Pages

Saturday, May 15, 2010

MC... Master of ceremony or surat MC?





aku n fifi pas abis tugas...

MC atau dalam bahasa omputehnya Master Ceremony or Mr. Chairperson...
bidang tugas lebih kepada menjadi pengacara majlis...
orang yang terlibat untuk mngendalikan acara sesuatu majlis..
ianya lain sedikit daripada pengacara macam kat TV tu...
tapi dua2 aku suka..
Mc majlis dan jugak pengacara TV..
tp untuk sampai tahap pengacara TV ..
uhuhu..jauh panggang dr api...

Berada kat UPSI ni aku ada gak libatkan diri dalam hal2 pengacraan majlis ni..
tambah2 lagi dalam acara SUKSIS..
hakikatnya aku memang xda pengalaman langsung..hehee
sekadar mencuba,haha..
minat tu yg penting..
bila diimbas kembali..
sepanjang berada di UPSI ada la beberapa event yg aku join..
tp semuanya tu xder la event besar pun..
start dgn first semester, aku jd MC untuk majlis hari raya program wacana..
untuk nie aku leh kategori MC jenis campur...
coz mula2 tu rasmi,then start spontan masa mula persembahan..
berpasangan dengan Rafiah,aku cukup selesa..
tp besala kalo dah spontan nie, idea mengarut la byk keluar..
coment from my lecturer.. kena tau kesemua perkara mengenai majlis,
jgn lupa nama tetamu...coz time tu aku terlupa (xtau sebenarnya) nama suami my lecturer tu..
heheh..sorry puan rohaizah yer..hehe

next.. first sem gak masa majlis penutup latihan intensif kawad kaki..
time ni walaupun just event kecil-kecilan, tp try gak wat the best..
first time berpasangan dengan Sayidah..
she is one of the best MC for me..
waktu ni la aku dpt style aku..
hehe.. idea dr Mdm kursus english aku dulu..
dia kata " use attention grabber to capture audience attention"
tu la yg aku wat.. yg aku dpt fikir, attention grabber yg pling disenangi ialah..HUMOR!!
ya sebab tu aku n Sayidah try fikir apa yg leh wat org ketawa..
thanks to en. KEm..jurulatih kami..
dialah jd bhan kami wt lawak..
byk gaya dia yang kami tiru..hahaha...
dan skrip semuanya spontan coz kami mmg xsempat nak wat skrip..
so pe yg kami leh wat? redahh je ar..
well tu la first time aku n sayidah ditonjolkan dlm SUKSIS...

go to the next event..
sem dua ader ker yer??
oo kalau tak silap masa kursus etika..
yup sekali lagi aku dipasangkan dengan sayidah...
aku memang sgt2 selesa bekerja ngan sayi nie..
dia pun byk idea, n dia mudah terima idea aku..
betul2 xstress bila ngan dier..
pe yg aku suka, kami saling membackup..
ni lagi tugasan MC spontan atas permintaan Puan ROs..
so bila spontan skrip mmg spontan gak..
bila ade yg blurr,yg sorang lagi akan backup..
tu la yg penting bila MC berpasangan..
lagi sekali teknik yg sama kami apply..
try to find any humor sbyak mungkin..
cuma yg mjlis malam ni, coz masa smkin suntuk,
so bila dah time yg hujung2 tu, gimik2 dah xleh wat..kejor masa..hehe..
papepun..enjoy!!!

sem 3..xder rasenye... hehehe
jom ke sem 4 lak..
ha time nie ade peluang jd MC untuk program kolej..
tu pun bidan terjun jer..
thanks to acad n naimah yg sruh aku join...
at least experience tu yg aku nak..
untuk FLOFAF yg mmg aku pilih sendiri adalah untuk MC pertandingan dikir barat..
berpasangan dengan acad..
acad bukan calang2 orang tau..
dia gak antara MC the best selain sayidah..
Mc kali ni..ya jenis Spontan lagi..
untuk MC nie merasa la pakai baju sponsor.hahah
time nie aku mmg sgt gugup..
acad la yg tenangkan aku..
respect kat dier..
dier begitu tenang...
oleh sebab aku sgt2 nervous, mula la aku bertutur laju,
macam train memecut..haha
sorry naimah..
papepun really a good experience for me..
thanks naimah selaku Protokol masa tu..

baju sponsor...hahah

lagi satu untuk pertandingan nasyid..
yg ni betul2 bidan terjun..
ikut jadual bukan aku yg jd pengacara..
n aku rehearsal pun last minit..
aku kan ada latihan kawad siang tu..
pas balik naimah call..
giler ar bergegas nak tgk skrip semua..
pasangan aku..FIFI..
seb baik naimah kata dah ada skrip, cume ubah2 ikut kesesuaian..
kalau ada skrip mknenye Mc formal la kot..
No.. separa formal.. NAimah nak ala- ala dikir barat hari tu,
tp skit lebih formal..
hmm..camne fifi?
haha bantai jer ar..
last2 masa kejadian..trus bertukar macam formal..
ni la akibat bergantung pada teks.hiihi
well, so sorry..
tp mlm tu aku suka sgt..coz ada Azzam idola kecil wat persembahan..
hahah leh kasi Ima jeles nie.
tapi pe yg aku agak kesal malam tu ialah tindakan aku ni..
ada masalah teknikal masa azzam..
so mmg senggang masa tu ada byk..
kalau ikutkan secara professionalnya, sbg MC aku leh la cover..
wat2 interview azzam ke.. pape je la supaya xnampak kosong...
but aku x wat.mmg nyesal pastu..huuu..
tp mcm aku ckp td semuanya pengalaman dan pengjaran kpd aku..

Azzam di flofaf ( taken from Farisazmi blogspot)

rasenye xder dah kot yg aku join..
coz kbyakan event untuk suksis aku terlibat belakang tabir..
untuk Event baru ni jd Setiausaha n SM (stage manager)
but i am a bad SM.hahah
bg event lain2 just MC xformal untuk mjlis kecilan cam majlis besday..
kat sekolah sebenarnya ada gak terlibat ngan Mc..
cthya masa seminar, MC perhimpunan of coz la..
pengawas..xleh lari jd MC perhimpunan.hihi
secara keseluruhan,aku mmg minat terlibat dgn bidang ni..
mencabar minda dan mental..
bak kata acad, MC la antara penentu majlis berjaya ke tak..
kalau MC xdapt handle majlis dgn baik.
so ada kecacatn majlis tu..

aku sgt2 gembira berada bersama MC berbakat terutama yg ada dlm suksis,
byk yg aku dpt belajar..
dlm suksis ni.. bebrapa nama yg aku leh sebut sbg MC berwibawa..
Sayidah dan Acad sgt fleksible dan versetaile..
dua2 format spontan n formal boleh diorang bawak..
Faris sgt2 cocok bila jd MC spontan..
coz dia mmg pandai berhumor..
untuk MC Formal stakat ni yg mendominasi semstinya senior azila or kak cik..
bakat sbg MC formal mmg xleh dipertikai..
selain nada suara n tona yng mmg kene untuk majlis formal,
kak cik pandai kwal mjlis..'
sbb tu la masa majlis kwad komaden bersama naib canselor baru2 ni kak cik dipuji..
aku respect sama kak cik! heheh
senior armadi pun antara MC yg terbaik.. he's fleksible too.
nama2 lain..senior asmira n senior basiro
nama lain bg yg bukan suksis..emm..
aku kagum ngan faris jasmi..dia sesuai ngat untuk spontn n rasmi..
jd dj lg sesuai..
suara dia yg garau n macho sgt2 sesuai sbg MC.. jeles2.haha

tp sekarang situasi kami dlm suksis memang nak kan ramai lagi yang boleh terlibat jd MC..
so atas dasar keterbukaan, ada gak pelapis2 baru yg bg aku mmg boleh diketengahkan..
antaranya Asmad, Zulfadli, Yan, kak Effa, Naimah, Kak Huda n junior2 yg pergi audition MC
yg kami adakan.
aku berkesempatan untuk jd salah seorang panel audition tu ditemani sayidah n acad..
wah gembira aku diberi peluang ni..
seriously aku bukan nya terbaik pun untuk audition org..
aku masih dalam pembelajaran...
so time tu aku leh bagi komen secara overall jer ar.
dr segi teknikal biar la otai2 yg bagi komen.heheh
tp kak cik xdpt hadir malam tu..
ha kat audition ni mmg hampir kesemua yg hadir berbakat..
smpaikan aku leh kata ada yg lebih baik dr aku..huuhu
antara yg hadir malam tu.. efasha, shakirah, robihah, ummi,hadi,faris,naimah,yan..
aku sgt berpuas hati dan lega coz ada pelapis yg akan
menggantikan kak cik, sayidah, acad dan MC senior yg lain...
setkat nie yg dah kami tonjolkan untuk event ialah efasha, robihah n ummi..
untuk Ramah mesra HEP n jalinan mesra baru2 ni..
well diorang mmg xmenghampakan.. Good Job Girl!!!


dah byak celoteh pasal rentetan aku sbg MC..
mmg satu pengalaman yg sgt menhiburkan n aku enjoy sgt2..
ada bebrapa perkara berdasarkan pendapat peribadi aku ttg MC ni..
khususnya Mc majlis la..
1. menjadi seorang MC memrlukan satu kemahiran komunikasi dan pertuturan yang baik..

2. MC yang baik adalah yg dapat menarik audiens untuk terus lekat mendengar setiap bait kata-katanya..

3. MC perlu sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan yang tak dijangka sepanjang majlis.
jgn panik bila perkara tersebut berlaku,sebaliknya perlulah dengan segera mencari idea dan penyelesaian untuk mengatasi dan meng'cover' keadaan tersebut.

4. seorang MC perlu pandai mempelbagaikan nada dan tona suara mengikut kesesuaian teks dan keadaan. contohnya, bg perkara yang penting, perlu ditekankan (stress) dr segi nada supaya audiens tahu itu sesuatu yg mereka perlu ambil perhatian.

5. Bagi MC spontan, Mc perlu bijak mengeluarkan idea yang sesuai mengikut keadaan. cuba sedaya upaya menarik perhatian audiens kerana MC spontan tidak terikat secara keseluruhan dengan teks.

6. Bagi MC formal, variety dan kepelbagaian nada dan tona sgt penting.. protokol juga perlu dititikberatkan.. salutasi majlis perlu betul supaya tidak menyinggung mana2 tetamu terutamanya tetamu VVIP...

7. penggunaan perkataan perlulah tepat dan sesuai.sedaya upaya mengelak menggunakan bahasa harian.contohnya 'korang' sebaiknya diganti dengan 'anda', 'kalian' atau 'hadirin'.. perbanyakkan perbendaharaan kata supaya apabila blurr, perkataan yang kita tak dapat ingat pada waktu itu dapat diganti dengan perktaan yang lain..

8. cuba sedaya upaya hilangkan perasaan gugup kerana kadang-kadang ia boleh mencacatkan tutur kata dan boleh menyebabkan lupa.
9.rehearsal dan latihan amat penting... tidak salah sekiranya berckap seorang diri dihadapan sermin.. bukan gila,tp berlatih

10. bagi MC berpasangan,keserasian amat penting. berlatih berpasangn juga sangat membantu.. jika baru pertama kali berjumpa atau mengenali pasangan, ambil masa untuk berbual dan bersembang untuk ambil mood supaya serasi bersama..

11. Be fleksible..bykakan study..try observe style or cara MC lain..






Sekreteriat Gerai dan Pameran



ambil kesempatan semester ni untuk terlibat dengan aktiviti kolej.
Flora Fauna Festival.
Hari Terbuka Kolej Ungku Omar...
bila lagi nak join aktiviti macam nie.
ni pun hasil invite 'org kuat pejabat'..
si AB la sape lg.hahha..
offer dr akhir sem sebelum ni lg..
bagi nama n daftar...
asyik2 nasib baik jer..
x pegi interview n meeting first and second pun..
ingtkan dah kene reject..
mula2 mmg rase nak cancel jer.
Tp nk gak try something new kan...

awal sem, third meeting baru g meeting bersama exco n sekereteriat lain..
oh merasa gak terlibat ngan meeting untuk event yang dikira besar ar..
meeting nie lebih kepada perbincangan progress setiap exco dan AJK..
aku ditempatkan di sekreteriat gerai dan pameran
Acad n AB kat keselamatan..
aiseh awat aku jer tercampak sengsorang nie?
surprisingly aku di bawah Jee.heheh
waa bekerja dengan classmate sendiri..
n Dayah pun ader..dua org classmate ar.hii..
well keje tetap keje.. jgn malas2..
bwah sekreteriat ni keje nya of coz berkaitan dengan peggerai..
mencari penggerai untuk kanopi2 yg akan disewa nnti..
dan juga mencari pihak2 yang mahu membuat pamera masa hari terbuka ni nnti..
secara overall nya bahagian ni gak la yang menjadi antara sumber pendapatan..

Tugas aku mencari penggerai bahagian gerai basah..
no phone dah ada dalam senarai yg Jee bagi..
walaupun aku agk lambat mnyertai misi ni..
lepas meeting kedua baru aku join..
team kami terdiri daripada 7 org...
jee n khairul sbg exco..
aku, dayah, azizi,kak farihah n safuan...
mula2 aku besa la..pemalu la katakan...
lama2 dah jd ok.. best gak berada ngan diorng..
tmbh2 si safuan yang asyik2 wat klako..sebijik cam Eidy..

cabaran dalm tugasan yg psling mencabar adalh masa deal ngan pelanggan..
sbg penganjur kita kena sebaik mungkin puaskan hati mereka..
customer always right!!!
masa ni la aku belajar untuk bersikap profesional..
i mean dari segi pengucapan dan negotiate dgn customer..
tsk dinafikan, kdg2 kita akan beremosi gak,
tambah2 bile berdepan dgn penggerai yang terlampau mahu yang terbaik..
kebanyakan penggerai mahukan gerai yang paling menonjol dari segi lokasi dan kedudukan..
contohnya paling dekat dengan pintu masuk
dan yang paling ramai pengunjung pergi..
tapak lah isu yang paling mencabar..
kita nak puaskan hati semua orang memang susah..
aku rasa kami dah sehabis baik bertolak ansur dan menyediakn apa yang terbaik..
walaupun tak dinafikan ada gak kelemahan..
lumrah lah tak semua benda boleh sempurna..
cabaran lain adalah masa kutipan deposit..
kadang2 kita akan jd kesian pada penggerai yang ada antaranya tak mampu nak byar ikut
yang ditetapkan..so pendekatannya setakat yang mampu je aku kutipkan..
tapi yang releven gak ar,coz bahagian kami kena kutip bagi dana untuk
sewaan kanopi dan pentas..

Bahagian gerai dan pameran adalah antara bahagian yang sibuk sepanjang FLOFAF nie..
Sebelum, semasa dan selepas kami terpaksa bertungkus lumus..
sebelum program, kami perlu dapatkan penggerai yang mencukupi
mengikut jumlah yang telah ditetapkan
agak mencabar gak coz kali ni bilangan kanopi dan gerai keseluruhan telah bertambah
masalah yang kami hadapi antaranya penggerai yang membatalkan penyertaan
tapi itulah yang kami perlu hadapi dan kami perlu mencari pengganti..
bila tiba hari kejadian bahagian kami juga antara bahagian yang menjalankan tugas yang awal
kami bertanggungjawab memantau kemasukan penggerai
dan juga menyediakan kelengkapan seperti yang ditetapkan
contohnya kerusi,meja dan kanopi..
kami bertujuhlah yang bertanggungjawab mengangkat serta mengagihkan kelengkapan tersebut
thanks kpd bahagian lain yang turut membantu..

sepanjang program ni, byak kenangan manis dan pahit.hehhe
biasa la tu.pengalaman...
aku hepi sangat coz masa ni lah aku dapat kenal ngan JMK, kwan2 sekreteriat
dan juga melihat sendiri bagaimana cara nak handle event2 besar
memang sngat mencabar dan bg aku susah.huhu..
dan aku gak terpaksa menghadapi gelagat penggerai yang pelbgai ragam..
ada satu penggerai yag aku mmg tak boleh lupa..hahahah
menguji kesabaran dan mental...
biasalah bak kata aku td susah nak puaskan hati semua orang..
aku pun orang bawahan jer, tak boleh nak mengarah apatah lagi membuat keputusan
cuma agak terkilan jugak coz sebagai orang dewasa dia patut berfikir dengan lebih matang
tak perlu lah nak mengeluarkan kata-kata yang boleh menyinggung perasaan..
aku masih lagi boleh menahan emosi..cuma pada hari terakhir aku agak panas
dan aku bersuara juga coz sebelum ni aku cuma berdiam diri dan mengangguk
tu jer la yg aku mampu wat..
coz aku still hormat dia sebagai orang dewasa..
nasib baik masa tu ada Jee..heehe..thanks Jee.. aku ni panas baran tau sebenarnya..
cuma certain condition aku kena kawal la..
apapun..semua tu mengajar aku untuk pandai mengahdapi kerenah orng yang kita xleh jangka

time Flofaf nie kebetulan aku ade latihan suksis...
so, sabtu n ahad siangnya mmg tak dapat nak trlibat ar..
sorry ye geng2 gerai..
dah la malam khamis n sabtu tu dah excuse..
coz jd MC..hehehe
secara keseluruhannya aku amat enjoy mnyertai sekreteriat gerai ni..
walaupun last evet penat skit..
besalah aktivit kemas-mngemas.hehe
but i really satisfied...
love Flofaf!!! hehehe

sepanjang berada bwah sekreteriat gerai ni ada beberapa perkara yang boleh
aku rungkaikan dari sudut pandangan aku:

1. Deal dengan penggerai yang utama ialah kepastian tentang semua maklumat. contohnya,
berkenaan tapak, harga sewa, peraturan dan juga kelngkapan lain yang disediakn
seperti rumah tumpangan dan sebagainya.. Perkara sebegini amat penting kerana penggerai akan
mempersoalkan nanti terutama pada hari kejadian. masalah akan timbul sekiranya konfirmation dan
maklumat yang jelas tidak diberikan.

2.mesti ada orang yang khusus untuk menguruskan penggerai, maksudnya yang deal dengan penggerai.
tak perlu ramai sebab bila ramai penggerai akan keliru, untuk berhubung dengan siapa. org yang
deal perlu tahu semua maklumat berkaitan supaya segala persoalan dari penggerai dapat
dijwab.

3. ahli perlu ramai terutama sekali dalam sesi mengangkut dan membahagikan kelengkapan kerusi,
meja dan sebgainya..(kami memang betul2 penat hari tu.hehe)

4. perlu ada kemahiran komunikasi dan negotiate yang tinggi..lagi bnyak cakap lag ok.hehhe..
(Dayah aku puji ko ni..hahahha) perlu gak mesra dan snyum sokmo dengan penggerai ...
ianya perlu.. xcya tnyer dayah..byk yang dia dpt hari tu sehinggakan berlaku kejelesan
pada kami yang lain.hahahah...

5. perlu ada persediaan mental dan kesabaran yang tinggi..terutama nak mengahdapi kerenah
penggerai yg x dijangka.. psikologi pun kena pandai gak nie..hehe.. bermainlah dengan kata- kata
mu..hihihi...

6. perlu alert dengan rungutan penggerai,mana yang boleh diperbaiki kita perbaiki segera..
kepuasan pelanggan kena dipenuhi setakat mampu selagi tidak menyalahi atau menyusahkan kita.

7. perlu ada pertemuan dengan semua penggerai untuk penerngan pjg lebar mahupun persoalan dr
pnggerai.. kami ada wat perjumpaan sekali dengan undian tapak, tapi masalahnya tak ramai penggerai
yang hadir...

8. just be nice n cool...hehehhe.. apa2pun yg terjadi.. take it as a challenge.. hehe. teringat
bile geng2 gerai call n msj aku malam tu pas kene toce ngan tutt..tutt..hehe.. korang..aku bukan
x jawab call la..bateri aku low n mlam tu aku jd MC xsempat jumpe korang.. sory ye wat korang
risau,heehe... papepun thanks.korang memang TERBAIK!! love u all..n semua exco n sekreteriat yg
lain...




Kekasihku...




KEKASIHKU...

dulu..
kau yang berkorban..
kini..
kau jua yang tetap berkorban...

dulu...
kau yang menangis demi melihat aku ketawa..
kini..
kau jua menangis demi melihat aku berjaya...

dulu..
kau sanggup berikan segalanya asal kami rasa selesa..
kini..
kini kau tetap di sisi walau kami telah dewasa...

dulu..
aku nakal.. slalu buat kau bersedih...
tp kau xpernah menunjukkan pd ku..
kini..
walau kesedihan menerpa
tapi kau tetap ketawa...

dulu..
kini..
kau tetap di hati kami..
sayang kami hanya padamu..
MAMA...

nukilan ini khas ditujukan pada mamaku yg tersayang..
entri yg ke-100 ini begitu istimewa..
tanda kasih aku padamu..
MAMA..
emi tau emi byak wat salah kat mama...
kemaafan dan keampunan dipinta..
semoga kita berbahagia
hingga akhir hayat...




Saturday, May 8, 2010

abg!!! saya baru keluar penjara... hoho..banana fruit two times? never!!





Hentian pekeliling


alkisah citer ini berlaku ketika aku terlibat dalam pengembaraan,...
journey to pahang..ya my hometown...balik cuti seh...asyik2..hihihi
aku sedang menunggu bas.. tiket lambat lagi..lepak2 jap..
lokasi: hentian pekeliling
sedang aku asyik jd tugu kat stesen bas tu..tiba-tiba...
jeng..jeng..jeng..
ader sorang brader kat dua belah aku ( sebelah org sebelah aku..huhu)
dia mula tuk berborak
so,aku pun cube2 la layan..
ye ar aku kan nak tingkatkan skil bersosial aku,
coz aku sgt bad in socialing.hahaha
then, dia pun start buka citer dier...
" abg, sy mtk maaf la dulu sebelum apa2..
sy sbenarnya baru je kuar penjara...
jd td nak beli tiket...tp xcukup duit..lagi rm3.40 jer..
sy nak balik mentakab"
akak yang tiga belah dari aku memndang kami..
oh my..sedih aku dgr..aku ni mudah bersimpati..serius! hehehe
how ye?? so, aku pun mngeluarkan duit balance beli tiket td..
seluk punyer seluk..ha ade rm5..
hmm ok ar tu.nah brader ambik la rm5..beli tiket tau jgn beli benda lain..
trus dia bergerak dari situ...
wah..baik gak aku en..heheh tetibe bangge sendiri...

tapi pastu akak yg memandang tadi mula berbicara..
madah la plak aku nie..hhehee
" adik,nape bg duit kat dia? td dier pun ader mintak kat akak,
tp akak ckap xder duit. tu yg akak pndg adik td.."
masuk lak makcik empat belah dari aku..
" ye la dik, makcik pun kene,tp makcik xpercaya ckp dier..
prg kuar penjara xmcm tu..mkcik tgk dr pakaian dier,cara dier pun xleh caye.."
abg kat sebelah aku pulak mngeluarkan dialognya..
" ya dik..abg juga ditnye begitu td.. tapi abg tidak bg.kat sini mmg selalu ader
kes mcm nie..org amik kesempatan mtk duit mcm nie.."
wah..a..a....aku nak berdialog apa aku pun xtau...
ciss..wakenabeb!!!
" la ye ke??? sy xtau la...sy ingtkan betul2..aduh!!"
"xper la nak..nak bg rm5 nnti dpt la balasan..buat baik, dibalas baik"
lalalalalalalla..rase nak menyanyi pun ader.ahahha
so pade kengkawan sekalian,
berhati-hati la kalau berada kat tempat2 mcm nie..
bukan kite xleh tolong org... tp kene gak tgk2 n hati2..
tp untuk brader tu aku halalkan sumenye..
kalau btol nak beli tiket alhamdullillah,
tp kalo bukan pun
semoga anda berubah...
ini bukan soal brape byk wang yg diminta,
tp ini soal kejujuran dan keikhlasan..
kan..kan..kan..
pada akak,makcik, n abg td,TQ..hehehe...
bile fikir balik,,klako,malu, pun ader.haha

pas dr tu aku pun g tunggu kat platform bas aku lak
hahhaha
nape aku gelak
banana fruit two times brooo!!!
ade lak sorang lagi bro dtg kat aku..
" balik maner? oo temerloh..abg balik jengka,same la kite org pahang..
jd abg nak mintak tolong..."
uh dah agak dah..drama td gak la nie..
" abg keje kat klang, tp ni bos suruh balik, tp tak cukup duit beli tiket,
gaji xmasuk lagi..lagi rm 3.40 jer..."
ai... mcm ku kenal ayat ni..
so aku xnak ar banana fruit two times kan..
heheh
so aku gune teknik "jutsu penjelmaan jadi batu.."
aku diam membisu...sambil mengangguk..
last2 aku bersuara
" td dah bg dah kat brader tu,xcukup duit beli tiket gak bro!!"
dgn banggenye dier blah dari situ...
huh... pelik gak..badan sihat,xkan keje nioe diorang wat,
tp papepun aku xberada ditempat dier..
mybe ade sebab diorang wat camtu..
( i'm try to think positive,.hahah)

sekali lagi aku nak pesan..
hati-hati bile berada di tempat yg ramai orang n terdedah cam ni
penyeluk saku... org ambil kesempatan..
so be carefull..
dont just believe others 100% k..

jgn biarkan penjara menyelubungi anda...

banana fruit two times??? huhuhu cute baby..

creamy bread fast...

lagi2 resepi... untuk breakfast sesuai kot.hihiii..simple je..

cara-cara:
1. roti disalut dgn sikit kaya, ditabur sedikit serbuk milo n sedikit serbuk choclate..
2. then, letakkan ice cream kat atasnye..yg kat pic di atas, ice cream tu dah cair.hahaha

maggie jamborii...



another story of the recipes .. heheh.. duk umah x explore dapur xsah... teringin nak ,makan meggie..kat kolej lama dah xmakan... so ade lak meggi kat dapur..maka alkisahnye.terciptalah resepi hasil campuran cacarmarba aku..hahhah

bahan: meggi (aku gune perasa ayam), ikan bilis, sayuran ( aku gune timun, ngan bunga kobis), cili padi, lada hitam,kicap, sos tiram, tomato,cili merah, garam, gula, bawang merah, sos cili




cara-cara:

1. rendam meggie dalam air panas hingga sedikit lembut.jgn biar terlalu lama, takut terlampau lembut. toskan.
2. goreng ikan bilis hingga garing.
3. tumis bawang, cili padi dan lada hitam. naik bau, masukkan bunga kobis. tambahkan kicap, sos tiram dan sos cili. masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula, kemudian masukkan perencah meggi ayam. boleh tambahkan kiub pati ayam sebagai perasa ( tp mase nie kiub abes,tu yg aku xmasukkan)
4. tambahkan timun, tomato dan meggi yang dah direndam td. gaul hingga sebati..terpulang samada nak berkuah atau kering.kalau nak berkuah boleh tambahkan sedikit air. biarkan sebati, siap!!!
5. bile hidangkan tabur cili merah potong n ikan bilis goreng..mmm.. jom makan!!

biar btol..award lagi?????



aduh seyes aku penat.
award lgi??
melampau2 feymes nie...

main rasuah ek leh menang byk kali?
hahhaa woitttt!!!
slaah fham bro!!

kali ni bkn award yg aku menang der..

ni award yg senior aku dpt..

ha? perlu ker nk citer kat sini?
eh mesti la sumber inspirasi...
hahahah award nie time hari keluarga suksis gak award ni diberi nama:
ANUGERAH KHAS SANG SAKA BIRU
telah dianugerahkan kepada bro izzudin yahaya
atas kejayaan yg cemerlang dalam bidang sukan

dan mengharumkan nama suksis!!

ya chaiyok2!

izzuddin ngan kak chik n andak...pose lepas menang.hhihi



video

ni montaj yg aku wat untk award nie..dah post kat facebook,ni sajer2 je upload,hihi.. try2 wat..

Dunia dikuasai A.I- Summer Wars





Apa tu A.I??? bukan ai or cinta tp artificial intelligence. Bayangkan dunia masa akan datang semuanya bergantung kepada suatu sistem yang menyimpan pelbagai data dan kod yang merangkumi pelbagai perkara.. dari sistem lalulintas, perpaipan, pentadbiran malah ketenteraan dan keselamtan juga.. itulah yang berlaku dalam anime yang aku tgk bertajuk summer war.

Dunia maya yang dipanggil OZ menyimpan semua data tersebut dan menjadi pusat komunikasi seluruh dunia. Sekali aku tgk Oz nie dah macam Facebook lak. Ye ar semua org mengakses facebook sekarang ni… tp yang emnjadikan huru-hara nya apabila ada org yang mencipta A.I dan membuat ujian dalam OZ nie… so segala kod dan data dapat diakses oleh A.I tu.. kire mcm hack ar.. dunia jadi kelam kabut .. lalulintas jd terabur, sistem kawalan kucar-kacir sehinggalah kemuncaknya bila nuclear diaktifkan…

Untuk menghalang semua ini, Natsuki dan Kenji berusaha sedaya upaya untuk menyelamatkan dunia, dibantu oleh kawan2 dan saudara mereka yang juga turut sama berjuang.dan of coz, ending mestila heppy ending n diorang dapat melawan semua rintangan ini dengan jayanya...

bukan jer citer ni tentang perjuangan menentang A.I tu tp gak diselitkan dengan semangat dan impian untuk membuktikan kemampuan diri serta untuk diiktiraf.. apa yg aku tertarik dlm citer ni ialah keluarga natsuki yang sgt besar!!! hahah...mereka bersaudara tinggal bersama dalam sebuah rumah yang besar..dah macam istana,huhuhu... agaak2nya kalau dalam golongan melayu leh ke ye tinggal dalm keluarga besar macam ni (selain kerabat diraja ar)..coz kdg2 kalo tinggal sekelurga besar nie, mcm2 ragam akan berlaku en..teringin gak nak tinggal dalam keluarga yang besar camni..


kalau teringin nak tgk gak cube try link kat bawah nie..

megaupload:
part 1
part 2

synopsis dari animenewsnetwork:

Plot Summary: When timid eleventh-grader and math genius Kenji Koiso is asked by older student and secret crush Natsuki to come with her to her family’s Nagano home for a summer job, he agrees without hesitation. Natsuki’s family, the Jinnouchi clan, dates back to the Muromachi era, and they’ve all come together to celebrate the 90th birthday of the spunky matriarch of the family, Sakae. That’s when Kenji discovers his “summer job” is to pretend to be Natsuki’s fiancĂ© and dance with her at the birthday celebration. As Kenji attempts to keep up with Natsuki’s act around her family, he receives a strange math problem on his cell phone which, being a math genius, he can’t resist solving. As it turns out, the solution to the mysterious equation causes a hijacking of the social networking site through which most of the world's social and business traffic flows.

Friday, May 7, 2010

Paa (father)… story of a progeria kid..






Penuhi masa dengan movie… kini beralih arah dengan Hindustan movie, slalunye anime jer ar jd peneman cuti ni…citer ni agak lame ar..kalo tgk kat poster kat ats dec 2009..tp aku bru jer tgk..hehe let the story begin…

Paa.. mengisahkan seorang budak Auro yang baru berumur 12 tahun, tapi fizikalnya seperti seorang yang berumur 80 tahun. Inilah penyakit yang bernama progeria. satu penyakit dimana seseorang itu tua sebelum usianya yang sepatutnya.. Auro dibesarkan oleh ibunya Vidya dan neneknya yang digelar Bum. Vidya hamil sebelum kahwin dengan seorang lelaki, Amol yang bercita-cita untuk menjadi ahli politik yang berjaya ( ayah Amol juga seorang ahli politik). Mengetahui Vidya telah hamil, Amol menasihatnya untuk menggugukan kandungan itu kerana dia mahu meneruskan impiannya dan tidak bersedia lagi untuk berkeluarga. Vidya menolak dan membuat keputusan melahirkan dan membesarkan Auro tanpa Amol.

Selepas 12 tahun, takdir menemukan dua beranak yang telah lama terpisah. Walaupun masing- masing tidak mengetahui pertalian mereka yang sebenarnya wujud itu. Pada masa ini. Amol telah berjaya menjadi seorang presiden. Pertemuan mereka bermula di sekolah Auro apabila Mr. Presiden melawat sekolah berkenaan. Amol tertarik dengan Auro yang mempunyai pemikiran yang luar biasa bagi budak sebayanya. Namun, rahsia pertalian darah mereka itu hanya diketahui oleh Vidya dan ibunya.

Hubugan Auro dan Mr.P itu semakin rapat sehinggakan Amol mengajak Auro untuk melawat rumah Mr.P. Vidya akhirnya menceritakan hal yang sebenar kepada Auro mengenai bapanya itu pada hari jadi Auro. Auro tetap merahsiakan kepada Mr.P hal yang sebenar. Namun akhirnya mereka sekeluarga dipertemukan di hospital apabila Auro dimasukkan ke hospital. Vidya masih tidak dapat menerima Amol. Keadaan Auro semakin kritikal, hanya satu yang dihajati Auro supaya keluarga mereka ini kembali bersatu. Akhirnya vidya memaafkan Amol, di depan Auro. Apa yang dihajati auro tercapai, namun Auro kemudiannya menghembuskan nafas yang terakhir….

Begitula sedikit sebanyak synopsis dari aku..nak tau lebih lanjut tengokla movie nie.hehe.. bagi aku movie nie sangat best… bukan sebab ade pelakon cantik dan seksi.hehe tp pengisian dan jalan cerita nya yg menarik perhatian aku.. plot disampaikan dengan baik, tak meleret dan sangat pantas, jadi penonton tak cepat rasa bosan.. olahan suntingan ala-ala melodi( scene cepat2..aku xtau apa istilah yang betul.huhuh ) tp mmg nampak kelainan. Tmbahan lak, nie la antara citer Hindustan yg xder nyanyi lagu2 sambil menari2..hihi..lagu dan melodi dalam movie nie ditonjolkan tepat pada masa, tu pun bukan scene tarian macam filem cinta Hindustan yg lain…

Apa yang menarik lagi bagi aku adalah bebrapa penggunaan ayat dlam dialog pelakon terutama Auro.. full of meaning.. contohnya… masa scene Auro keluar ngan Mr.P, dia tnya kpd Mr.P knpa selalu pakai pakaian putih, jawapan Mr.p sbab baru org akan tau dia ahli politik, then auro ckp, tp org akan pakai serba putih bila ada kematian..Mr.P gtau itu lain..tp auro jwab:

“ politicians wear white to mourn because the country’s dying”

Penuh sinikal ayat ni… bg aku mendalam maksudnya. Lagi satu bila Vidya memarahi Amol

Vidya said:

“ just by lending me your bloody sperm doesn’t make him your bloody son. You don’t become a father just by producing a child”

Bermakna gak ayat tu.. ya betul la.. menjadi seorang ayah bukanlah hanya pabila menghasilkan sja tapi perlu disusuli dengan tanggungjawab terhadp anak itu.

Itu antaranya la..kalo nk lagi watch n discover yourself k. its fun.hahhaha… overall aku terhibur dgn movie nie.. bukan jer mengisahkan kehidupan seorang yang tidak sempurna macam insane normal lain malah diselitkan gak unsur2 lain seperti politik, sosial dan ketabahan.. tp aku tertnya gak..Mr.P ni xsibuk ker sampai leh luangkan masa untuk auro.heheh.. best kalo dpt gitu..but aku xnak jd auro..hihihi..

Citer ni dilakonkan oleh abishek batchan, Vidya balan… sbgai amol n vidya..bile dah sampai penghujung citer aku terkejut bile tgk nama pelakon..Auro dilakonkan oleh amitabh batcahn..hohoho btol ke nie? Serius kalo tgk dari mula mmg xcam yg tu adalah amitabh batchan.. you got to watch it.hehehe...


ni la auro..or amitabh batchan???

see the promo:



ketahui lebih lanjut mengenai progeria. Click here

Saturday, May 1, 2010

report + kemas + labu + payung + abang bas + kengkawan + icecream= today...



oh panjangnyer formula pd title tu...
formula fizik ker?
bukan..bukan..bukan..
apatah lagi mathematik...
tidak..tidak..tidak..
heheh..ya itu lah dia formula one...
Vrooommmmm....
eh salah la bro!!!
itulah dinamakan hari ini dalam sejarah..
oh pulak dah...
pape je la labu..

sebenarnya tu la xtvt aku wat arini..
uhuhuhuuu... penat gak..
ingat kan ari2 last kat sini hnya akan dipenuhi ngan sesi mengemas..
rupanya ader byk yg aku wat..hehe
start pagi,nak setlekan report HEP yg xsetle2 lg..
dan dgn bangge nyer time nak cepat tu la ader je masalah..
mula2 nak print xleh nak bukak...
bkn xleh sebenarnya..
tp desktop kat kedai tu ( kedai dirahsiekan..)
amatlah sopan santunnye meloading..
grrr... aku nak cepat kot...
nak kejar waktu pejabat..
kang xpasal2 xsempat antar..
tp seb baik dgn sabarnye( pdahal dah baran giler2) dpt gak antar
huh seb baik arini mood hepi coz sok nk balik umah,

pas setle report,smbung mngemas..
kepeningan melanda..
waa byk nyer brg aku..
nak start mane nie..
grrr... malas2!!

petang tu menjelajah kampus lagi sekali..
ni gara-gara si labu tu...
hahaha
labu mane lak?
labu labi ker?
or labu masak lemak?
tak..tak.ni la si labu sayung..
nak tolong tempahkan untuk kakngah
untuk praktikum dier...
sebenarnye pening nak pilih cenderahati mane
last2 labu gak aku pilih..
sementara tunggu labu siap aku nak pi HEP tnyer sal ketas keje..
laaa..hujan la plak..
kalo rintik2 mcm percikan air liur xper ar..
ni macam curahan air mata org baru lepas clash..
lebat sioot!!!
seb baik akak kedai labu tu bg pinjam payung..
thanks akak..
balik tu sempat lak menyembang ngan abg bas
dier citer pasal family dier..
ader gak la isu kat situ yer..
bukan bual-bual kosong..
apatah lagi bual-bual ngumpat..
hahah

pas balik bilik..
g jejalan melawat jiran tetangga..
ha jom pi kuaq makan...
ha??? aku xmandi lg...
huh..small matter..
gunalah teknik penyamaran bayang!!!!
jom tukar pakaian dan sembur-sembur..
pssssttt.. ha setle..
dah siap..jom kuar!!!!
giler!! awat lak?
aku xabes2 gelak sepanjang hang out ngan geng ni masa pi mkan td..
ya serius lawak,..
wahahaha..xtau nape sem nie aku btol2 LOKLAQ...
aku xtau pe org len kata..
tp aku benar2 hepppyyyyy!!!
rindunyer xpat gelak2 ngan korang dua bulan..
diulangi...DUA BULAN...
lame tu..

after mengisi perut yang memang bernafsu kuat td..
wah aku dpt gak mkn bihun sup...
puas2!!!
tp walaupun da makan..
malam tu aku kuar lg ronda2..
beli burger..
n...
ICE CREAM!!!..
hahaha
da lame xmakan ice cream..
alang2 hari last
nah ambik
ice cream baik punyer
nak kongsi ngan diorang..
sedappp!!!!!!

waaa
nak nangis...
nape?
ye ar ..
pas makan ice cream
dah lengkap satu ari..
esok nak balik dah
mesti rindu ngan sume kengkawan...
waaa isk...isk...isk...
sedih.............