Pages

Friday, January 25, 2013

Harta Karun Itu Al-BurBur Yang Punya... ("Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com")


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Tersebutlah kisah.... eh bukan tersebut je, terdengar, terhidu, terlihat, dan segala macam ter yang berkaitan dengan pancainderalah... ada seorang pemuda yang tingaal sebatang kera.. eh silap lagi, maksudnya kara, sebatang kara.. sebatang kera tu lain pulak maksudnya nanti... ye tak..
Arakian nama pemuda yang kurang sikit je kemachoan dia dari Amar Asyraf ini bernama Al-BurBur. Mungkin ibu bapanya suka makan bubur, tu nama anak pun tak ngalah, nak ikut peberet gak.. unik...

Walaupun miskin, Al BurBur tidak kesunyian, kerana pepijat kesayangannya bernama Pelangkung (konon nak tiru Plankton dalam Spongebob la) ada senantiasa. Nak harapkan Cha Cha Maembong temankan? Jangan harap... nak kena lambung, silakan.. 

Satu hari, Al BurBur dan Pelangkung pergi ke hutan untuk mencarik cacing kerawit buat umpan ikan dugong yang akan ditangkap esok. Sedang asyik mengorek lobang idung tanah, tiba-tiba Al- BurBur tersentap mak nyah, kerana batang paip tandas awam yang digunakan untuk mengorek terkena sesuatu... Lantas diambil barang yang entah pejadahnya itu lalu di belek-belek... Dalam hati ada tamannya seraya berkata: "Apakah ini?? Ada tulisan... I.P.A.D!!" Apoko bondo ea jang??" 

******

"Barangsiapa yang dapat ketemu Neelopa.. eh silap, dapat ketemu harta paling bernilai untuk muzium beta, maka dia akan Beta kurniakan darjah kebesaran paling tinggi dan Beta kahwinkan dengan puteri Beta"

Al BurBr tersentap dari lamunan terhentinya.. Titah Sultan Ul Junju pagi tadi masih menjadi igauannya ibarat fenomena Gangnam blas stye kegilaan anak muda masa kini... " Aku mesti mencuba!!" Bisik hatinya sambil tangan terus tetap setia melombong telinga Pelangkung.

Masa yang ditunggu telah tiba. Al Burbur dengan konpident tahap suria baja hitam melangkah ke istana.. Dia yakin berjaya menambat hati Sultan Ul Junju dengan barang yang dijumpainya dulu.. Masakan tidak, dia sendiri saja tertarik dengan benda itu, sampaikan tergelak sakan tanpa henti dengan kelajuan 180km/saat selama dua puluh malam purnama. Baginya, benda itu amat menarik haitnya yang lara. Tambahan pula, dia telah mencuba bereksperimen ke atas beberapa orang.  Mak Midah, bersalin dengan lancar selepas ditunjukkan benda tu, siap baby tu tumpang gelak lagi. Tu ha Pak Jemut umur 80 tahun yang takut nak berkhatan, terus berani sampai mintak khatan kali kedua, pun selepas dia menunjukkan barang yang dijumpainya itu.. Istimewa bukan??

*******

Di istana...

Tiba giliran Al BurBur...

"Ini harta sangat istimewa.. Kandungan nya cukup menggeletek seluruh inci siapa yang melihatnya.. Info? sudah tentu ada... Yang penting, gaya bahasanya yang indah, tapi bukan melara cuma sempoi, santai hendaknya... Menyesal? Apakah itu? Tiada perkataan menyesal jika kalian menatapnya.. Sungguh, ini benar belaka... ditambah dengan kemesraan siperekanya, siapa yang tidak tertawan? rupanya, tajuknya, ceritanya...."

Belum sempat dihabiskan ayat, Sultan Ul Junju merampas barang itu dari Al BurBur.
"Beta tidak percaya!!" sambil terus melihat barang itu..
Baru sesaat kau datang sahaja Sang Sultan sudah terpana, disulami gelak ketawa sambil guling guling...

"Ternyata kau benar!! Layoutnya yang hitam penuh misteri, dengan susunan widget yang kemas, dan paling beta suka ialah isinya. Lain dari yang lain.. sengal, memang sengal! hahaha..tapi satu je komplen beta..... UPDATE selalu, beta tak sabar nak baca lagi dan lagi..hahahah kau menang!! inilah harta muzium beta yang baru..nah puteri Dinding AlleyYez beta!" sambil menolak puterinya tanpa memandang kerana mata asyik ke harta barunya...

Maka hiduplah Al BurBur dengan happily eber after noon... Puteri dapat, jadi kaya pun dia dapat..  Hanya dengan harta yang unik ini.. Dengannya, hidup pasti bahgia.. APAKAH.. destinasi pilihan anda..

hyper contest ada apa dengan blog MK Syahir
Harta itu.eh? jadah pe Apakah leh baca dari Youtube,hahah



P/s: Aku menaip selaju mungkin coz takut tak sempat join,hhuhuhu last 25 Jan kan.hehe harap2 sempat. Maap bro MK Syahir, baru berkesempatan join..:)
entry ini adalah untuk segmen Hyper Contest Ada Apa Dengan Blog MK Syahir anjuran blogger retis ni..:) Jom yang lain join, harap dateline dilanjutkan..:) Nak join , geletek banner kat bawah ni..:)


hyper contest MK syahir.com
Geletek ini banner punya...

"Hyper Contest - Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com" ini telah disponsor oleh blogger-blogger awesome broframestone.comhyebro.combabyaimacomel.blogspot.commizruha.comarjunapopkorn.blogspot.comzestpurple.blogspot.comfuh.mywww.yanty.mybelognanabyte.blogspot.comdenaihati.comkhaiartzfar.blogspot.comciktom.comphat.myqueachmad.com dan di adili oleh benashaari.com dan mksyahir.com


37 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

NAL said...

ahahaha..kelakar sgt la zack..
all the best !

MawardiYunus said...

Pew mihon mk bagi 500 untuk entry ni .

MawardiYunus said...

Pew mihon mk bagi 500 untuk entry ni .

kopi pasta said...

LOL...smoga berjaya dalam segment retisss mk syahir tu..tapi bila burbur disebut berulang2 kali, err dh lain dh bunyiknya =.=' phm2 jerla ya :P

cweet pinky said...

gudluck na ... cam siot je citer , kelakar , hahahaha !

zaxx said...

Nal: thanks nal..:)

mawardi: hak hak hak... 500 ? wow pakcik kayo,, ahhaha

kopi pasta: thnks..:) eh? aah la bunyi macam kena censored je hahahha

cweet pinky: heheheh makaseh ye..:)

Azwar Syuhada said...

Good luck.. :)

Kuazue Mohd said...

as salam... cik azue datang vertandang...by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

potia casadelarossa said...

perghhh tak menahan Zul... sengal semacam jek... ensem header tu... pinjam blh?

cweet pinky said...

sesame :D hehehe , dtg lawat balas kunjungan , hehehe ~

Leeza dayasari [santai leeza] said...

apa-apapun all da best k.

Anonymous said...

sie eine Arbeit machen, um zustzliche [url=http://www.onlyyoutony.com]ralph lauren[/url]regular sleep although there are a few [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren pas cher[/url]vintage baby clothes needs an even more [url=http://www.onlyyoutony.com]ralph lauren homme[/url]they are today. The designers have also [url=http://www.onlyyoutony.com]http://www.onlyyoutony.com[/url] fulfill the dream of golfers so you can [url=http://www.onlyyoutony.com]http://www.onlyyoutony.com[/url] can be ultra float to the landmass store.A

paripariputih said...

hahahha aku dengan besau tapak tangan sebesau stadium bukit jalil mendoakan ko berjaya zul merangkul hadiah ke pertama hahaha sengal jer ^_^

Yumida Huda said...

hehe...kreatif! unik! al burbur..mesti byk bubur...nak mamam...

FOLLOWER KE 438

zaxx said...

azwar..thnks ye..:)

kuazue mohd: akak..:) sy dh join GA akak..:)

abam potia: hikhik hik header tu adik razanah yng wat..layout ni pun,hiihhi

zaxx said...

cweet pinky: heheh jemput2 lepak sini..: heheh

leeza; hehe thnks..:)

zaxx said...

paripariputih: hahahah mak aih besar tapak tgn.hihiihhi..:) makseh mama..amin,hhehe

yumida; hk hik mohon add friend fb al bur bur ye,ahhha

Shawn Razaleigh said...

kuikukkui. dah mcm jubur bunyik burbur tu. goodluck

Kuazue Mohd said...

as salam.,..

cik azue dah polow awak balik..tq na sudi memeriahkan suasana..
Good Luck!

hana hadi said...

waah..mmg terbaik.baru tau motif sebenar entry ni.hehe

محمد رازيق said...

all the best bro :)

aien hermionie said...

hehe.. kelakar betol...

zaxx said...

shawn: hahaha aku baru perasan bunyinya macam tuuuuttttt..haha

kuazue mohd: heheh tnks kak zue..:)

hana hadi: hehehe sesaje je reka cmne..hehe konon2 nk lain dr lain la.:)

ajiq: hehe tnkhs bro..

aien: heheh jom gelak guling2,hehe

aNiss :):) said...

haha. kelakar :D

Aku Penghibur said...

haha kelakar.. segmen di dasyat tu

Hatimi Tahirruddin said...

punya la khusyuk aku baca rupanya entri segmen....haha

Yana Sakura said...

pergh!! kreatif2..
mula2 bca yana dh msuk alam cite tuh..hehe
akhirnya,tertipu krn sgt hyperbola.kah9

all the best n gud luck yek abam Zul:)

#bodek2 la cket abam Ca'er kita tue mna tau nnt dpt no 1 bestt woo..share cket adiah..hehe :p

wantie said...

good luck.

best plak nama al Bur bur.

boni kacak said...

macam siot je kan entri ko ni.hahahaha.. apa2pun, selamat bersegmen dan good luck my friend :)

ejulz said...

hahaha.. gud luck bro..

Rosmiza Ali said...

Sungguh menggeletak pankreas kecik hamba.. Ngahahahahhaha!

are_lin@yu said...

folo sini ;)

are_lin@yu said...

folo sini ;)

MK Syahir said...

dah baca entry hyper contest Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com buat kali ke-2 untuk sesi pemilihan sortlist :)

Ecah Shaimi said...

haha..super duper punya entry..pasal join segmen ghupenye..ingatkan kisah ceghite dongeng...bahahaha..sampai abis baca dgn nada & gaya ala2 baca buku hikayat..adehhhh...Best!Ecah suka entry ni..hahaha

MK Syahir said...

tahniah..anda berjaya tersenarai dalam short listed top 14 :)

KorN said...

hoi... masuk sini cepat

http://arjunapopkorn.blogspot.com/2013/03/mati-kutu.html