Pages

Wednesday, March 6, 2013

Aku Seorang Murid Sekolah Rendah..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Salam Peluk Cium Muah Muah..:)

Musim persekolahan telah bermula... Musim mengawan?? Oh itu jangan ditanya..:) Sensitip katanya.. Kadang-kadang tersenyum sendiri bila mengenang zaman persekolahan dolu-dolu. Innocent sangat zaman tu. Dengan rambut sikat belah tengah disalonkan oleh Puan Mama, ditambah dengan tacapan bedak dua tompok dah cukup menunjukkan aku seorang murid yang baik..ececece..:) Sila rujuk gambor untuk bukti kukuh..

OK fine, tak cute..:P


Hari demi hari, dari belajar ABC sampailah dah pandai makan ABC ..eh? hahaha... Kenangan menjadi seorang murid tu tak kan pernah hilang dari ingatan. Pudar sikit-sikit macam lagu Rossa tu mungkinla... Tapi semua mesti setuju yang zaman jahiliah,eh silap, zaman persekolahan adalah satu masa yang sangat-sangat best dan mengasyikkan kan kan kan..:)

Dulu-dulu masa jadi murid sekolah rendah, main tu satu kemestian.. HAK BERMAIN HAK KAMI katanya... Aku sebenarnya bukan la jenis yang suka merayau, konon-konon berlagak macam anak dara sunti la,tak boleh keluar rumah..coi!! Tapi betol la, sampaikan masa darjah 3 baru aku tahu rumah kawan-kawan aku kat mana, padahal kalau melangkah, tak abis baca sifir dua lagi dah sampai ke destinasi...

Nostalgia sangat..dulu-dulu permainan yang biasa dimain semuanya permainan yang kalau budak-budak zaman sekarang maybe will say---> KOLOT..  Guli, congkak, gasing, kayu songket, layang-layang, main pondok-pondok, tenteng, baling tin dan main kahwin-kahwen.. permainan last yang main kawen-kawen tu sampai bersanding je OK, part malam pertama tak ada.. Harap maklong,hahaha...

Jom lawan main guli jom jom..:P (dengan harapan dapat curik guli korang..:P) Sumber image: Google

Permainan ni la yang menjadi teman aku dan kawan-kawan sampaikan aku boleh kumpul 3 tin milo besar berisi guli saja.. Teruja? Ini rahsianya... Teknik main diktator,kalau kalah aku mintak balik guli yang aku tagang, kalau menang,aku sapu semua guli orang,hahahah..OK kejam..:P Sekarang?Permainan banyak berubah..Almaklumla,zaman dah maju.. Semua hujung jari je..:)

Dulu main guli..... Sekarang??  main snooker...
Dulu main baling tin.... Sekarang?? main bowling...
Dulu main bedil dan senapang kayu... Sekarang?? main paintball...
Dulu main patung kertas...Sekarang?? main patung barbie....
Dulu main kawen-kawen.. Sekarang?? main kapel -kapel..eh?? haha

Kalau part jadi murid-murid innocent ni, aku pun tak terlepas dari main gaduh-gaduh..ala budak-budak... kalau tak pernah gaduh ngan kawan-kawan nanti tak normal pulak..ala-ala alien gitu.. spseies unik..dulu-dulu kalau gaduh, mesti nak mengejek.. "Kau macam Giant!! Kau macam tenuk!! Kau macam Aaron Aziz!!" Eh yang ejekan last tu kalau marah, memang pelik,hahah Aku ingat lagi aku gaduh dengan jiran sebelah umah, padahal dia la best friend aku ,satu-satunya kawan first aku masa tadika.. bila dia tak datang sekolah,aku akan nangis.. tapi boleh pulak bila dah sekolah rendah, gaduh-gaduh. Siap ketuk kepala dia lagi. Kejam aku kan... 

Kat sekolah, aku ni takda la pandai mana, sekadar reti baca sifir 3 je..eh? hahah.. Bila time buat kerja sekolah, jarangla miss buat, tapi ad satu peristiwa yang masih aku ingat. Aku terlupa siapkan kerja sekolah Bahasa Melayu. Bila cikgu dah masuk kelas baru teringat. Punya la jahat, aku cakap tertinggal kat rumah. cikgu bagi peluang..Fuh..lega.. Ye la kalau tak, aku kena buat keja tu kat longkang depan kelas..malu beb!! Mana nak letak muka ni? Nak sorok dalam poket, poket kecik..Tapi tak baik kan menipu. Nanti student aku plak menipu, nak salahkan siapa? Hew.. tapi tu pengalaman dulu-dulu, jangan tiru aksi ini ye anak-anak..

 Paling best masa sekolah rendah adalah hari penyampaian hadiah kecemerlangan.. Bukan sebab aku dapat hadiah, Bukan jugak sebab aku dapat jadi penyampai anugerah ala-ala Grammy Award tu.. dan bukan jugak sebab dapat makan free..huhuh.. tapi sebab time peyampaian hadiah kecemerlangan mesti ada persembahan... Masa ni la kau nak melaram..bukan pakai gaun kembang pink sambil pusing-pusing macam princess, tapi ,melaram buat persembahan.. Aku ingat lagi, masa darjah satu tak ada,sebab tangan patah,tak dapat hadir. Darjah dua nasyid, darjah tiga berlakon sketsa pengemis, darjah empat tarian (lenggok-lenggok okeyh,hahah) ,darjah lima jadi burung.. darjah enam? hmm lupa la, jadi Hariz dalam Ombak Rindu kot,haha... Tapi memang happening la, masing-masing praktis just nak bagi yang TERBAIK!! (Nada Boboiboy)... Agak-agak zaman sekarang ada lagi ke ye persembahan-persembahan macam ni? Bestnya dapat tengok gelek-gelek..eh? ngee...


Macam ni la kot gamaknya keadaan masa hari kecemerlangan..Abaikan pic last kanan bawah..:P Sumber image: Google


Bila hari sukan lagi syok.. sebab masa sekolah rendah ada acara-acara riang ria kanak-kanak ribena.. Ingat lagi, acara lari ikat kaki, terompah gergasi, bawak bola dalam sudu.. eh? dah macam sukaneka.. Aah, betol... sebab tu hari sukan ni happening.. Kat sekolah menengah mana ada acara-acara macam ni kan... tak ke kau terkejut kalau tiba-tiba pergi sekolah menengah, acara padang peringkat kebangsaan ada terompah gergasi, lari ikat kaki versi 15 tahun ke atas..Wah,..rekod.huhuhu...




harap acara ini diolimpikkan.:) Sumber image : Google


Apapun, bagi aku zaman sekolah rendah or kanak-kanak memang beshhhhh... Tak perlu nak fikir banyak benda.. "Lesen kereta takda lagi!" , "Gayah, ko dah masak nasik untuk laki ko ke?", "Pergh, belanja kawen rm40 000? Mana nak cekau duit!!"...

"Tapi, yang kecik tetap akan membesar, Yang remaja jadi dewasa, yang dewasa jadi tua.. 
Itu lumrah. Sebab kita bukan dalam dunia Neverland Peterpan. Namun, semoga bukan fizikal sahaja yang membesar dan berkembang, malah kematangan , kebaikan dan keimanan juga membesar seiring..."

Bobe Bobe: Entry ini tercetus sebab kerinduan pada student-student masa jadi cikgu ganti aritu..cewahh..:)

cuba lihat tulisan kat papan hitam tu.. thats mine,hahaha 




Cuba teka yang mana cikgunya?? Jawapan: semua dalam gambar adalah pelajar.. hahah Bajet..:P







14 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

paripariputih said...

alololo tomey tomey nya ko zul masa zaman kanak-kanak ribena LOL >..<

zaxx said...

Pari pari putih: hahahha ada ala2 justin bibir tak? hahah

Razanah Anis said...

gamba tadika skema tp gamba last tu, terserlah kepoyooan abg..=="

p/s: tulisan cikgu mcm tulisan doktor..-_-

cweet pinky said...

huiyooo , cikgu hensem , hehehe ! bes baca , sedar2 dah habes jer bace (ayat bodek)

CP pown tak sabar jer rase nak mengajar , macam mana la anak murid CP nanti .... neves !

(poyo ! baru sem4 :P )

new entry :

http://dariilhamkehati.blogspot.com/2013/03/memartabatkan-bahasa-melayu.html

zaxx said...

razanah anis: hahaha ini semua poyo..:P

Cweet Pinky: hik hik hik makaseh..:) pergh best tau bila dh dpt ngajar..:)melayan kerenah student..hihihi

NAL said...

bagus la zul..
daripada dididik sampai jadi pendidik..
Alhamdulillah..

zaxx said...

nal: :) dunia perguruan memang mnyeronokkan..:)

inche hlovate said...

haha dulu aku main tu patung kertas tu. berplastik2 aku simpan. kalo mak aku jumpa dia bakat terus. bersepah katanya. sadis. tapi zamn kanak2 kita dulu memang best

irsah blog said...

Nape lar dulu tak ada cita2 jadi guru..erk...

Asa macam nak gi lawat sekolah lama lak.. huhu

Etuza Ezawarna said...

aktif..awak masa zaman sekolah ..tahniah..baik punya lah

Nick Nashram said...

hahah..aku pun sama.
masa sek rendah dulu rambut sikat belah tepi.
skng ni dah tukar kepada pacak pulak.

Seneorita Baharin said...

teringat zaman budak2 dulu, sempat jgk main guli, main bola beracun, teng teng, n kawen2 mmg pernah maen..hahaa..budak2 sekarang mn ada dah maen benda2 cmtu, semua main game kaat ipad,iphone je..huhuhu..sadis btol..

hafiz hafizol said...

hai cikgu.. eh ! hee

Cik Pensil said...

tak pernah main kawen2 sebab tak da kawan lelaki masa kecik2 dulu. kawan sekolah ja aada -_-"