..jadi aku main hentam letak entah pe ke nama tah ni,hahah bak kata pepatah peperiksaan, jangan la ditinggal kosong ruang jawapan, paling tidak, dapat markah kesian ye tak,ahhaahah .Selamat hari Raya.. Kepada yang sudi memberi kad raya tu (or ada yang dipaksa aku,hahah)  thanks a lots..  Terasa kenangan kad raya dulu- dulu,,Leh la pasni nak main gantung kad raya kat dinding..:)



12 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

NAL said...

ha? kuih ape tu? tak pernah dngar pun namanya..

zaxx said...

nal: hahah sama la,xpernah dengar pun,ahahhaha

KorN said...

mcm pestime je aku dgr nama kueh tu... ade kne mgenaa ngan kuih dadar tak?

ikan bilis said...

telur dadar yo

ikan bilis said...

melihat pada lentokan dan kecerahan pada kuih tersebut xsyak lg ini pulut panggang milah janda kg kitew

dilladoodledat said...

bukan main ikan bilis yee , siap hapal kuih janda milah kg die hahaha

Awie Omar said...

Salam Ramadhan dari awieomar.blogspot. Terima kasih sudi follow. Dan saya dah follow sini. Sebagai penghargaan kepada anda, nak tak join game top "BLOGGER" musim 3 ? segala yang berkaitan pasal game ni boleh tinjau kat blog untuk musim 1 & 2.

Senang je caranya nak sertai game ni. Komen di mana mana entri dalam blog AWIE OMAR dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Johan akan mendapat mendapat ganjaran RM 150 :)

zaxx said...

korn: psss jgn gtau org lain...aku reka je nme tu.aku pun xtau wujud ke tak,hahahah

ikan bilis: waa napa tak gtau awal2..kalo tak konfirm zaxx menang..hahah terasa nak wat kerepek ikan bilis la..heheh

dilla: hahah anak dilla si ikan bilis ni ada skandal ke dgn janda milah.? hahah

awie: insya Allah jika ada kesempatan.. :) risau xdpt bg komitmen je cos kekangan masa..:) anyway,thanks invite..:)

yoon da-hyun said...

salam kenal lenal :) i da follow you :D hit me back okehhh ^^v

zaxx said...

salam kenal yoon da-hyun,..waa ala2 korea dh nama..:) will hit u back.:)

aNiss :):) said...

Kuih Dadar Gulung berinti?? HAHA. tak pernah dengar pun name tuu :P tapi kuih ape ehh tuu?

zaxx said...

anis: hahahahah serius zaxx yg reka nama tu..hentam keromo je tu..heheh support kengkawan punya segmen..:) heheh