Pages

Tuesday, January 6, 2015

Siapa Alihkan Keju Saya?



Anda ada satu kawasan yang penuh dengan keju dan anda sedang menikmatinya dari sehari ke sehari. Namun, suatu ketika, semua keju itu hilang. Apakah yang akan anda lakukan?

Nukilan kreatif Dr. SpencerJohnson “Who Moved My Cheese?” ini bukanlah semata-mata cerita fiksyen ala story telling kanak-kanak macam yang mak kita selalu baca bagi mata kuyu lantas terlelap, tapi sebenarnya berkait dengan kehidupan kita yang sentiasa perlukan perubahan dan perlu ucapkan selamat tinggal kepada zon selesa.

Serius, pertama kali membaca tajuknya, memang dalam fikiran terbayang mod kisah kanak-kanak yang dibaca semasa waktu mahu memejamkan mata. Tapi yang menghairankan, ada caption “One of the most successful business books ever” Ok, apa kaitan keju dengan bisnes? Lagi membuak-buak darah muda yang tinggi nafsu ingin tahunya. Kebetulan di saat dan ketika ini, buku berkaitan bisnes memang menjadi penggoda diri. Persoalannya lagi, ini buku bisnes jual keju ke?

Baca sampai habis, baru anda tahu kisah disebaliknya. Memang ada wujud keju tapi diibaratkan sebagai kemahuan diri dalam kehidupan kita, tak kisahlah berkait dengan kerjaya, perhubungan mahupun hajat yang ingin dicapai. 

Ceritanya bermula dengan 4 watak yang digambarkan sebagai 4 jenis manusia dalam dunia yang mereflek kepada perubahan. Dua ekor tikus yang bernama Sniff dan Scurry serta Orang Kecil bernama Haw dan Hew. Mereka menjumpai bekalan keju dalam Maze hasil pencarian mereka. Namun, apabila satu hari semua keju itu hilang, mereka terpaksa mencari kawasan keju yang baru di dalam maze itu. Sniff digambarkan dengan sifat manusia yang cepat mengetahui perlunya sesuatu perubahan dilakukan. Contohnya, kalau korang rasa dah nak terkentut, cepat-cepat la berubah tempat duduk dan lari jauh-jauh. Ok yang ni aku gurau. Scurry pula mereflek sifat seseorang yang cepat bertindak kearah perubahan yang difikirkan perlu. Haw dan Hew menggambarkan sifat sesetengah manusia yang takut akan perubahan. Namun, Haw akhirnya sedar perlunya untuk berubah demi mencapai sesuatu. Hew pula terus dengan ketakutan untuk berubah dan tidak berani mencabar diri untuk berubah. Ala-ala dah tau diri tak pandai nyanyi tetap tak nak ambil kelas vokal Cikgu Syafinaz. Ok,ni takda kaitan,opps..

Pokok pangkalnya, jangan takut lakukan perubahan. Lumrah hidup, kita akan berasa bimbang perubahan yang dilakukan tidak memberi impak yang diharap. Tapi kalau kita tak cuba macam mana nak tau kita berjaya atau tak? Kau rasa dalam hidung ada tahi hidung, tapi tetap degil tak nak usaha guna jari kelingking melombong mereka, maka akan kekal lah mereka bersemadi di dalam lubang keramat itu. Kan kan kan...


Walaupun buku ini sebenarnya dah lama berada di pasaran, tapi aku baru baca. Itupun selepas usaha menggeledah beg adik aku. But, for sure, cuba lah baca buku ni, harap-harap korang pun dapat jumpa korang punya “New Cheese”...

10 si kacak dan si cantik berkata-kata...:

Noor Atikah Ramli said...

one of my favourite book ! besttttt buku nie . heee

cweet pinky said...

tapi dalam english, hahahaha ~

Syah said...

Assalamualaikum ;D

saya jual iphone,samsung,oppo,powerbank dan gadjet lain.
jemput singgah blog saya

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

dan ig saya @nurnasuha96_

whatsapp : +60196117811

NUR CAHAYA said...

review blog aawak di sini :D

NUR CAHAYA said...

review blog awak di sini :D
http://dariilhamkehati.blogspot.com/2015/08/14-blog-review-zaxx-in-house.html

Puan Wawa said...

cerita yang unik..:)

acik nadzirah said...

best baca buku tu.usaha gile cari yg BM punye.last2 jumpa jugak

GaRy™ said...

poor dad rich dad pun best gak... :) nanti nak try baca buku ni pulak. afdlin ada mention pasal buku ni hari tu dalam lawak ke der kan?

CAROLINE MACK said...

To support exercise & build muscle one should eat regularly about 5 to 6 meals a day . Good quality fuels coming into the body, particularly protein & carbs will help to build muscle & the metabolism boost to lose fat. Every 4 to 6 weeks you need to alter some part of your routine whether it is number of reps you do, amount of time you rest, the exercises you perform. Keep a journal of your workouts to record your progress.http://shredhdxabout.com/muscle-hd/

Dewi Aja said...


Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, musik, video, film dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis