Pages

Saturday, May 8, 2010

maggie jamborii...



another story of the recipes .. heheh.. duk umah x explore dapur xsah... teringin nak ,makan meggie..kat kolej lama dah xmakan... so ade lak meggi kat dapur..maka alkisahnye.terciptalah resepi hasil campuran cacarmarba aku..hahhah

bahan: meggi (aku gune perasa ayam), ikan bilis, sayuran ( aku gune timun, ngan bunga kobis), cili padi, lada hitam,kicap, sos tiram, tomato,cili merah, garam, gula, bawang merah, sos cili




cara-cara:

1. rendam meggie dalam air panas hingga sedikit lembut.jgn biar terlalu lama, takut terlampau lembut. toskan.
2. goreng ikan bilis hingga garing.
3. tumis bawang, cili padi dan lada hitam. naik bau, masukkan bunga kobis. tambahkan kicap, sos tiram dan sos cili. masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula, kemudian masukkan perencah meggi ayam. boleh tambahkan kiub pati ayam sebagai perasa ( tp mase nie kiub abes,tu yg aku xmasukkan)
4. tambahkan timun, tomato dan meggi yang dah direndam td. gaul hingga sebati..terpulang samada nak berkuah atau kering.kalau nak berkuah boleh tambahkan sedikit air. biarkan sebati, siap!!!
5. bile hidangkan tabur cili merah potong n ikan bilis goreng..mmm.. jom makan!!

0 si kacak dan si cantik berkata-kata...: