Pages

Saturday, November 24, 2012

Pandai Adobe Photoshop? Yes!! Anda boleh jadi Mak Andam..

Assalamualaikum dan Salam Peluk Cium Muahhhhhh mUahhhhh...

"Muka ngko ni tak banyak jerawat ha..tak payah la Mak Jemah tacap beria.. mak jemah tonyoh sikit-sikit  je la... nah tepung ubi..Kasi putih itu muka..."

"Nak mata galak?? ngko letak la eyecadow bling-bling .. kan cantik tu ha.. xpun, meh Mak Jemah wayering nak tambah spotlight kasi lagi bling..."

"Apa? Pipi pun ngko nak tacap lelebih? oo nak nampak tulang pipi katanya...Jap mak jemah toreh guna pisau yer..Ha.... kan dah nampak tulangnya tu.. awrrr!! putih gitew!!"

Wah, puas aku melakonkan watak Mak Jemah Si Makeup Artis depan cermin ni..Kelasssssss ko Jemah!! Agak-agaknya vouge tak aku jadi mak andam..(Mohon pengsan..:P)

abes dah sesi lakonan mak jemah,jom pegi sesi celoteh plak...Adobe Photoshop dan Solekan Mak Andam memang ada persamaan.. Kenapa? Sebab diorang adik beradik..eh? Haha itu tipu.. 

Kedua-dua nya memerlukan skill, teknik, kreativiti dan layer! eh? Layer? aah..  Menatang apa tu? Biskut raya ke? Tak..layer tu adalah lapisan, dan lapisan ni la yang penting bagi gambar diedit nmpak cantik dan solekan yang dibuat nampak smooth..  Aku baru la perasan peranan layer ni sepanjang menjadi bodyguard a.k.a peneman sepupu aku , seorang mak andam yang sedang memboyot perut.. bukan sebab kekenyangan makan sate tapir doploh cucuk, tapi sebab ada makhluk dalam perut tu..hikhik bakal anak sepupu aku la tu..Eh, kalau anak kepada sepupu kita panggil dia apa ek? (konfius jaP!) MUngkinkah dupupu? dwipupu? kupu-kupu? or Penyapu? eh??

Nah , korang tengok tah brape lapis tah satu muka tu ditonyoh ngan alat mekap... pernah aku tanya, biasa brapa lapis kalo solek-solek pengantin ni? dia jawab kadang-kadang sampai 6 lapis kalau kes muka yang ada artifak,huhuhu.. mak kaw, dah macam kuih lapis dah lapisan-lapisan dia...hahah.. ok, untuk kejelasan anda semua, ni zaxx ada paparkan sikit gambor yang digoogle, credit to blog CAHAYAMATACOLLECTION untuk gambar-gambar ni.. (aku tak sempat snap gambor time sepupu aku tu menyolek orang)



  
Ni layer first kaler oren... kasi tutup bahagian keliling mata

Ni layer kaler hijau lak,kasi tutup cela.. bukan nak kasi muka warna toyol k..:P

Ni lak tah layer ke brapa tah,huhuuh tapi pas pakai compact powder n loose powder katanya (btol tak ea,aku tibai je,haha)

Ha kan dah cakap, banyaknya layer untuk solekan ni.. Ni sebanarnya yang aku nak kaitkan dengan Adobe Photoshop tu..layer oh layer..:)

PAstu, dah penat menoyoh, mesti la nak tengok hasilnya kan... puh kanan puh kiri puh tengah-tengah...uish..panjangnya jampi.. taraaaaa..nah , tengok la sendiri hasil tangan sepupu aku tu..:) leh gak tengok kat SITI BRIDALZ..:)











Dah banyak menaip ni aku makin keliru, pe sebenarnya intipati entry nie,hahah xpe layan je..:P Kerjaya mak andam pun rupanya ada gak citer-citer menariknya.. aku yang lagak ala-ala wartawan pun menemubual le sepupu aku tu.. Waktu dia tengah sarat menganduung,still dapat tempahan,coz yang menempah tu nak sangat disolek dia.. ikutkan memang time tu no more order... nak dijadikan cerita, dia ni plak asyik keluar masuk hospital je.. masalah tu la ,ni la.. so satu hari tu, perut wat hal, kebetulan pagi tu lak ada order makeup sanding. Tapi disebabkan kesiankan si pengantin,digagahkan gak sampai mintak hold kat ambulans dua jam, tunggu jap ea abg drebar..huhuhuu... siap solek je,,trus meluncur laju pegi hospital... 

kelass kaw jah kan..huhuh siap leh hold ambulans..:) Disebabkan entry ni dh lama tertunggak..so baby dalam kandungan tu pun dh selamat dilahirkan..:) oh my dua pupu..:)



p/s: agaknya kalo aku la bersolek, mesti ala-ala rozita che wan kan..hehehe gini la kot gamaknya muka aku lepas di solek...------>
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

SANTEEK!!!!!

43 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

Iffah Afeefah said...

memang belayer2 cm adobe potosop jugak

tapi y tu layer2 jadi antu bukan jadi cntik haha

Cik Pensil said...

kalu dah berlayer2 tu rasa dah pakai topeng je .

tapi utk raja sehari mestilah nak cantik , pastu make up .

santekk sangat Zul Ak bila bersolek . nanti hari bersanding make up macam tu jugak . haha . masuk paper nanti :p

paripariputih said...

mangkuk seramik punya budak.. ha ha ha asal ko tak update n3 ni tuk tahun 2020 jew?? ha ha ha >..<

erk.. pandai kakak sepupu ko make up... aku pun nak cuba jugak la teknink layer yg aku nampak dah mcm mata panda la plak kan... kelas ko jemah ha ha ah >..< mohon ko alihkan muka zombie ko yg kat bawah tu...bertabah aku nak tengok =..=

Mk Syahir said...

kah kah kah..bengom sayam ni..awrrr!

zaxx said...

iffah afeefah: hahah kan.. pelik gak guna oren n hijau,,tp tu la rupanya cara nk hilangkan cela..:)

kerana pensil: hahah tu solekan alaf baru.>:P

zaxx said...

ppp : ni nti khas untuk solekan zzaman siber,ahhahaha jom solek aku k..:P

mk: abam..mohon kita sanding abam bg syg solek ea..nk pakai gaun pink.>:P

baby comel said...

hahaha, aku tak tahan nengok jembalang kat atas tu.. semart giler! :p
cantik la solekan2 sepupu hang tu. xnampak sarat sarat. stil look natural, dah bersalin kan? nanti abis pantang muhun beliau mekap kan I pulak ye :) hehe,
Hai baby baru.. comeynya dia. sape nama? baby girl eh?

zaxx said...

baby: hahah jembalang yg hensem tu kan.>:P nak mekap ke? gtau je bila,hehehe kalo free no probs..:)
anak laki tu..syamil naufal..:) hehehe

Leeza dayasari [santai leeza] said...

isyh gmbr yg akhir tu.. hambuih2..

zaxx said...

leeza: kacak kan yg paling bawah tu,,.hhehehe

zaxx said...

leeza: kacak kan yg paling bawah tu,,.hhehehe

Hanif Idrus said...

Sebuah entri paling lama sampai baby dah keluar...hihihihihi.

boni kacak said...

hahahahaha.. memang..aku setuju dengan ko.memang ada persamaan..hheeehehe

KorN said...

ehem3.. aku nampak blog ni dah ter update.. perghhhh.. comel gambar last tuh.. aahahaha

PRINCESS FARISHA said...

singgah sini nak jemput join segmen : http://diarisedetiklebihfarisha.blogspot.com/2012/11/pencarian-bloglist-musim-1-diari-farisha.html

Leeza dayasari [santai leeza] said...

terjah sini lagi....

rYnaH zaH said...

dah seronok2 tgok owg makeup tetiba lak jantung terhnti seketika...mang gilew t muka mamat tu hahahha

Mohd Lokman Bin Ramli said...

haha.. teruk2.. mcam zombi hidup

Cik Yaya said...

wahhhhhhh beria tgok entri yg atas..smpi bwh ic last tu terkojutz sekojp den ni ha...adoi..nsb bek xde skt jntung..huhu ..pndai yerrr ^,^

zaxx said...

hanif: huhuu aaah terkandas dalam draf je entry ni..:P

Boni: kan..ada persamaan..tp ada tak persamaan aku dgn zombie,hahaha

korn:kan comel sgt yg last tu..mhon wat adik angkat,hahahah

zaxx said...

Princess farisha: thanks jenguk blog ni.insya Allah,ada masa zaxx join segmn awak..:)

leeza: waah thnks..jenguk dua kali gitu..:)

rynah zah: hikhik..eh2 yg last tu paling cun gambor,hahah

zaxx said...

lokman :hahah zombie kampung pisang tu..:P

cik yaya; hikhik..jgn terkejut..tu muka sebenar zaxx hahahah

KorN said...

sila update..

zaxx said...

baik bos korn....

hazwan hairy said...

hahaha smpai cmtu skli gerun tgk..haha

zaxx said...

hazwan hairy: hikhikhik....kan gerun sgt..:P

محمد رازيق said...

hahaha. seram. terkejut aku.

cweet pinky said...

CP pown suke mekap tapi tak sangka kan ade mekap berlayer2 cmtuh , mesti berat muka ...

DzuLagiL said...

gege....
buatkan satu gambar photoshop gak..
:)

DzuLagiL said...

gege....
buatkan satu gambar photoshop gak..
:)

محمد رازيق said...

bila entri baru bro. ngah menanti2. hehe

tirahzairi said...

wane hijau pon ade? awat wa tataw?huhu

Cik Tomorrow said...

errkkkkk , gambar akhir tuu.....hampir nak gugur jantung dari batangnya ....uhuk!

afzalsukasuki said...

aku ingatkan hasil kerja ko..tu yg aku agak terkesima sbb setau aku tangan ko ni mahir bab2 menggali kubo je.paling koman pon gali poosat..xdenye bab nyolek2 orang ni :P

Liyaa Mf said...

Eh, nape masa aku kawen dulu takde la sampai berlayer2 siap ada kaler hijau bagai? Ish, kena tipu la aku gamaknya kannn? Tapi aku rasa aku cantek je masa kawen. Ohh, natural beauty lettew agaknya. Hakhak! :P

Eh, yang ni serius. Cantek la hasil solekan dea. Aku suka! Aku dah la suka bab2 make up ni. Gila hebat dea leh hold ambulan 2 jam ek? Hahaha!

Edy Fee said...

bayangkan kalau naik pelamin make up mcm tu

KorN said...

aku buka je blog ni, mesti xde uddate baru.. bila nak hupdate hah?

outbound malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Bukanlah suatu kesalahan ketika kamu mencoba dan kemudian gagal. Satu-satunya kesalahan adalah ketika kamu tidak berani mencoba
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ..

Eyda Syahida said...

ohoiiihoi ! hahahahaha

dua pupu tu anak hang dengan anak kepada sepupu hang . depa jadila dua pupu .


kalau yang baby tu , kira anak sepupu hang la . hikhik



muke vampire . arghhhhh >_<

hnahdy said...

aaaa.. zomba

biar betol 6 layer.berat muka..oren putih hijau kuning semua nak letak last2 koko jugak :P

adza irdawati said...

mak dara nak try style makeup yg last sekali tu bolehhh

seribupilihan said...

klu terjumpa tengah malam gambar yg last skali tu terus pengsan..hehe..:-)

Miss SS said...

fuyoo..x penah tgk mak andam solek pengantin. heee~