Pages

Sunday, February 28, 2010

mudahkanlah perkara yang boleh dipermudahkan...

kenapa nak menyusahkan sedangkan ader lagi jalan yg lebih memudahkan... adakah penting nak menunjukkan kuasa yg ader? sepatutnya perlulah bantu kami, bukan menekan kami dgn cadangan2 (lebih tepat aku katakan arahan!!!!) yg sgt memeningkan kepala, why not consider keputusan ramai berbanding kehendak peribadi??? kami bukan mahu ikut tradisi... tp kami mahu buat sesuatu yg secara jangka pnjag akan beri kemudahan semua pihak... hajatnya mahukan yg terbaiik, tp kalo dah semua benda tak kene bila mase nak prepare yag terbaik? kami pun ade rancnagn kami sendiri..plan pun dah dibuat, tup2 terpaksa lak menghadapi alat filter yag memeningkan kepala ni... grrr!!! xkire2 selagi ader daya, akan ku usaha untuk perjuangkan pe yg kami mahu... FIGHT TILL the End...

Saturday, February 27, 2010

"KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST"

hari ini aku dalam kekecewaan... hmm... sasaran tidak mengena!!!huh... xda bakat la dalam menembak... kepulanganku ke bilik setelah menghadiri latihan menembak, kuteruskan dengan kemaraan 100km/h meluru ke arah laptop ku.. argh..ngah stress ni... release ngan internet ar!!!
mesti nak kongsi pengalamn,so buka la teman aku ni..zaxx blogspot!!!

mataku meliar sekeliling blog... hmm pe yg menarik ari ni? yaa... terbeliak gak bijik mateku melihat ruangan shout out..adwer kontest baru.. yaa..memang menarik.. teruja2!!! ha..kat sini ar nak tebus balik kekecewaan ku...hehhe kalo aku menembak xkene sasaran, hopefully contest ni aku kene sasaran,tepat ke bull's eyes..hahahahhahahaha!!!!!

teman2 yg lain... mai la pakat ramai2 ikut jejak aku... jom join contest ni..memang berbaloi.... ke sasaran.... TEMBAK!!!!!

bold!!! di mana kau...

wahahaha..td baru lepas menembak M-16... best giler wa cakap lu.. walaupun mmg dah agak aku nyer sgt teruk..kahkahakah....
gelabah2... first time tu mmg langsung tersasar... entah la masalah per.. tenangan la ni... aku ni mata kelabu asap.huhuhu... mcm2 cara dibuat... mual2 tutup mata guna kertas..xjalan.. siap tukar riffle lg ingat kan riffle xelok..last2 ..huh!! dah tangan pengkong,gitu la jd nyer..hahahha... malu2.... last2 dapat 17 markah jer..wahaha terkandas la labu..aisehmen..malu ar ngan dak pompuan... ramai yg dapat tinggi.... anyway... syiok!!

tribute to my loves one...


me and blue shirt...


at lab..


pose model2...


hari anugerah FST

Cover page majalah kisah chemistrian terlampau...


this is a tribute to my lovely shirt...

wah poyonyer..hiiiihii.. aku ade post entry ttg kehilangan pakaian aku kat dobi..so kat sini nak citer skit ar pasal baju kemeja aku yg menjadi salah satu mangsa keadaan...

si baju berwarna biru... aku syang sebab baju ni lah aku pakai untuk byk majlis,event, present n xtvti yg bg kenangan kat aku... baju ni dibeli oleh mama lame dah.., time aku form 4 or form 5...lupe da... mama beli untuk aku bawak n pakai mase join aktiviti nilam kebangsaan.. mama slalu camni,kalo aku sertai mane2 pertandingan or aktiviti terutamanye yang besar2 mesti akan beli baju baru tuk aku..aku tau mesti mama xnak aku rase rendah diri or segan ngan orang lain yg rata2 nyer mmg berada... family kami bukan org berada, sederhana jer... kdg2 sian kat mama time tu berabis duit tuk aku, aku mmg xkisah pun pakai baju lame jer, tp mmg still nak beli baru.. thanks mama...

tp aku suke ngan baju tu,dari segi design n kaler.. aku ni choosy skit sbenarnya..heheh susah ar nak suke something kalo xkene mata memandang, tp this time aku mmg suke ngat. desing simple tp yg lainnyer dr baju aku yg lain,butangnye yg stylo bagi aku ngan lining corak sekaler tu.hhuhu

baju ni mmg pakai untuk pertandingan nilam tu... ha rasenyer time tu aku form 5 coz pertandingan,form 4 aku g untuk kursus jer.. untuk temuduga lisan aku pakai... hmm mmg bg kenangan.. time ni aku dapat naib johan kebangsaan... syukur ngat.. cam yang aku kata td, rata2 pesrta look berada , tambah2 yg kategori bandar... mostly speakng london... aku time tu nak speking tergagap2... but, mase join ni ar baru aku timbul konfiden untuk speaking..bermula mase sesi temuduga lisan lepas panel juri bg nasihat untuk try to speak walaupun x bagus...thanks juri...

back to the shirt... pas daripada nilam ni.. baju ni la peneman aku untuk majlis formal..ye ar dulu2 aku mane ade byk baju kemeja gitu...sampaikan time abg long temuduga pun ader pernah pakai baju ni..so sentimental.heheh

aku byk gak pakai untuk temuduga. cthnya temuduga untuk kursus yayasan pelajaran mara(YPM) bahasa jepun .. n aku berjaya temuduga n dpt join kursus tu...

untuk event cthnyer hari anugerah Kecemerlangan Fakulti Sains n Teknologi... so sweet kenagan tu.. n

aku gak byk pakai baju ni untuk presentation..xtau knapa,kalo pakai baju ni jd lg bersemangat... ade aura kot baju ni... yg aku ingat, cam present public speaking EC 1 n byk lg..lupe la plak.. untuk program klinik spm baru ni pun aku pakai baju ni...

so,byk kengan aku bersama si biru ni.sdey gak coz ni antara pemberian awak baju kemeja dari mama...so sad!!! well. hope u happy walau di mana kau berada...

i've lost my love one!!!

really mad n regreting to what i've done.. ya i;m blaming myself...
aku dah kehilangan my love one... what? yezzzz!!! my love one... grrrr... tp bukan aweks2 yer... aku kan single mingle lg...hahahah

sebenarnyer aku dah ilang barang aku.. barang pe yer? pakaian aku.hahaha pakaian pun leh ilang ker?semuanya bermula dengan.... DOBI!!! gini citernyer.. tanggal tepat jam 3 petang aku mengahntar la segerombolan clothes ku yg dah ditimbun buat sekian lamanyer dalam raga aku... sampaikan aroma nyha menusuk hidung mancungku... g dobi ni pun sbab nak pakai certain baju tuk xtviti sok..so nak kering terus ar... aku bwk g dobi kul 3 sbb alang2 nak turun perjumpaan skali, besanya mmg antar lewat malam... perjumpaan tu ader ar sampai kul 5 lebih, balik tu x g tengok baju pun,lupe..then dah sampai bilik baru teringat...g ar berlarian turun...dah siap dah tgal nak g keringkan.tp mesin kering penuh lak...so aku yg dah lambat untuk ke surau an nur tinggal la dulu baju tu dgn hajat nak amik pas balik surau..

tiba di rumah, aku lupe lak bawak kunci bilik, roomate aku kuar... so, duk ar kat ruang tamu menunggu..aku baring2 dulu, mate dah kuyu ni ( penat mencungkil pintu, tp xberjaya,haha)... last2 tertido kat bilik AB..wah gitu lak!haha lagi... pastu roomate aku balik, aku dah jage time tu..
then g gunting rambut ngan abe wan dulu... sampai ar kul 12 lebih pas siap2 mandi...

time ni ar baru aku g turun nak tgk baju aku... ye ar dah berjam2 kat dobi tnpa dilihat... huh first tgk dah diangkat buh dalam beg..ye ar mesti ar org len nak gune mesin tu n masukkan dalam beg aku baju tu..ok xkisah ar tu.. tibe2 aku perasan something... DYNAMO!!! where are u? hello aku baru beli tu..penuh lg.. pastu terperasan lgi... nape ringan semacam beg? td aku antar punye ar kembung beg.. cek punyer cek... aik... mane pegi baju yg lain? gelabah pun menjelma!! waa mati aku... aku trus mencari baju yg penting! SUKSIS2!! sluar Westmolen.. seb baik ader, tshirt latihan...alhamdullilah ade..lega la skit...

tp yg hanginnyer ader gak baju len yg xder di tempat kejadian, tidak ku pasti org terambil atau sengaja ambil...perhatian!! baju aku semua nya cap pekan sari,hhaha xkan laku gak kot.... ya senarai yg masih belum ku temui>>> koleksi baju kuliah aku, singlet, sluar slack cotton n yg lawaknyer... where is the other underware?? xkan ade satu jer ni? waaaaaa... sedih ar coz ader baju kuliah yg aku syang ngat n sluar charges baru aku beli n baru pakai sekali da ilang...sluar slack mokde bg pun dah lesap.. plg sedih tu ar.. si kecik2 tu..mampuih aku kalo kene bomoh pasni.hehe

tp papepun , aku redha.. xder rezeki ngan dorang ar tu..pasni tgk bajet,kene gak la beli yg lain, at least satu set baju n sluar lagi... baju kuliah aku ader ar dlm 3 helai menghilang.. tu la lambt ngat g tgk.huhu
mula 2 td dah tekad this is the last time i go dobi..tp of coz aku akn pegi lagi ..hahaha aku en malas.hihihi... to my clothes,sayonara yer... ader jodoh kiter jumpe lagi...heheh

Friday, February 26, 2010

hee haa...

lama dah xtulis blog..huuhu.. bizi la sgt... erm... mmg bizi gak la...ye ar test dua dalam satu minggu. tough lak tu... giler2 menjawab tp ntah pape jer..time nak study last mini mula ar mengantok..padahal kalo xder test bleh jer tahan mate membuang mase.. teruk2!!!

byk nyer benda nak citer,byk hal yang berlaku... tp adoi yaiii malasnyer nak menaip...hihihi... xper ar slow2 yer.hehehe... ni pun saje je nak show off diri ni... to all reader,thanks selama ni sudi jenguk2 blog ni...xder pape pun yg special kat blog ni...skadar jd peneman diri untuk bermadah n luahkanpe yg terbuku di hati..cewaah!!! teringin gak nak jd mcm blogger yang ader ramai fan.huuhu... but itu angan2 saja en... hahaha

any way.. hope the day coming next akan dpt diharungi dengan jayanya... preeet!!! fight till da last!

Monday, February 15, 2010

rahsia bulan kelahiran Islam..

yg ni plak berdasarkan bulan Islam....
untuk mengetahui bulan ISlam kelahiran anda, bolehlah melawati laman ini http://www.islam.com/islamicdates.asp


PERILAKU BERDASARKAN TARIKH LAHIR ISLAM…

HIJRAH
Sekiranya anda mengetahui pada bulan Hijrah anda dilahirkan, menurut pengetahuan tradisional bulan itu mempunyai pengaruh yang tersendiri terhadap perilaku. Dicatatkan bagi menambahkan pengetahuan
MUHARRAM
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

SAFAR
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

RABIULAWAL
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

RABIULAKHIR

Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

JAMADIL AWAL
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

JAMADIL AKHIR
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

REJAB
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walaubagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

SYA’ABAN
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya danmudah mendapat rezeki.

RAMADHAN
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.

SYAWAL
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

ZULKAEDAH
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.

ZULHIJJAH
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan

Dipeolehi dari http://ttuyup.wordpress.com/2006/09/13/tarikh-lahir-islam-perilaku-berdasarkan-tarikh-kelahiran-islam/

rahsia bulan kelahiran...

rahsia bulan kelahiran ni merumuskan personaliti seseorang berdasarkan bulan kelahirannya ( tahun masehi).. sekadar bahan pembacaan, tidak semestinya tepat seratus peratus... yg penting Allah yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui segala-galanya...

JANUARI

bercita-cita tinggi dan orangnya serius
suka melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
peka dengan setiap yang dibuat nampak keuntungan
suka smart, kemas dan teratur
sensitif, berfikiran mendalam
pandai mengambil hati orang lain
pendiam kecuali setelah dirangsang
agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi
mudah mendisiplinkan diri sendiri
badan sehat tetapi mudah diserang selesema
bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkanya
cukup sayang kepada kanak-kanak
suka duduk di rumah
setia pada segalanya
rajin belajar dan kemahiran sosial
sikap cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

berfikiran abstarak
sukakanbenda yang realiti dan abstrak
inteligent, bijak dan genius
berpersonaliti yang mudah berubah
mudah menawan orang lain
agak pendiam, pemalu dan rendah diri
jujur dan setia pada segalanya
keras hati untuk mencapai matlamat
tidak suka dikongkong
mudah memberontak jika dikongkong
suka kegiatan lasak
emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
mudah mempamirkan marahnya
tidak suka kepada benda remeh temeh
suka berkawan tapi kurang mempamerkanya
sangat berani dan suka memberontak
bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikanya
pemerhatian yang tajam
suka hiburan dan sukan
suka benda yang bersifat seni
sangat romantik pada dalaman tapi tidak pada luaran
berkecenderungan kepada benda yang tahyul
amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
belajar untuk mempamirkan emosi

MAC

berpersonaliti menarik dan menawan
mudah didampingi
sangat pemalu dan pemendam rasa
sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
suka pada kedamaian
sangat peka kepada orang lain
sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
tidak cepat marah dan sangat amanah
tahu balas budi dan kenang budi
pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
suka berangan-angan
suka melancong
sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
kelam kabut dalam memilih pasangan
suka dengan hiasan rumahtangga
punya bakat seni dalam bidang muzik
kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody

APRIL

sangat aktif dan dinamik
cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
sangat menarik dan pandai manjakan diri
punya daya mental yang sangat kuat
suka dapat perhatian
sangat diplomatik, pandai memujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah
sangat berani dan tiada perasaan takut
suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
emosi cepat terusik jika tidak terkawal
berkecenderungan bersifat dendam
agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan
kuat daya ingatan
gerak hati yang sangat kuat
pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
berpenyakit di sekitar kepala dan dada
sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

keras hati dan degil
kuat semangat dan bermotivasi tinggi
pemikiran tajam
mudah marah jika tidak dikawal
pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
perasaan yang sangat mendalam
cantik dari segi mental dan fizikal
tidak perlu dimotivasikan
tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
mudah dipujuk
bersikap sistematik ( otak kiri )
suka berangan
kuat daya firasat, memahami apa yang terlintas dihati orang lain
mudah diserang penyakit di bahagian telinga dan leher dan lemah sistem pernafasan
daya khayalannya tinggi
pemikiran yang tajam
pandai berdebat
fizikal yang baik
suka sastera, seni, muzik dan melancong
tidak berapa suka duduk dirumah
tidak boleh duduk diam
tidak punya ramai anak
rajin dan bersemangat tinggi
agak boros

JUN

berfikiran jauh dan berwawasan
mudah ditawan kerana sikap baik
perangai lemah lembut
mudah berubah sikap, sangat banyak idea
bersikap sensitif
otak sentiasa aktif berfikir
sukar melakukan sesuatu dengan segera, suka menanguh-nangguh
sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet
cepat marah dan cepat sejuk
suka bercakap dan berdebat
suka buat lawak dan bergurau
otak cerdas dan berangan-rangan
mudah dan pandai berkawan
orangnya sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah terkena selesema
suka berkemas
cepat rasa bosan
kurang pamerkan perasaan
lambat sembuh bila terluka hati
suka barangan berjenama
mudah jadi eksekutif
kedegilan yang tidak terkawal
siapa yang memuji saya adalah musuh saya, siapa yang menegur saya adalah kawan saya

JULAI

seronok didampingi
banyak berahsia dan sukar dimengerti ( terutama lelaki )
agak pendiam kecuali diransang
ada harga dan maruah diri
tidak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah jika disusahkan
mudah dipujuk dan bersikap lurus
sangat menjaga hati orang lain
sangat peramah
emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hati dan lambat pulih
berjiwa sentimental
kurang berdendam
mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
tidak suka benda remeh temeh
membimbing cara fizikal dan mental
sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang
layanan serupa kepada semua orang
tinggi daya simpati
pemerhatian yang tajam
suka manilai orang lain dengan pemerhatian
mudah dan rajin belajar
suka muhasabah diri
suka mengenang peristiwa atau kawan lama
suka mendiamkan diri dan duduk di rumah
suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
tak agresif kecuali terpaksa
lemah dari kesihata bahagian perut
mudah menjadi gemuk jika tak dikawal
minta disayangi
terlalu mengambil berat
rajin dalam membuat kerja

OGOS

suka berlawak
mudah tertawan kepadanya
sopan santun, caring terhadap orang lain
berani dan tidak tahu takut
agak tegas dan bersifat berkepimpinan
pandai memujuk
terlalu pemurah dan bersikap ego
nilai harga diri sangat tinggi
dahagakan pujian
semanagt juang yang luar biasa
cepat marah dan mudah mengamuk teruma cakapnya dilawan
sangat cemburu
daya permehatian tajam dan teliti
cepat berfikir dan berdikari
suka memimpin juga dipimpin
suka barangan-angan
berbakat dalam seni lukis, hiburan, dan silat
sangat sensitif tetapi tak mudah merajuk
mudah mendapat penyakit
sentiasa belajar untuk relax
kelam kabut
romantik, pengasih dan penyayang
suka mencari kawan

SEPTEMBER

sangat besopan santun dan betolak ansur
sangat cermat, teliti, dan teratur
suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
pendiam tetapi pandai bercakap
sikap sangat cool, sangat baik, dan mudah simpati
sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
banyak berfikir
daya penakakulan yang baik
otak bijak dan mudah belajar
suka mencari maklumat
mengawal diri dari selalu mengkritik
pandai mendorong diri sendiri
mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
sukakan sukan, hiburan, dan melancong
kurang menunjukkan perasaan
lama menyimpan jika terluka hati
terlalu memilih pasangan
sukakan benda yang luas
bersistematik

OKTOBER

suka sembang
suka orang sayang padanya
suka ambil jalan tengah
sangat menawan dan sopan santun
kecantikan luar dan dalam
tidak pandai berbohong dan berpura-pura
mudah rasa simpati, baik, dan pentingkan kawan
sentiasa berkawan
hati mudah terusik, tetapi meraju tak lama
cepat marah
macam pentingkan diri sendiri
tidak menolong orang jika tidak diminta
suka melihat dari perspektif sendiri
tidak suka terima pandangan orang lain
emosi mudah terusik
suka berangan-angan dan pandai bercakap
emosi yang kelam kabut
daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan )
suka melancong, bidang sastera, dan seni
pengasih, penyayang, dan lemah lembut
romantik dalam percintaan
mudah terusik hati dan cemburu
ambil berat tentang orang lain
suka kegiatan luar
orang yang adil
boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
mudah patah semangat

NOVEMBER

banyak idea dalam sesuatu perkara
perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah
otak dan pemikiran yang sangat tajam
cara berfikir lain dari orang lain
berfikiran kehadapan, unik, dan bijak
banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
amanah, jujur, setia, dan pandai berahsia
daya firasat sangat halus dan tinggi
bagus sebagai doktor
cermat dan teliti
personaliti dinamik
tidak hargai pujian
bercita-cita tinggi
terlalu degil dan keras hati
apabila hendak akan diusahakan sehingga berjaya
sangat rajin dan berkemampuan tinggi
kekuatan semangat dan daya juang yang tinggi kepada sesuatu kehendak
pandai mendorong diri sendiri
berani, pemurah, setia, dan banyak kesabaran
mudah ambil berat terhadap orang lain
tak suka marah kecuali tergugat
pandai muhasabah diri
romantik
tidak pasti dengan imbangan kasih sayang
suka duduk di rumah
tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi

DISEMBER

sangat setia dan pemurah
bersifat patriotik
sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
bercita-cita tinggi
suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
seronok didampingi
pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik
suka bercampur dengan orang
suka dipuji, diberi perhatian, dan dibelai
sangat jujur, amanah, dan bertolak ansur
tidak pandai berpura-pura
cepat marah
sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
perangai yang berubah-ubah
tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
benci pada kongkongan

Diperolehi dari http://rahsia-tarikh-lahir.blogspot.com/2008/01/rahsia-tarikh-lahir-mengikut-bulan.html

Sunday, February 14, 2010

karaoke tyme~!!!! clubbing???

geng2 gelek malaysia..hahah ..gambar blurr la plak..

blurr lg..

before melalak..

.

malam ni panaskan sup lunch td , ingt nak makan kat umah jer, tp diorang ajak kluar,aku pun pe lg..mesti la nak join... destinasi, xtau lagi.. sepanjang jalan ader jer keloqlaqkan berlaku, x abes2 gelak.kah,kah,kah!! ni sebab penangan zaidi ar,heheeh...
tgk kedai makcik 60 jam xbukak lak, g ar yg hujung tu... pas makan tgk ader lampu terang benderang kat dalm kedai..waa karoke da buka la...jom2!aku nak karoke.. hehhe

last2 tnggu lama ingat xjd dah nak karoke, tp alang2 dtg,baik pekena satu dua lagu...huhuhu... ya itu dia.. yang sedang2 saja n cinta tiga segi... wlaupun pitching, melodi agak menghampehkan, enjoy gak la.. pe tak nyer, diorang sporting giler menari2.. sebelum aku nyanyi ader org kedai tu wat poco2,menari..yg kengkwan aku ni pun melayan ar,...huh dahsyat..enjoy abis,dah jd macam clubbing lak.kahkahkah...

zaidi paling mantap ar,kalah mas idayu geleknya.hahah... papepun enjoy sangat wa ckp lu... giler ar , walaupun masing2 malu nak kuar pas abis, tp aku heppy sesangat..rase nak g lagi.hihihihii

shopping n cooking!!!

hasil shopping kat TF



weekend ni dah berjalan..keje xsiap2 gak... pg td g TF kat behrang,,melepaskan hajat malam td yg xjd g sebab hujan... huh jauh gak ek..ingat dekat...so, kt TF shopping ar.. tgk brg mmg byk yg berkenan..semua rase nak beli..tambah2 tgk cadar yg sekali comforter tu..waa..mesti tido liat nk bagun..bestnyer,hahaha... tp fikir2 balik,semalam da wat kiraan bajet,nah terkezut.. byk giler dah abis duit tanpa disedari..so kene la berjimat pas ni... kat TF beli brg2 keperluan dpur jer.. n sempat2 tgk brg basah, teringin lak nk masak..so pakat ngan AB nak masak..beli la ayam separuh...

balik umah trus la masak... kali ni menu lunch ayam goreng, sup ayam, ikan masin,telur, ulam timun n air mangga,.. puas ati gak dapat masak walaupun makan masa skit,sebab periuk satu jer.. dah siap, makan ramai2...kenyang2.hehee.... time cuti ni la baru merasa nak masak,kalo x memang x sempat.anyway, enjoy!hahhah...


set menu lunch...

sup ayam...

Saturday, February 13, 2010

lunch...



lama dh x masak.. sejak dua menjak ni...asyik bizi jer, xsempat nak masak..tu pasal la byk tol abes duit makan kat luar... so dh start cuti ni..aku pun mulakan semula aktiviti kelentung kelentang kat dapur umah ku ini... hahaha... yya lets start cooking...
tgk barang..hmm xder pape yg spesel, tp still nak masak.. jd menu ari ni...telur goreng, ikan bilis black ppaper, n ikan masin... simple jer ar..asal kenyang en..
hehehhe...

KFC again...


waa rezeki2...malam td akngah datang TM ngan abg sham.. sampai jer trus dtg KUO antar brg..ingatkan brg pe..rupnyer KFC..hahhah baru je makan hari sebelumnya... tp dah org bg...tibai jer ar .. lagipun abg sham yg belanjer..TQ kebetulan mmg lapar( hhaha..padahal bru mkan kat bistro ngan faris n ekin)... dasar perut tong drum!!!

makanan ni kalo da byk, byk ngat..kalo xder xder lagsung.huhu..tp tu semua kan rezeki masing2..aku redha.. pe yg kite dapt kite kene bersyukur... nak dibandingkan dgn mereka yang kebuluran,kite ni jauh lbih mewah n beruntung... so insaflah...

aritu sekali dpt mkn pizza, trus hari2 kemudiannya dpt lg makan piza..heheh..alhamdulillah... kalo x silap dah dekat 4 kali..hehhe

Friday, February 12, 2010

air kelapa gula merah


satu lagi resepi mudah dan cepat. cuma masukkan air kelapa,gula merah,sedikit susu pekat, isi kelapa , ais ketul dan sedikit gula ,garam. blender campuran td. siap....

sepetang bersama... KFC!!!



selepas lab fizik yg menyeksakan otak!!! waa kene ulang experiment... urgh breadboard yang memintal simpulkan otakku...grrr... aku n kengkawan ( xtually rancang 4 orang tp time kejadian ada penambahan...aku lg suke..lagi meriah.heheh) kitorang g ke KFC... AB nak belanja sayidah sebnarnye,tp dier suh aku teman..aku on je ar. rezeki..xbaik tolak en...hihihi... saiyidah g ngan kak shikin.. aku , AB ngan jamil bertolak same pas wat keje skit kat pejabat. time kat KFC jumpe ustaz n jenny..so makn sekali ar... mase berbaris untuk order jumpe lak ka effa n kak diah..tp diorang xmakan sekali...

hari ni, aku ngan AB g order..wow berlaku incident yang menyerabutkan otak aku sekali lagi... kepeningan bermula apabila selesai saja ambil order dr kaunter... bilang punyer bilang..oit! ayam xcukup ni..kiter order dinner plate 5 n twister 2... tp dpt 1 jer dinner... yg lain dua ketul ayam( snack plate) so g ar turun kaunter,lgpun resit xplak diberi tu yg susah nak refer..

tunggu punye tunggu last2 dpat resit..rupnyer kat resit tu tulis 4 snack plate bukan dinner..laa patut ar... slh siapa?? hmm... tp td aku ngan AB sendri yg dengar ulangan order dr cashier tu 4 dinner plate n tambahn satu lagi wat pastu.. xper ar dah diorder, nak tukar kene lak tambah duit lg ,,sian lak AB.. so turun ni g amik cheezy wedges n twister, tp twister abis,ganti ngan zinger burger...

dah nak balik jd lagi hal yg menyerabutkan... tibe2 ader yg bertnye ..pe dalam bungkusan memanjang tu?? laa...twister rupenyer... barulah aku tau..tine kitorang turun bwh g kaunter untuk cek balik order , dier dah antar twister, kengkwan lain xtau lak pe bendanya tu,...so masing2 x gatu la...huhuhu... satu hal lak ni..burger dah dimakan pun.uhuhu... so aku g ar beratur lagi pas makan untuk byar zinger lak... hihihii... papepun yg berlaku ptg tu kenyang ngat.thanks AB!!

bandung coconut iced


resepi mudah yang boleh menyegarkan tekak anda... masukkan air kelapa dan air gula. tambah perasa sirap dan susu pekat. boleh ditambah sedikit susu tepung. masukkan isi kelapa dan sedikit garam. tambah bebrapa ketul ais dan blender semua campuran tadi.. siap!!

Thursday, February 11, 2010

azzam at FLOFAF...

yareebaa... Flofaf menjemput azzam selaku penyanyi undangan untuk function flofaf.dua segment..satu mase slot pertandingan nasyid n satu lagi slot pagi ahad untuk aktiviti bercerita ,azan n lain-lain kategori kanak-kanak... aku xsempat nak tgk slot pg tu coz ader latihan suksis tp mase slot nasyid malam sebelumnya dapt la tgk...dari dekat gak la coz i am the mc for that night..hehee cume xpat nak bergambar ngan azzam.huhuu... jeles gak ngan kengkawan yg dapat snap pic tu.. pg td time surf web fanclub azzam.. terjumpa video n gambar time flofaf..sempat la tgk...xpat tgk live tgk video pun jd ar...time tgk pic aku perasan sorang mamat ni.. wah si faris rupanye..jeles ma...hahahah
gambar azzam di FLOFAF Italic


video

# video didapati dari laman web fan club azzam.

http://azzamfc.ning.com/

kawad formasi...



sempena aktiviti khidmat masyarakat kat felda trolak ni, satu persembahan kawad kaki formasi dijangka di lakukan.jadi warga suksis inter bertungkus lumus berlatih untuk menjayakan nya... tp aku xterlibat,cuma 30 orang kengkawan lain yg masuk..tp aku n yg lain tetap turun bg semangat..masuk arini dah 3 malam latihan... aku terharu tengok semangat semua yang terlibat terutamanya jurulatih kesayagan kami en.kamarul... sanggup turun malam2 untuk mengajar kami... semoga semuanya berjalan lancar....
melihat formasi masa latihan, aku teruja gak..bila jadi nampak smart n cantik... bygkan 2 hari da leh wat gitu, kalo berlatih lg lame mesti mantap!!! leh la tubuhkan or bentuk formasi penuh khas batch inter.huhuu..mesti seronok!...
td sempat snap pic time latihan n rakam video, but gambar x clear ngat. almaklum la guna hset jer... but to all my fren yg bersungguh sungguh turun latihan n berkorban untuk kawad formasi ni, pe yg aku leh ckap: waa salute sama kamu semua!! yaaa..suksis boleh!!!!
video

Wednesday, February 10, 2010

milo coconut blended


another drink resepi... juga direka mase cuti sem lepas... senang sgt nak wat kebetulan hari tu pergi amik buah kelapa kat tepi rumah yang ketinggiannya ala2 tinggi atap jer.. aku panjat ngan kerusi,petik guna tangan pun leh.huuhu.. tp nak berlagak pro..guna la parang.. hahha aku tgk jer sebenarnya..papa yang kupas sume...

resepi: air kelapa, isi kelapa, serbuk milo, air gula, sedikit susu pekat, ais , susu tepung(optional). semua bahan ni dimasukkan dalam blender dan dikisar... pastu tuang dalam gelas , tambah ais ketul, n isi kelapa,pastu tabur serbuk milo..dah siap..heheh..ala2 milo blended tapi ada campuran kelapa...
selamat mencuba..

Wednesday, February 3, 2010

go go go.. FLOFAF!!!

hari ni last preparation..sejreteriat gerai memng bizi tahap melampau.. tapi aku td still g kelas n sempat gak discussion skit untuk bahagi tugas edu... waa urusan gerai memng sgt mencabar.xsgke aku sampai sebizi gini..aku just org bawahan... xdpt imagine org ats aku especially si jie..huhu msti tahap gaban bizinye kot...
ramai yg tnyer mmg nak amik sekreteriat ke? aku en kire mmg dpt tinggal kuo coz suksis. yg aku leh jawab..semuanyer kebetulan..bukannya aku pulun giler kuasa...ntah aku pun xtau nak ckap cmne..awal2 dulu mmg rase nak drop, coz tkt xdpt nk bg komitmen..but i think cube dulu..n this week last... so pas abis flofaf hopefully kurang la bizi... walaupun agk rumit, to aku hepi wat tugasan...huuhu deal ngan org ramai mmg buka tugas yg mudah... time ni la kene asah bakat jd operator..hahahah... ye la kene call penggerai...n sumthing like that...
tp tol la customer is no 1...time aku call, walaupun kdg2 serabut, tp still ckp elok2,hopefully dpt beri kepuasan kpd mereka..ye la mereka semua bayar tapak, bukan free2... so mcm mana pun diorang nak yg terbaik...
semoga urusan hari terbuka ni berjalan lancar, umunya untuk keselruhan festival n khasnya untuk sek. gerai! ganbatte! chaiyok2!! hopefully xder ar masalah from penggerai pasni...
jom berkhidmat!!!heheheh

Tuesday, February 2, 2010

instinct...boleh dipercayai???

nape tetibe jer nak ckapa psal instinct or naluri ni? hhmm. sebenarnyer td aku baru kehilangan kad ajaib ku..yaa..kad matrik merangkap kad bank islam aku.. aku sedar ilang mase nak balik dari lab GGO td..fuh suspens... tp td ntah nape aku xmacm besa..besanya kalo ader brg penting aku hilang,gelabah tahap dewa...gugugug,..tp td rase sgt rilex...hati aku ni ckp..tenang2..ader tu jatuh mane2...heheeh.. aku kalo brg hilang, pastu emosi,jawabnyer berkurun baru jumpa brg tu walaupun hakikatnyer ader depan mate... ni la kot diktakan nakuri..huhuu... rase tenang n yakin dpt jumpe balik..allalhamdulillah,carik2 kat depan lab, jumpa...syukur.