Pages

Sunday, August 12, 2012

Kegunaan Lain Buluh Yang Aku Baru Tahu...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ramadhan semakin dekat meninggalkan kita, Syawal pulak bakal tiba... lepas tu Zulkaedah pula menyusul, kemudian Zulhijjah, Kembali semula kepada Muharram, next Safar, selepas itu Rabiu'l awal, muncul pula Rabiu'l Akhir , dan kemudiannya Jamadil Awal, tiba pula Jamadil Akhir, dan Rejab seterusnya Sya'ban...  Eh? Sesi mengenal bulan-bulan Islam kah ini? Tak apa, sekurang-kurangnya, dapat juga kita mengimbas kembali nama-nama bulan Islam, baik juga tu. Selalunya asyik ingat bulan Masihi je kan... tetambah bulan Februari, Valentines Day la kunun.. Tak boleh sambut hokeyh!!..

Dah, lupakan bab bulan tu..:) sebenarnya, aku just nak kaitkan bulan Ramadhan dan Syawal tu je, tetapi secara terover tersangkut pulak dengan bulan-bulan lain,huhuhu... Bila tiba bulan Ramadhan dan menjelang syawal, ada satu benda yang memang feymes la tetiba.. Kefofularannya mampu mengalahkan mana-mana Bintang Paling Popular Berita Hairan Harian.. Hape? Tak percaya Aaron Aziz pun leh kalah? Ce citer..ce citer.. bak kata Usop Wilca,hehehe... Nak citer le ni.. benda tu ialah.. BULUH!!! hi hi hi..

Apsal? Ye la.. start puasa je budak-budak dah isytiharkan perang.... Perang Meriam buluh... Nak buat meriam buluh kenala guna buluh kan..tak kan la nak guna batang pisang lak..nanti jadi meriam pisang plak.. Bila dah memasing pakat-pakat raih undi pujuk kengkawan jadi geng masing-masing, maka bergedebangg kebabommla kampung anda sekalian.. Bukan je sebab meriam buluh membuatkan kefeymesannya menyerlah, malah kegunaan yang lain waktu bulan gini pun meyumbang undi paling popular tu..heheh.. Nah kau, buluh leh wat buluh lemang of coz, pelita punjut,rumah, beskal dan ubat pengasih (ok yang last ni aku tipu,:P) eh!! buluh leh wat beskal? biar betol? hang pa tak caya? mai pakat tengok video ni, kasi tengok lain-lain kegunaan buluh...



*pergi ke 2.40 timing kalau nak tgk terus beskal buluh..:)


Tapi ekceli, entry ni au nak citer pasal satu kegunaan lain buluh yang aku baru tau ( loh,yang panjang-panjang perkataan kat atas tu, mukadimah je ker? :P) Mungkin ramai daripada anda yang dah tau kegunaan buluh seperti ni,tapi serius aku baru tau,huhuh... OK, membebel kang orang marah..nah nak bagitau, kegunaan lain buluh>>>> MAsak ayam dalam buluh!!! Resepi dari kakak aku.. 

RESEPI AYAM DALAM BULUH
Bahan-bahan:

Nama pun masak ayam..mestilah kena ada ayam kan,takkan tenuk plak..:P


Bahan-bahan rempah... ada bawang putih bawang merah, eh macam filem dulu2 lak,hhehe
Ni bahan pewangi.. serai dan daun kunyit..bukan perfume okeyh! :P






bahan perasa... Kiub pati ayam dan garam...




yang ni cuba korang teka? apa? Lautan cinta dihias kiambang? Salah!! ni pucuk ubi..sekian..





Cara- cara:

Kisar kan semua bahan rempah tadi kecuali daun kunyit dan pucuk ubi...



masuk sedikit sos tiram...



 gaul rempah yang dikisar tadi kepada ayam-ayam kita.. racikkan daun kunyit.. kasi wangi sama dia..:)



Ni part best.. masukkan ayam yang dah dirempahkan tadi ke dalam buluh..selang selikan dengan pucuk ubi...




last, bakar macam kita bakar lemang tu...:)

Haa.. tu je sebenarnya nak bgtau..resepi Ayam Buluh.hehe.. Cuba la korang try.. Mana tau ada lebih2 buluh untuk wat lemang nanti, leh pekena ayam buluh time pagi raya..:)

p/s: Resepi ni ada nilai estetika buat akak aku..cewahh..:) Ni resepi yang diajar oleh ex-bf dia.. Tabah btol, heheh... still sanggup wat walaupun aku gerenti terkenang la saat-saat bersama..hehe alololo kak ngah nanges lettew..:P

25 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

paripariputih said...

Yay 1st commentator: apa yang lebih menarik perhatian aku adalah ayam masak lam buluh tu siyess looks very tempting :P suk2 klw aku jalan sana ko buat kan aku ek siap pakej dgn tisu satu kotak mua ha ha ha >..<

Edy Fee said...

aku penah masak ayam dlm buluh.nama masakan ayam pansoh.hehehe kalau tak silap la...masak time kem kat sarawak

zaxx said...

PPP: hhaha leh2 ko dtg je weyh..leh je watkan,hehe yang pnting ko bwak skali cik senduk, aku peminat fanatik dia,hahaah

zaxx said...

Edy: waa duk kem ke? best2..:) nnti nk merasa la edy masak menu srawak..ehehe

boni kacak said...

mak aih.. skate board berasal daripada buluh rupanya. baru aku tau.haha

pergh.. mohon pos ke rumah aku sikit ayam dalam buluh tu..hahaha

White Dove said...

Edyfee pnah g sarawak rupanya. Di Sarawak mmg namanya ayam pansuh. Bukan ayam je sbnrnya, ikan pun boleh.:)

bai baizura said...

owh ye ke. sesapa yg rajin boleh le nk buat ni. haha. dpt kat org mls mcm gua ni just tggu tinggal ngap jela. bhahaha:))

aimi said...

peh... cm best je nie....

part ayam 2 lagi best.. lapar dh nie =)

KorN said...

kalo kat kpg, buluh ni aku buat reban ayam je

❤ Si Budak Vanilla ❤ said...

mmg cam pansoh ayam kt srwk. .cuma ayam zaxx bnyk ltk bhn perisa. .msti sdp gara2 remph2 2. . :D

jaakechik said...

wahh hebatnya reseppi zaxx.... tapi mana nak cari buluh nih?

Ucu Faridah said...

tolong antar buluh kt rumah ucu 10 batang boleh zaxx...ucu dah tergoda habis dah dgn resepi tu.....
tapikan lagi elok dan molek kalau dlm buluh tu dah ada ayam yg dah siap dimasak..ucu tinggal bismillah ajer...hahahaha (gurau jer jgn le berasap ye...)

ikan bilis said...

letak kabait secukup rasa. untuk hasil yang lebih kick

Mk Syahir said...

sejak bila blog lu jadi blog masakan nih? :p

inche hlovate said...

first time dengar ni..ape rasenye tu? sedap ke?

Tinta Lana said...

Salam zaxx :)

Lautan cinta dihias kiambang?? hamboi, sempat lgi berpuitis bilis, erkk, heh3.

Ni sebenonya ko nak citer cara2 buat resipi ayam buluh la kan..mok aihh..jauh jarak mukadimah ngan isi utamanya, hahhaha.

Lana tak pernah cuba buat..pe tah lagi makan..sian aku,keh3.

tirahzairi said...

mohon datang umah gua...buatkan...hehe

paripariputih said...

@MK Syahir cc ZUL AK sejak dia "angau" ngan Cik Senduk keh keh keh >..<

zaxx said...

boni : aku pun baru tau skateboard wat dr buluh.huuhuhu.. meh alamt nk pos ayam ,hahah

white dove: oo pansuh ea namanya..wwaa nk merasa pansuh sarawak..mintak white dove tlg wat ye.heheh

zaxx said...

bai baizura: hahahah harapkan wa.wa pun mlas,haha ni pun wa rajin tgkp gmabr je..org lain yg wat hahha..

aimi: lapor?jom mkn ayam buluh,hahah

korn: hahah pe kata ko watkan rumah buluh tuk aku..heheh

zaxx said...

si budak vanilla: waa mesti sedap masakan srawak..:) nak nak..:) hehehe

kak jaa: heheh jom kite ke hutan carik buluh yee haaa..:P heheh

ucu faridah: hahaha ucu bagi alamat sy g poskn,hehehe sy pun terliur tgk kek2 ucu yg sedap tu.. hehe mohon ucu watkan untuk sy raya nie,heheh

zaxx said...

ikan bilis: ahhahah woit2 kalo letak kabaid,jd aym buluh meriam lak,ahha leh guna tembak ko.. hahahaha

mk syahir: eh wa kunun2 nk jd cepwan la..haahah

inche hlovate: leh tahan gak rasanya..hehe leh la try raya nie..:)

zaxx said...

tinta lana: hahaha tu la pasal.duk pusin2 ayatnye..pnjg berjela..haha

tirah zairiL:ok wa dtg dengan korn ye..eh? hahah

PPP: hahah xla.sejak angau ngan cepwan hahah.:P

sueMUNCET said...

macam best je nie.. ;)

zaxx said...

suemuncet: hehe best2.tp paling best part makan je.hahahaha